Družabno o Putinovem bližnjem obisku


Denis Macujev zlepa ni utrujen, tako da se je rad odzval povabilu veleposlanika Ruske federacije v Sloveniji, njegove ekselence Dokuja Zavgajeva, naj pride po koncertu še malo na obisk v njegovo rezidenco.

Doku 12 IMG_5681.jpg

Doku Zavgajev je v Sloveniji dočakal svoj najlepši in verjetno tudi najuspešnejši mandat, vse fotografije Marijan Zlobec

Doku Zavgajev je zelo ponosen, da mu je uspelo na slovesnosti pri Ruski kapelici pripeljati celotno rusko politično vodstvo; lani predsednika vlade Dimitrija Medvedjeva, letos pa samega predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina. Zavgajev je sicer doktor ekonomije.

Doku 3 IMG_5876.jpg

Udeleženci večera v ruski rezidenci, med njimi kar trije slovenski pianisti; Katja Sinkovič, Tina Mauko in Erik Šuler na levi.

Zavgajev je v svoji zdravljici ob večerji še posebej omenil nastajajoči spomenik vsem ruskim žrtvam prve in druge svetovne vojne v Sloveniji, ki ga bo predsednik Putin odkril na ljubljanskih Žalah po obisku Ruske kapelice v gozdu pod Vršičem. Obe prireditvi ali svečani in komemorativni manifestaciji bosta menda povsem odprti za javnost, kar pa bo vendarle stvar še kasnejših informacij, vsekakor pa do 30. julija, ko bo Putin prišel v Slovenijo. Rusi so podrobno proučili imena padlih ruskih vojakov, kar je skupaj z idejo in nastajanjem spomenika trajalo kakih pet let. Uradni datum, ko mora biti spomenik dokončan, veleposlanik je sicer povedal, da je v tem trenutku dokončan že 90 – odstotno, je kot sem izvedel neuradno 15. julij.

Doku 1 IMG_5678.jpg

Doku Zavgajev

Spomenik delajo mladi ruski umetniki in bo imel napis tako v slovenskem kot ruskem jeziku. Njegova konstrukcija bo sestavljena iz osmih nosilnih stebrov, kot simbol osem let trajajoče prve in druge svetovne vojne pri nas.

Doku 11 IMG_5704.jpg

Denis Macujev je nekajkrat vstal, govoril pa je tudi sede.

Zdravljice so se po ruski navadi nadaljevale ves večer.

Doku 10 IMG_5730.jpg

Darko Brlek med nagovorom, ob Macujevu še Miroslav  Medak in Galina Zamjatina, vodja oddelka za stike z javnostjo pri veleposlaništvu Ruske federacije v Sloveniji.

Darko Brlek je spomnil, da ga je na Macujeva kot zmagovalca svetovnega tekmovanja pianistov Čajkovski v Moskvi leta 1998 opozoril menedžer Miroslav Medak iz Beograda, potem pa ga je direktor Festivala Ljubljana takoj povabil k nam oziroma na festival, kjer je nastopil v Križevniški cerkvi. Po tem dogodku je Brlek vprašal dirigenta Valerija Gergijeva, ali Macujeva pozna, pa je bil njegov odgovor negativen. Tako se je iz Ljubljane preko Sankt Peterburga nadaljevala bliskovita kariera Denisa Macujeva, če interpretiram bolj svobodno in najbrž ne najbolj natančno.

Doku 13 IMG_5688.jpg

Denis Macujev je spregovoril nekajkrat, duhovito, anekdotično, spominsko, aktualno, vse bolj sproščeno, kot se za umetnika spodobi.

Doku 9 IMG_5812.jpg

Marko Makovec, ob njem Patrik Greblo, Doku Zavgajev in državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik

Na njegovo sproščenost se je odzval svetovalec predsednika Republike Slovenije za zunanje zadeve, ki je med drugim povedal anekdoto o Putinovem in Pahorjevem (ko je bil še predsednik vlade) pozno večernem sprehodu po Ljubljani.

Doku 8 IMG_5849.jpg

Bolj zahvalni so bili državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik, dirigent koncerta Bojan Sudjić in direktor glasbene produkcije RTV Slovenija Patrik Greblo.

Doku 6 IMG_5884.jpg

Zahvala državne sekretarke na ministrstvu za kulturo Damjane Pečnik

Doku 7 IMG_5883.jpg

Zahvala Darka Brleka

Doku 4 IMG_5882.jpg

Veleposlanikovo slovo od ponosnega Denisa Macujeva.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja