Zakaj je Zaratustra čezčlovek ?


64. Ljubljana Festival se nadaljuje z nezmanjšanim tempom; potem ko je bil sinoči razprodan koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, bo drevi še poseben dramski projekt Tako je govoril Zaratustra na Preddverju Križank, kar je za gledališke predstave nova lokacija, ki v bistvu kaže, kako je možno Križanke uporabiti na vseh “koncih in krajih”.

SASA4667.jpg

Razkošna današnja tiskovna konferenca na Pergoli v Križankah, foto Festival Ljubljana

Projekt režiserja Matjaža Bergerja je ambiciozen, tako kot vsi njegovi doslej, vključno z režijami državnih proslav na Trgu republike v času predsednika dr. Janeza Drnovška.

Tako je govoril Zaratustra je znameniti Nietzschejev tekst, iz katerega so v glavnem izbrali štiri poglavja oziroma naredili adaptacijo teksta, ki ustreza onovni ideji, to je pokazati, kako je potovanje v globino duhovnosti veliko pomembnejše kot fiziološkost človekovega bivanja.

Brlek 2.jpg

Darko Brlek, vse fotografije Marijan Zlobec

Berger ve, da brez duhovnosti človeka ni, ne le pri Nietzscheju, ampak vse do danes in kajpada še jutri. Ali je Berger futurist ali ne, je odprto vprašanje, na katerega se bo dalo odgovoriti šele po ogledu predstave, ki bo poleg gledališke zasnove še precej atletska, če pomislimo, da v predstavi nastopa nič manj kot nekdanji slovenski državni reprezentant v skoku s palico.

Berger 2 IMG_7136.jpg

Matjaž Berger in Darko Brlek

Na vprašanje, ali je čezčlovek tisti, ki v skoku s palico preskoči visoko letvico, nadčlovek pa tisti, ki sploh ne skače, se zdi logičen odgovor, da je čezčlovek tisti, ki išče najvišje cilje, nadčlovek pa zgolj tisti, ki želi imeti nekoga pod sabo.

Berger 1 IMG_7119.jpg

Matjaž Berger in Robert Waltl

Razlika med človekom, ki se ne želi preseči in onim, ki se tega zaveda, poizkuša in končno uspe, je ogromna; osnovno vprašanje je namreč, kako lahko zadržimo svoj jaz in svoje človeško bistvo presežemo, tako da se odlepimo od zgolj telesnosti in prestopimo v območje duhovnosti.

Kakorkoli gledamo na sodobno umetnost, vedno trčimo na vprašanje duhovnega ali duhovnosti v umetnosti, kar je zaposlovalo vse velike umetnike 20.stoletja, od Kandinskega dalje, Nietzsche je strnil 19. stoletje, ne da bi to vedel, a je to v svojem bolezenskem stanju čutil, potem ko je bil Richard Wagner že mrtev.

Berger 5 IMG_7201.jpg

Matjaž Berger je na tiskovni konferenci na Pergoli v Križankah med drugim povedal, da je predstava koprodukcijska in da je bilo doslej kar enajst ponovitev, medtem ko je bila premiera v samostanski cerkvi  v sklopu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki.

Berger 3 IMG_7199.jpg

Predstava Friedricha Wilhelma  Nietzscheja Tako je govoril Zaratustra je nastala v izvedbi Podbevšek teatra iz Novega mesta v režiji Matjaža Bergerja. Adaptacijo besedila sta napravila Eva Mahkovic in  Andreja Kopač, glasbena izvedba pa je skupine Laibach, ki nastopa v živo.

Berger 4 IMG_7200.jpg

Kako se človek preseže in stopi v območje čezčloveka je odprto vprašanje, na katerega bo mogoče odgovoriti šele čez nekaj ur, potem ko bo slavni slovenski atlet  Jure Rovan presegel ali preskočil letvico na višini 625 cm.

Plečniku bi se zmešalo, če bi to videl! Torej smo na pravi poti presežka ?

Notranja preobrazba človeka, da samega sebe preseže in postane čezčlovek je vprašanje večnega pogleda na kratko zemeljsko bivanje, a očitno še vedno ne dovolj upoštevano.

Matjaž Berger žal ne odpira vprašanja, zakaj človek kljub neizmernemu znanje še vedno ni dovolj pameten.

Ali verjamete, da kdaj bo? Ne, ker pameti v šoli ne učijo, a bi bil to lahko glavni predmet šolskega sistema.

Ampak zakaj je odgovor negativen? Ja logično, ker ni pameti.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja