Denis Macujev družabno


Denis Macujev pripada generaciji, ki je veliko bolj odprta za vse ljudi, poslušalce, ljubitelje glasbe, pa športa, v njem še posebej hokeja in košarke.

Macujev 28.jpg

Denis Macujev in Erik Šuler, vse fotografije Marijan Zlobec

Ko sem mu omenil, da je bilo v ljubljani leta 1965 svetovno prvenstvo v hokeju skupine A, je takoj omenil celo vrsti imen najboljših tedanjih ruskih hokejistov. Potem sem mu omenil, kako je Jugoslavija leta 1970 na svetovnem prvenstvu v košarki v Hali Tivoli premaga ZDA in izgubila s Sovjetsko zvezo, mi je takoj vrnil, če se spominjam dvoboja ZDA Sovjetska zveza na olimpijskih igrah v Münchnu 10. septembra leta 1972 in skrajno dramatičnega konca, še posebej zadnjih treh sekund, ko so nmalo pred tem Američani prvič prišli v vodstvo 50:49, potem pa izgubili 50:51, prvič v zgodovini olimpijskih iger…Takrat sta kraljevala ruska košarkarja Sergej in Aleksander Belov, ki je dal zadnji zmagovoto koš, potem ko so morali uro vrniti nazaj za zadnje tri sekunde, ker je prišlo do napake v merjenju časa. On si je vse zapomnil. München je sicer postal znan predvsem po terorističnem napadu, ko je skupina Arabcev ugrabila in umorila 11 izraelskih športnikov.

Macujev 22 IMG_5474.jpg

Tina Mauko in Denis Macujev

Ko se je srečal z Branetom Rončelom, je bila debata o jazzu, zlasti na münchenskih festivalih, takoj na višku. Macujev ni mogel verjeti, da Brane toliko ve in koliko svetovnih jazzistov osebno pozna. Macujev mu ni ostal dolžan in je predvsem pripovedoval o svojih jazzovskih izkušnjah in srečanjih.

Macujev 22 IMG_5479.jpg

Brane Rončel in Denis Macujev

Posebej mu je obljubil, da mu bo v hotel prinesel dvojni DVD s posnetki jazz festivalov, ki jih je sam organiziral, še posebej pa nastope Oscarja Petersona, pri tem pa se je spomnil, da je legendarni jazz pianist bil v Ljubljani leta 1974.

Macujev 21 IMG_5466.jpg

Denis Macujev in dirigent Jesko Sirvend

Denis Macujev je skladateljico in pianistko Tino Mauko takoj vprašal, če imam kakšno kompozicijo za klavir, da bi jo sam izvajal. Tako težke nima, a je možnost, da bi zanj napisala sonato, kot jo je takoj vprašal, če imam kakšno, kot klavirski koncert, o čemer bo beseda prav gotovo daljša kot s prvega vtisa.

Posebej ga je fascinirala, ko mu je v ruščini na pamet recitirala poezijo Ane Ahmatove iz svoje kantate.

Macujev 26 IMG_5459.jpg

Erik Šuler, Darko Brlek in Denis Macujev

Vrhunski virtuozi si vedno želijo, da bi izvajali kakšno briljantno delo sodobnih skadateljev. Žal nimajo vedno sreče, ali pa je priložnosti za sodelovanje premalo.

Darko Brlek je uspešen krmar med družabnostjo in omizjem, ki je vedno mednarodno, kot je bilo sinoči, ko so se pridružili še gosti iz Beograda, Zagreba, nemški dirigent, slovenski glasbeniki in Brlekovi rojaki s Ptuja.

Macujev je bil še posebej vesel pianističnega kolege, našega nekdanjega Moskovčana Erika Šulerja, ki je prišel na njegov koncert iz Novega mesta. Macujev je povedal, da se z Erikom poznata že petindvajset let, ko je naš pianist tam študiral.

Erik Šuler je potem Denisa Macijeva pospremil proti hotelu in prav gotovo je padla še kakšna informacija bolj “zaprtega tipa”.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: