Rog ponoči stresel potres


Poklicali so me naj hitro pridem, ker je ponoči Rog stresel potres. Dobro, nisem daleč in pritečem, da vidim koliko Rogovcev je poškodovanih. Dva sta ležala na tleh in dobivala umetno dihanje in drugo pomoč, potem pa sem hitro opazil, da gre za vajo Rdečega križa, pravzaprav že kar evropsko tekmovanje ob 150. obletnici delovanja Rdečega križa v Sloveniji.

Potres.jpg

Če je potres, je treba še vedno Stati inu obstati, kot je zapisal Primož Trubar, vse fotografije Marijan Zlobec

Bili so dobri, niso me pustili v zgradbo, ker je bilo zame preveč nevarno po potresu in bi se zgradba lahko zdrušila. Zunaj pa je bilo vse, kar se za potrese potrebuje, vključno s šolanimi psi, ki iščejo ponesrečene v ruševinah.

Potres 3 IMG_5048.jpg

Pravzaprav sem bil priča akciji FACE – First Aid Convention in Europe 2016, Ljubljana 30. junij – 2. julij. Naslov v slovenščini pa je bil Evropsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Face 2016.

Potres 4 IMG_5053.jpg

Med državami, ki so v Ljubljani tekmovale, so bile npr. Irska, Norveška, Kirgizija, Kazahstan, Latvija, Švica, Nemčija, Avstrija, Romunija, Hrvaška, Srbija, Makedonija, Črna Gora, Albanija, Poljska, Italija, Slovaška in seveda Slovenija.

Potres 7 IMG_5072.jpg

Rog se je izkazal s svojo trdnostjo, a še vedno nevarnostjo pred živo silo, ki je včasih bolj nepredvidljiva od potresa.

Potres 5 IMG_5054.jpg

Rdeči križ Slovenije se je verjetno v celoti zelo izkazal, še posebej v očeh številnih tujcev, ki so kot profesionalci ali ljubitelji, prostovoljci, aktivisti in člani ekip Rdečega križa prišli kot je videti iz skoraj vse Evrope.

Potres 1 IMG_5049.jpg

Nekateri so izgledali kot mrtvi.

Potres 7 IMG_5066.jpg

Psi pa so bili nenavadno mirni, dokler  niso šli v akcijo.

Potres 2 IMG_5050.jpg

Nekateri pa so po uspešni intervenciji kmalu okrevali, a na začetku so bili res skoraj mrtvi.

Potres 6 IMG_5058.jpg

Tovarna Rog je premagala še en potres, kar pomeni, da bo mednarodni Rdeči križ lahko interveniral, ko bo šlo zares. Zdaj vedo, kam proti.

Potres  8 IMG_5056.jpg

Ocena bo na koncu.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: