Ljubljana Festival na Ljubljanici prvič splaval


Festival Ljubljana je kot svoje darilo Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, pripravil prvi, upajmo da ne tudi edini ali zadnji, Ljubljana Festival na Ljubljanici. Začel se je dopoldan s slovesnim odprtjem in prvo vožnjo s koncertnim programom. Festival bo trajal do vključno sobote 2. julija, vsak dan od 10. ure dopoldan do desete zvečer. Kulturni program na ladjicah bo brezplačen, seveda pa bo vendarle treba plačati vstopnico kot običajno za približno enourno turistično vožnjo po Ljubljanici.

Brlek.jpg

Darko Brlek na odprtju Ljubljana Festivala na Ljubljanici, vse fotografije Marijan Zlobec

Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana je v svojem nagovoru predstavil vsebino in namen ter pomen Ljubljana Festivala na Ljubljanici, se zahvalil dijakom Konservatorija za glasbo in balet in študetnom Akademije za glasbo v Ljubljani za sodelovanje s kvalitetnimi umetniškimi programi, kot jih je zasnovalo približno petdeset nastopajočih, in seveda povabil na ogled prireditev 64. Ljubljana Festivala.

Čerin IMG_4226.jpg

Aleš Čerin med nagovorom

Podžupan MOL Aleš Čerin je omenil pomen 64. Ljubljana Festivala in ga označil kot festival presežkov. Vsekakor je pričakovati vse tja do 13. septembra veliko kvalitetnih umetniških dogodkov, ki bodo, tako kot je omenil Čerin, namenjeni vsem ljudem, vseh generacij in kulturnih ali umetniških želja.

Festival na Ljubljanici IMG_4235.jpg

Del gostov na slovesnosti in pred prvo vožnjo z ladjico

64. Ljubljana Festival je štartal in se bo odvijal zelo intenzivno, tako kot bodo zgoščeni programi Ljubljana Festivala na Ljubljanici, ki je v podrobnostih nastopajočih s svojimi izbranimi kompozicijami  objavljen tako v obsežni programski knjižici kot na spletnih straneh Festivala Ljubljana oziroma 64. Ljubljana Festivala.

Festival na Ljubljanici 1 IMG_4242.jpg

Glavni sponzor Ljubljana Festivala na Ljubljanici je Petrol, kot ga predstavlja mag. Aleksander Salkič

Ljubljančani naj si najprej pazljivo ogledajo program in potem izberejo še uro vožnje, saj je perspektiva ogleda Ljubljane z ladjice impozantna in predvsem odkrije Plečnikovo genialnost pri oblikovanju arhitekturne in urbanistične zasnove in potem izvedbe Tromostovja in Ljubljanske tržnice, česar danes s takim mojstrstvom ne bi znal noben arhitekt.

Festival na Ljubljanici 3 IMG_4250.jpg

Prva nastopajoča je bila flavtistka z Akademije za glasbo Ana Votupal, po rodu iz Češke in Hrvaške, delno pa je še slovenske krvi.

Zanimivo je, da je akustika glasbenega izvajanja odvisna od lege ladjice v “kanalu” in od smeri vožnje oziroma od tega, kam piha veter, verjetno pa še od samih ladjic, saj jih bo več. Pri tem pa je treba opozoriti na različne lokacije začetka voženj, ki so prav tako objavljene, sicer ne veste kam priti.

Festival na Ljubljanici 4 IMG_4272.jpg

Nastopajoči v sprotnih razmerah med vožnjo s pavzami oblikujejo program tako, da so skladbe lepo slišne. Glasbeniki pa še dodajo kakšno razlago o skladateljih in kompozicijah, ki jih izvajajo.

Festival na Ljubljanici 5 IMG_4281.jpg

Programi so oblikovani osebno in  študijsko, v celoti pa koncertno, čeprav priložnostno, a vseeno bolj mirno, saj je vožnja z ladjico turistična. Morda bo na ladjicah “bolj hrupno”, ko bodo nastopili ansambli, kot Trobilni kvintet KGBL, Kvartet kljunastih flavt La dolce Fiamma, Godalni trio, Godalni kvartet KGBL, Kitarski kvartet Muliers, Ansambel trobent AG ali  Kvartet klarinetov A vista.

Festival na Ljubjanici 6 IMG_4244.jpg

Župan Ivan Hribar bi se Ljubljana Festivala na Ljubljanici veselil, tako kot ga predstavlja spomenik Mirsada Begića na Bregu, od koder je speljala prva ladjica. Sicer pa so lokacije vkrcanja poleg Brega še Gallusovo nabrežje,  Dvorni trg,  Mesarski most in Ribji trg.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja