Jodl Gazvoda rahlo odštekan


Prvi trojček koncertov na 64. Ljubljana Festivalu: Tomaž Domicelj, Tadej Kampl in Jodl Gazvoda je ponudil redko panoramo treh zunaj klasičnih glasbenih zvrsti, profilov, stilov, orientacij in umetniških ciljev.

Gazvoda 1 IMG_4924.jpg

Jodl Gazvoda, vse fotografije Marijan Zlobec

Skupno jim je le to, da so izvajalci enako prepričani vase, zaverovani v svojo glasbo in njeno izpovedno moč.

Rakovec IMG_4939.jpg

Uroš Rakovec

Prepričani so, brez izjeme, da je vredno biti in vztrajati, da ne ponovim Trubarjeve misli, ki se te dni mimogrede rečeno kaže v obiskih in nastopih slovenskih rojakov z vsega sveta v svoji domovini Sloveniji, kot je pokazala istočasno potekajoča proslava v Slovenski filharmoniji, od katere sem potem ujel le še Jenkovo pesem Lipa zelenela je.

Košir IMG_4944.jpg

Damjan Košir

Lipo sem omenil, ker sem tam srečal kar tri predstavnike slavne rodbine Fink; Bernardo Fink, Marcosa Finka in prvič sploh Andreja Finka.

Jazbec IMG_4981.jpg

Damir Jazbec

Sobivanje različnih glasb in glasbenih praks je nekaj samo po sebi umevnega in danes širše kot kdajkoli v zgodovini.

Gazvoda 2 IMG_4990.jpg

Uroš Rakovec in Jodl Gazvoda

Prostor svobode je veliko večji, čeprav se zdi, kot da človek še vedno prepočasi zori in da so mnogi zunanji elementi oblastne in normativne narave vztrajno zaviralni.

Gazvoda 3 IMG_5002.jpg

Jodl Gazvoda z akustično kitaro

Jodl Gazvoda ima kot avtor, aranžer, producent in glasbeni izvajalec; kitarist in pevec svoj bolj country stil ameriškega tipa, ki ga meša z rock bluesom, tako da imaš včasih občutek kot da si na Divjem zahodu, včasih med starimi jazzisti, včasih pa, da je lepo biti doma.

Gazvoda 4 IMG_5013.jpg

Zadnja kompozicija ali dodatek

Gazvodi sta se pridružila kitarista  Uroš Rakovec in basist Damjan Košir ter v treh kompozicijah z orglicami Damir Jazbec.

Predstavili so program nove plošče Got to be, strogo po programu devetih skladb in z enim dodatkom, kot se spodobi za tak večer.

Njihov nastop je bil vseskozi z dominacijo samega Jodla Gazvode kot vodje in najbolj formiranega glasbenika, a rahlo odštekanega. Dober je bil akustični vložek v kombinaciji kitare in sodobne mandoline, medtem ko je prihod Damirja Jazbeca na oder s svojimi orglicami v hipu razširil ali spremenil glasbeni stilni diapazon in vnesel drugačno dinamiko. Vtis celote je bil nekako v smislu stari rockerji še vedno na sceni.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: