Nika Gorič na Salzburškem festivalu


Salzburški poletni festival se bo kmalu začel. Eden izmed pomembnih segmentov vsakoletnih programov je Young Singers Project, ki promovira samo mlade operne in koncertne pevce. Letos se je sreča nasmehnila le trinajstim izbrancem, ki jih je preizkusila mednarodna žirija pevskih pedagogov, sicer svetovno znanih opernih pevcev. Festival zavzema stališče, da lahko uči samo tisti, ki je na opernih in koncertnih odrih poustvaril številne operne like in prepel ogromen koncertni repertoar.

Gorič 1 6833419_1-300.jpg

Nika Gorič, foto www. preberi.si

Young Singers Project se je začel leta 2008, ko so ugotovili, da mora tako slavni festival kot je salzburški nekaj narediti za nadarjene mlade glasbenike, tako kot je bil že poprej ustanovljen tekmovalni projekt mladih gledaliških režiserjev, kasneje pa še svetovno tekmovanje mladih dirigentov.

Selekcija je bila huda, saj so bile najprej mednarodne avdicije v nekaterih državah pod vodstvom organizatorke in voditeljice projekta  Evemarie Wieser. Pevci so stari med 21 in 29 let in so te dni že prišli v Salzburg, saj je ena izmed programskih vsebin tudi ta, da spremljajo vaje za koncerte in opere na festivalu ter se ob tem učijo, hkrati pa pripravljajo še svojo operno produkcijo.

Gorič 2 image001.jpg

Mladi pevci so že v Salzburgu, Nika Gorič je prva na levi, foto SF/Anne Zeuner

Izbor pevcev in pevk je glede na majhno število nacionalno zelo pester, saj prihajajo iz Nemčije, Madžarske, s Kosova in z Islandije, iz Italije, ZDA,  Južne Afrike, Velike Britanije, Rusije, Poljske, Kitajske in Slovenije. Pazili so še na izbor ali najširšo zastopanost glasov; tako bodo v Salzburgu študirali in nastopali: štiri sopranistke, tri mezzosopranistke, dva tenorista, dva baritonista, en basbaritonist in en basist. Po objavljenem uradnem seznamu imen lahko povemo, da bo iz Slovenije v Salzburgu sodelovala in nastopila sopranistka Nika Gorič.

Gorič.jpg

Nika Gorič, foto www.nikagoric.com

Mladi pevci bodo sodelovali v opernem projektu za mladino Vilinska kraljica ter v drugih opernih produkcijah. Svoj študij bodo kronali s sklepnim samostojnim koncertom 25. avgusta v veliki dvorani Mozarteuma. Nastopili bodo ob spremljavi orkestra Mozarteum pod dirigentskim vodstvom Adriana Kellyja.

Kdo je Nika Gorič ?

Mariborska sopranistka Nika Gorič je diplomirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu in magistrirala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Oddelek za opero na Kraljevi akademiji ji je podelil prestižno operno štipendijo Charlesa Mackerrasa za poglabljanje študija v šolskih letih 2015/16 in 2016/17, in sicer v razredu Lillian Watson in Jonathana Pappa. Nika Gorič je prejemnica štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, štipendije Charles Mackerras in sklada Baker. Je članica krožka za izvajanje recitalov Academy Song Circle in redna solistka v Bachovih kantatah pod okriljem uglednega sklada Kohn. Pred kratkim je tudi postala umetnica YCAT. Njene operne vloge zajemajo Susannino (RAO), Fortunino / Paladino in Drusillino v Kronanju Popeje (L’incoronazione di Poppea), Barbarino v Figarovi svatbi (Le nozze di Figaro) W. A. Mozarta, Sandmana iz E. Humperdinckove opere Janko in Metka (Hänsel und Gretel) in Elisette v operi Tajni zakon (Il matrimonio segreto) Domenica Cimarose.

Med njene pomembnejše solistične nastope sodijo recital z Grahamom Johnsonom na prestižnem pianističnem festivalu Ruhr, nastop s Simfoničnim orkestrom iz Birminghama in Simonom Halsleyjem v birminghamski Simfonični dvorani, ki ga je predvajal BBC Radio 3 (Vaughan Williams, Serenada glasbi), solistični recital na King’s Place (A. Berg, Sedem zgodnjih pesmi) in izvedba solo kantate Jauchzet Gott in allen Landen J. S. Bacha v dvorani Duke’s Hall v Londonu. Goričeva je nastopila tudi v izvedbi izbora Schubertovih samospevov na uglednem festivalu Oxford Lieder in z duetom iz Bachove kantate Ich hatte viel Bekümmernis na BBC Radio 3.

Na Salzburškem poletnem festivalu bo Nika Gorič nastopila v vlogi Titanije v Purcellovi spevoigra Vilinska kraljica, ki bo doživela premiero 27. julija v Univerzitetni avli. Vseh predstav bo do konca festivala oziroma do 28. avgusta kar osem, kar pomeni, da bodo mladi pevci v Salzburgu dober poldrugi mesec. Vse predstave bodo ob 15. uri.

Letos bodo pedagoško vodstvo prevzeli sami svetovno znani umetniki, kot so Christa Ludwig, Ann Murray, Thomas Hampson in Malcolm Martineau. Pevski pedagogi bodo imeli vsak po en odprt pedagoški termin za občinstvo: Christa Ludwig 23. julija, Ann Muray 7. avgusta, Thomas Hampson 11. avgusta in Malcolm Martineau 19. avgusta.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: