Svetovni mojstri čipk v Ljubljani


Bil sem na odprtju razstave ob 17.  svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA v Sloveniji na Gospodarskem razstavišču. Povsem samosvoj svet, bi lahko rekel, a hkrati dinamičen, vznemirljiv, ustvarjalen, po svoje ponosen, pogumen, nacionalno prebujen s svojimi dolgimi tradicijami, kar se je zlasti videlo na nacionalnih predstavitvah v prvem nadstropju GR, kjer so se sodelujoče države, vseh je kar sedemintrideset, zvrstile v svojih oddelkih ali majhnih razstaviščih po abecednem redu.

Čipke 3 IMG_2728.jpg

Množica, a z natanko določenimi cilji in željami, vse fotografije Marijan Zlobec

Kongres v Sloveniji je prvič pri nas, naslednji pa bo leta 2018 v belgijskem Bruggeu, kar že na veliko oglašujejo.

Čipke 2 IMG_2727.jpg

Trgovina z bogato ponudbo vsega

Kongres ima strogo določen program, s poudarkom na strokovnih predavanjih za 550 uradnih ali aktivnih udeležencev kongresa.

Čipke 1 IMG_2724.jpg

Čipke so vzbudile pozornost zlasti starejših žensk

Med predavateljicami je cela vrsta strokovnjakinj iz Slovenije, kot so Tadeja Primožič, Mojca Šifrer Bulovec, Marija Terpin Mlinar, Mira Hodnik, Mojca Ferle, Gojka Pajagič Bregar,  Manca Ahlin, Tina Koder Grajzar, Vera Sešlar Založnik, Marija Jenko, Andrea Marinko, Maja Svetlik, Metka Fortuna, Katarina Primožič, Katja Mohorič Bonča, Mirjam Gnezda Bogataj,  Zlatka Tomažič, Ana Motnikar,  Eva Ilec, Ljudmila Bokal, Sonja Mlakar, pa še Marijan Žakelj, Rosita D’Ercoli, Tihana Petrović Leš in Leopoldine Winkler.

Čipke 4 IMG_2712.jpg

Čipke vseh oblik

Med temami referatov se jih večina dotika zgodovine slovenske čipke, kar je za uveljavitev Slovenije z bogato tradicijo v svetovnem merilu še kako pomembno.

Čipke 5 IMG_2735.jpg

Obeski v obliki čipkastih vzorcev

Naj navedemo naslove vsaj nekaterih referatov kot ilustracijo aktualnih vsebin na svetovnem kongresu v Ljubljani: Zgodovina Čipkarske šole Idrija, Pogledi na čipkarstvo kot gospodarsko dejavnost v 18. in 19. stoletju na primeru Idrije, Klekljana čipka – “špica” na Loškem, Tehnike, elementi, motivika in aplikacije klekljanih čipk na Slovenskem, Valvasor in čipke, Čipkarska šola Žiri,  Čipkarska šola Železniki, Konserviranje in restavriranje čipk iz muzejskih zbirk, Slovenska klekljarska terminologija, Lik klekljarice skozi čas, Avstrijska čipka, Lepoglavsko čipkarstvo – povezave in stiki z Idrijo, Razvoj klekljane čipke na Goriškem od 17. stoletja do danes ter vloga Čipkarske šole Gorica…

Čipke 6 MG_2725.jpg

Čipke v nastajanju

Na Gospodarskem razstavišču je več razstav, kot razstava članic OIDFA, razstava natečaja OIDFA na temo Mladost, razstava študijskih skupin OIDFA, razstava štipendistke OIDFA Jane Rihtaršič.

Čipke 9 IMG_2710.jpg

Sukanci za čipke

Čipke 10 IMG_2682.jpg

Čipke v izdelavi

Čipke 11 IMG_2674.jpg

Večerni obleki s čipkami

V Stekleni dvorani so prodajne stojnice, predstavitev Slovenije, stojnica kongresa OIDFA 2016, razstava Bogastvo in raznolikost klekljanih čipk v Sloveniji.

Čipke 17 IMG_2836.jpg

Čipke iz Velike Britanije

Čipke 16 IMG_2846.jpg

Okrog čipk se je vse vrtelo

Čipke 16 IMG_2793.jpg

Čipke na poročni obleki

Čipke 19 IMG_2844.jpg

Ameriška razstava

Čipke 20 IMG_2819.jpg

Japonske čipke

Čipke 18.jpg

Čipke iz Velike Britanije

Današnji popoldan je bil namenjen ogledu Ljubljane ter izletom, v nedeljo bo več predavanj in popoldan podelitev nagrad zmagovalcem natečaja OIDFA na temo Mladost. Med današnjimi in jutrišnjimi izleti naj omenimo obisk predvsem tujih udeležencev Idrije, Žiri – Gorenje vasi, Železnikov, Cerknega, Škofje Loke, Polhovega Gradca, sledili pa bodo še kar petdnevni čipkarski izleti po Sloveniji vse do 1. julija.

Čipke 14 IMG_2651.jpg

Čipke so med vseni obiskovalci vzbujale pazljivo radovednost in ogledovanje.

Prvi vtis je impozanten.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: