Briške češnje za dunajskega župana


Slavni dunajski župan dr. Michael Häupl je popoldan v Rdečem salonu dunajske Mestne hiše sprejel posebno redko delegacijo; iz slovenske občine Brda, ki mu je ob priložnosti dunajskih praznovanj petindvajsetletnice samostojne slovenske države prinesla kar precej daleč, a še vedno svežo košarico pravih briških češenj in steklenico rdečega briškega vina iz vinske kleti v Dobrovem.

Haupl 2 IMG_0092.jpg

Dunajski župan dr. Michael Häupl je sprejel briške češnje, vse fotografije Marijan Zlobec

Prisrčno srečanje  dunajskega gostitelja z županom goriških Brd Francem Mužičem s svojim spremstvom: Anito Manfreda, direktorico občinske uprave, in Tino Novak – Samec, direktorico Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, ki pa se jim je kot predstavnik koroških Slovencev, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk in tu še posebej kot župan občine Globasnica ter predsednik Alpe jadranskega centra za čezmejno sodelovanje Adria- AACC v Celovcu pridružil še Bernard Sadovnik, je bilo prisrčno, a očitno je bilo za kakšno osvežilno peninco ob tretji uri še prezgodaj.

Slovensko uradno delegacijo je kajpada vodil slovenski veleposlanik na Dunaju dr. Andrej Rahten, ob kulturni in turistični podobi protokolarnega in prijateljskega srečanja pa sta se pogovorov udeležila še Jan Ciglenečki, direktor predstavništva slovenske turistične agencije v Avstriji in umetica Eva Petrič, ki ima še vedno kar dve razstavi na Dunaju in je županu, ki je razstavi podprl, prinesla katalog.

Brda 1 IMG_0204.jpg

Jan Ciglenečki, Tina Novak Samec, Anita Manfreda, Franc Mužič, dr. Michael Häupl, dr. Andrej Rahten in Bernard Sadovnik.

Če je bila na vabilu na srečanje omenjena zgodovinska kulturno vez med obema državama, je bil med pogovorom poudarek na goriških Brdih, njihovi večstoletni vinogradniški in sadjarski tradiciji, odprti meji med Brdi in Colliom, sodelovanju z avstrijsko Koroško, še posebej s Celovcem, ki ga bo demokratski župan sedaj raje obiskal kot kdaj poprej. Slišali smo njegovo trditev, da če si na Koroškem demokrat, govoriš slovensko.

Haupl 1 IMG_0097.jpg

Župan je pozabil takoj poizkusiti sočne sadeže

Župan Häpl je posebej omenil sodelovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ni pa slišal povratne informacije, ki jo je o njem pred nekaj tedni povedal ljubljanski župan, namreč da je Häupl najboljši evropski župan. No, Häupl je povedal, da sodeluje z Ljubljano tudi v okviru srečanj županov evropskih mest. Bolj tiho pa je bil, ko mu je župan Brd povedal, da je Janković na Ljubljanskem gradu oziroma na hribu proti mestu dal posaditi trte. Häupl se je ob tem spomnil nekdanjega slavnega dunajskega župana Karla Luegerja, ki je prav tako sadil trte, a ne na Dunaju.Seveda v pogovoru niso mogli mimo najstarejše trte na svetu, one iz Maribora. Häupl je pri tem duhovito pripomnil, da njihov cepič ne uspeva najbolje in da je že tako, da je treba tako s staro trto kot s starejšimi ljudmi lepo ravnati in skrbeti zanje.

Brda 9 IMG_0102.jpg

Kdo bo pojedel vse te češnje ?

Häupl se je spomnil svojih potovanj v Trst k tržaškemu županu, staremu prijatelju, a je dodal, da bo tokrat ubral drugo pot; čez goriška Brda, a ne bo nadaljeval takoj poti, ampak najbrž kar tam prespal. Zakaj, ni povedal.

Brda 7 IMG_0087.jpg

Franc Mužič razlaga briška vina

Župan Brd Franc Mužič je izrazil željo, da bi bile briške češnje dostopne Dunajčanom in da bi jih v avstrijskem glavnem mestu začeli prodajati že prihodnje leto, kar se je Häuplu zdelo primerno, še posebej, ko bo sam poizkusil sadeže, ki so zaenkat še ostali v ročno spleteni košarici.

Brda 5 IMG_0066.jpg

Anita Manfreda, Bernard Sadovnik in Jan Ciglenečki

Praznik češenj v Brdih letos praznuje že petdestletnico in bi bilo prav, da se nekoliko še razširi, vsaj do nekdanjega glavnega mesta, pod katerega je spadala tudi Goriška in jo je cesar Franc Jožef I. obiskal – Gorico leta 1900.

Brda 11 IMG_0142.jpg

Pozorno poslušanje  župana Brd

Haupl IMG_0190.jpg

Župan Häupl je briškemu kolegu v znamenje prijateljskih vezi med občinama in v spomin na praznovanje izročil zlato medaljo mesta Dunaj.

Brda 4 IMG_0082.jpg

Franc Mužič in  Bernard Sadovnik

Priložnostno darilo pa je dunaskemu županu izročil še Bernard Sadovnik.

Brda 10 IMG_0163.jpg

Dr. Andrej Rahten,  Anita Manfreda, Franc Mužič in  Bernard Sadovnik

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja