Dunajska Državna opera je imela 610.461 obiskovalcev


Končala se je dolga operna in baletna sezona v dunajski Državni operi, najbolj obiskani kulturni ustanovi v Avstriji. Sezona 2015/2016 je bila očitno še uspešnejša od lanske, saj so imeli rekordnih 610. 461 obiskovalcev, medtem ko jih je bilo v sezoni 2014/2015 598.880.

Turandot_6 90066_LINDSTROM_EYVAZOV.jpg

Turandot in Kalaf na Dunaju, foto Wiener Staatsoper/Michael Poehn

Obisik se povečuje skladno s povečanjem obiska mesta in odprtosti Dunaja, potem ko so se Evropski uniji pridružile sosednje države in odprle vse meje z Vzhodom, še posebej z Rusijo.

Rusalka_Bohinec 87472_BOHINEC[1].jpg

Monika Bohinec kot Ježibaba v Rusalki, foto Wiener Staatsoper/Michael Poehn

K velikemu obisku prispeva še internetna prodaja, rezervacija oziroma izbor sedežev v posameznih predstavah, kar pomeni, da si lahko doma preko računalnika izberete tako predstavo kot sedež in seveda ceno.

Turandot  11 _90149_ZEDNIK_EYVAZOV.jpg

Najbolj pričakovana predstava je bila nova postavitev Puccinijeve opere Turandot,  foto Wiener Staatsoper/Michael Poehn

Naslednja poteza, ki je povečala zanimanje za opero, so posamezni prenosi predstav v živo na ogromen ekran na steni operne hiše, tako da obiskovalci, ki niso dobili stopnic, lahko brezplačno spremljajo predstavo v notranjosti.

Letonja IMG_1008.jpg

Marko Letonja je v tej sezoni dirigiral Borisa Godunova, foto Marijan Zlobec

Prav tako so uvedli internetne prenose posameznih predstav, ki jih ljubitelji opere lahko spremljajo na svojih računalnikih v živo, a morajo nekaj plačati.

Ta socializacije opere in nasploh kulture v svetu se bo še nadaljevala. Upajmo!

Fascinanten je podatek, da so za prodane vstopnice iztržili kar 34.579.289, 13 EUR, kar je okrog pol milijona EUR več kot v prejšnji sezoni, ko so vstopnic prodali za 34.082.328,57 EUR.

Letonja 6 IMG_1036.jpg

Marko Letonja daje avtograme

Prav tako fascinantna je zasedenost dvorane čez vso sezono: letos je bila ta  98,59 %, v lanski sezoni pa celo  99,02 %.

Opernih in baletnih predstav je bilo kar  299, lani pa 291, torej osem več, kar se je pri skupnem številu obiskovalcev in inkasu poznalo.

Državna opera skrbi za otroško opero in matineje, kar pomeni vzgojo bodočih rednih obiskovalcev, še posebej na predstavah Čarobne piščali za otroke. Teh obiskov je bilo kar 11.652, lani pa le 9.159. Posebnost so še odprte  vaje ali generalke za šolarje, ki jih je obiskalo  okrog 6.500 mladih iz Avstrije, Nemčije,  Češke, Velike Britanije in Turčije.

Naj spomnimo, da sta v opernem orkestru Državne opere igrala dva slovenska glasbenika: violinistka Petra Kovačič in kontrabasist Iztok  Hrastnik.

Največja slovenska operna zvezda na Dunaju pa je mezzosopranistka Monika Bohinec, ki se sedaj pripravlja za svoj prvi nastop na odru slavne Metropolitanske opere v New Yorku.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja