Kaj nam bo v Pasoliniju razodel Marko Mandič ?


Gledališka predstava Pier Paola Pasolinija Pilad (Pylade) jutri zvečer v Križevniški cerkvi v okviru 64. Ljubljana Festivala s slavnim gledališkim in filmskim igralcem Markom Mandičem upravičeno vzbuja veliko pozornost. Gledališka skupina The Great Jones Repertory Company v okviru legendarnega newyorškega gledališča LaMaMa je pripravila predstavo Pilad v režiji Ivice Buljana.

Mandič 1 safe_image.php.jpeg

Marko Mandič v predstavi Pilad (Pylade), foto FB

Predstava je že v New Yorku na tamkajšnji premierni postavitvi doživela izjemen uspeh; newyorška gledališka kritika je opazila izvrstno igralsko zasedbo, Marka Mandiča proglasila za najbolj drznega igralca v New Yorku, prav tako pa v Pasoliniju razkrila marsikaj, kar sicer mi v Evropi morda nekoliko bolje vemo, a vseeno še zdaleč ne vsega. Pasolini je bil v Sloveniji znan že pred desetletji.

Predstava Pilad obravnava pomenljive družbene teme, kot jih je lahko spoznaval in v svojih tekstih ubesedoval tako izjemen pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, režiser, publicist in igralec Pier Paolo Pasolini.

Mandič safe_image.php.jpeg

Pasolini je s svojimi deli močno pretresel italijanski kulturni in politični prostor, segel je v mednarodnmo sfero in postal vzor mnogim intelektualcem, tako na področju literature kot filma, medtem ko je njegova družbeno kritična drža imela končne posledice; zahrbten umor 2. novembra 1975, ki še do danes ni pojasnjen. Najlažje je sicer reči, da je bil Pasolini umorjen spričo svoje homoseksualne spolne usmerjenosti, tako kot slavni modni kreator  Gianni Versace, ki je bil sicer doma iz Reggio Calabrie, ubit 15. julija 1997. A znano je, da je Pasolini napadal italijansko mafijo in njene zločine.

V svojem epskem in biografskem romanu Nafta (Petrolio) je marsikaj opisal, mnogo strani pa se je iz celotnega rokopisa “izgubilo”; nekateri sumijo, da so bili tam še podrobnejši opisi mafijskih dejanj in da so pisatelju te dele rokopisa enostavno skrivaj ukradli. To pa pomeni, da je mafija natanko vedela, kaj Pasolini piše.

Brlek 3 IMG_7137.jpg

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek na predstavitvi predstave Pilad, foto Marijan Zlobec

Simpatično je, da je Marko Mandič na svojem FB profilu sam povabil ljubitelje gledališča, naj jutrišnjo predstavo ob 20. uri obiščejo in dodal par fotografi z nje.

Vljudno vabljeni 15.7.2016 ob 20. uri na Trg francoske revolucije 2 (Cerkev Marije pomočnice, Križevniška cerkev) k ogledu The Great Jones Repertory Company (ZDA) s posebnim gostom Markom Mandićem: Pylade.

Mandič 3 13620921_1321884761174493_4112174275881201898_n.jpg

Pasolini je Pylade, sodobno reinterpretacijo razmerja med Pyladesom in Orestom iz grške mitologije, zasnoval kot poetično in tragično meditacijo o demokraciji, potrošništvu ter boju za družbene spremembe. Nastopajo člani Great Jones Repertory Company, medtem ko je Marko Mandič njihov posebni gost. Predstava je v produkciji Eksperimentalnega klubskega teatra LaMaMa in poteka v angleščini.

Waltl 1 IMG_7206.jpg

Robert Walt na tiskovni konferenci v Križankah, foto Marijan Zlobec

Na tiskovni konferenci v Križankah je o predstavi spregovoril Robert Waltl, umetniški vodja in direktor Mini Teatra, ki z newyorškim gledališčem LaMaMa sodeluje že dvajset let. Med drugim je povedal, da gre za Pilada iz Oresteje. Orest se po prestani kazni spričo umora matere Klitaimnestre vrne domov, da bi uvedel demokracijo… Predstava je doživela premiero v New Yorku lani decembra in je morda spričo tega v ocenjevanju lanske gledališke sezone Marko Mandič prejel najbolj laskave ocene. Med drugim so o njem ugotavljali, da je tako dober, pogumen in drzen igralec, da bi si ga želelo sleherno newyorško gledališče.

No, to vemo tudi v Ljubljani. Marko Mandič je prvak Ljubljanske Drame SNG.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja