Streljanje norcev ali streljanje Slovencev ?


Slavni italijanski umetnik, t. i. street artist, Blu je danes dopoldne na dvorišču Roga prižgal in odvrgel precej močno petardo, ki je tako močno eksplodirala, da so se vsi v Rogu prestrašili. S to gesto je svojo umetnino, ki jo je dober teden ustvarjal na notranji steni Roga, končal. Sprožil je prvi strel iz samokresa, ki ga je simbolično naslikal, kar je povsem zunaj njegovih siceršnjih grafitarskih motivov.

Rog 50.jpg

Blu je samokres na Rogu naslikal in Ljubljano že zapustil, vse fotografije Marijan Zlobec

Kaj nam sporoča njegov samokres? Pred uro se je pojavil komentar, ki sem ga objavil pod člankom in pravi: “Kaj Blu s to sliko sporoča Slovencem ? Slovenci  uprite se ali postrelite se ? Slabo sporočilo.”

Blu 51 IMG_1806.jpg

Blu ni tako enoznačen umetnik, kot bi se morda komu zdelo, tako kot niso grafiti v likovni umetnosti ali ustvarjalnosti nekaj manj pomembnega ali kvalitetnega.

Blu 50 IMG_1819.jpg

Kaj vse je o dogajanju v Rogu izvedel Blu, predno so ga povabili v Ljubljano, ni znano, saj so mi vsi, s katerimi sem se pogovarjal, bolj meglili kot razjasnili, kaj je “zadaj”. Blu očitno ne želi niti publicitete niti se ne pusti fotografirati, niti nima svoje prave identitete imena, ampak je svetovno znan le po svojem umetniškem imenu in stvaritvah.

Blu 52 IMG_1811.jpg

Samokres je osebno orožje za samoobrambo in manj za napad, razen seveda za kriminalce. A če pogledamo strukturo njegovega grafita, vidimo več pacifističnih sporočil, medtem ko militantnih vendarle ni, saj iz cevi ne poleti noben naboj, ampak se cev zaključi z megafonom, to je glasnim sporočilom : “Bodite pametni!” Slišal sem tudi komentar:”Ne streljajte norcev!” (Iz sebe, bi nadaljeval).

Blu 54 IMG_1723.jpg

Dodal bi: Uživajte življenje, saj ste nadarjeni glasbeniki (kitara, mikrofon za pevce), pisatelji (pero, svinčnik, notes), imate vendarle še nekaj pameti (možgani na vrhu držaja samokresa), ste inovativni in tehnološko odprta družba (toki voki ali žepni računalnik, zvočnik, morda mali radio), imate razvojne  možnosti v turizmu, še posebej kulinariki (vilice, nož) in lepotah svoje dežele, a ste še zvezani sami s sabo  ali zvezujete sami sebe (številne žice okrog dela ročaja pred bobničem z naboji, po celotni cevi).

Blu 55 IMG_1662.jpg

Državo ste po nepotrebnem zamejili ali zagradili z bodečo žico, kar je treba čimprrej odstraniti (žica, škarje, ročno strojno rezilo). Prav tako nosite maske, čeprav neke take nevarnosti nikjer ni, se pravi, da so vaše maske skrivanje pravega obraza (na ročaju samokresa). Ste radi popotniki in pohodniki, radi spoznavate domovino (škornji ali pohodniški visoki čevlji v obrnjenem položaju z dolgimi vezalkami kot napenjalec sprožila na samokresu). Radi se ukvarjate s športom, v Rogu mladi še posebej s svojimi rolkami (vsaj dve na ročaju samokresa) na velikem kletnem skejtparku, ki ga je Blu najbrž obiskal. Še imate smisel za rokodelstvo in praktične storitve (kladivo, noži, nekateri mizarski predmeti prav tako na ročaju samokresa)…

Blu 56 IMG_1653.jpg

Blu nam sporoča, da je po večdesetletni tradiciji Tovarna Rog še vedno nadaljevalec ljudske športne tradicije in kolesarstvo najbolj množični šport oziroma še bolj rekreacija (krog okrog petelina je v bistvu Rogovo kolo). Slovencem sporoča ali pri njih opaža, da radi planinarijo (planinska oprema na bobniču).

Blu 57 IMG_1624.jpg

Članek je že prvi dan ali le nekaj ur po objavi obkrožil svet; prvi dan, čeprav le nekaj ur, je imel bralce v 35. državah, včeraj že v 46., danes do tega trenutka pa že v devetindvajsetih. Skupaj v  kar 55 različnih državah na vseh celinah. Bralci po vsem svetu Bluja očitno poznajo veliko bolje kot mi.

Blu 59.jpg

Pri odhodu Bluja iz Ljubljane, brez kakršne koli javne zahvale, priznanja, obeležja, kaj šele plačila za vse stroške, brez honorarja…občutim njegovo veliko solidarnost z vsem, kar je tu opazil, občutil, videl, spoznal in nam – sporočil. Na zelo intenzivno ustvarjalni, a tih, razen petarde, način.

Blu 60 IMG_1563.jpg

Blu je umetnik velike senzibilnosti; povsod, kamor pride in naredi svojo stensko poslikavo, pove nekaj bistvena o mestu ali ljudeh v njem, politiki, konfliktih, življenju kot takem v njegovi lokalni specifiki.

Blu 61 IMG_1549.jpg

Samokres sredi Ljubljane, čeprav zgolj kot umetniški motiv,  ni nekaj mirnega, prej nevarega. Kdor se z ognjem igra, no, saj veste, kaj pravi Sveto pismo.

Blu 62 IMG_1458.jpg

Je Blu hitro uvidel, da smo Slovenci najboj nevarni samim sebi?

Blu 63 IMG_1463.jpg

Bojim se, da nas je hitro spregledal.

Blu 65 IMG_2011.jpg

Še bolj pa, da ima prav!

Blu 64 IMG_2023.jpg

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja