Se bo Delo preselilo na Brnčičevo ?


Medtem ko mediji poročajo, da Stojan Petrič postaja največji gradbinec v državi (idrijski Kolektor Koling, ki je v njegovi solasti, je za nakup primorskega gradbinca CPG- Cestno podjetje Nova Gorica ponudil 18 milijonov evrov), pa tega dejstva še ne povezujejo s tem, da bo verjetno kmalu gradil novo Delo.

Vse več je namreč glasov, da se bo Delo preselilo na novo lokacijo in pri tem izgovarjajo “zloglasno” Brnčičevo nekaj kilometrov dolgo cesto na podeželju v Črnučah, daleč čez Savo in povsem zunaj najlepšega mesta na svetu. Prav tako se je kot huda profesionalna dilema pojavil problem “pisanja po pričakovanju oglaševalcev” in pri tem ali za to uporabljanje znanih novinarskih rubrik.

Delo IMG_4092.jpg

Objokovanje Črne vdove, foto Marijan Zlobec

Izvršni odbor Aktiva novinarjev Dela se je srečal na pogovoru z vršilcem dolžnosti odgovornega urednika Dela Gregorjem Knafelcem. IO Aktiva je namreč želel pojasnila glede zadnje oglasne naslovnice Dela in glede zahtev, ki so se pojavile v uredništvu, da bi novinarji pisali članke po željah in pričakovanjih oglaševalcev.

To je namreč v nasprotju  z vsemi novinarskimi standardi, novinarsko avtonomijo, medijsko zakonodajo in novinarskim kodeksom. V. d. odgovornega urednika je pojasnil, da je prišlo do nesporazuma ter da bo uredništvo, z njim na čelu, delovalo v skladu z zakonodajo in novinarskimi standardi ter ustrezno ločevalo novinarske in oglaševalske vsebine.

Knafelc je zagotovil, da bodo oglaševalske vsebine ustrezno označene in da jih ne bodo pripravljali novinarji iz uredništva, pač pa bo za to poskrbel oddelek oglasnega trženja.

Izvršni odbor Aktiva novinarjev Dela je glede zadnje oglasne naslovnice opozoril na pretirano zavajajoče oponašanje novinarskih zvrsti in Delove forme, zlasti Teme dneva.

“Dobili smo zagotovilo, da do uporabe Teme dneva v oglasne namene ne bo več prihajalo.”

Delove novinarje je zanimalo tudi ozadje odločitve o izhajanju Nedela v soboto. Dobili so pojasnilo, da so bili rezultati slabi in strošek previsok ter da je premik izdaje poskus ohranitve Nedela; to naj ne bi bilo več toliko novinarsko, pač pa naj bi postalo bolj magazinsko. Skupni učinek premika izdaje Nedela na soboto pri bralcih sicer še ni znan, ugotavlja vodstvo Dela. Kot je še pojasnil v. d. Gregor Knafelc, je bil konec meseca opravljen prvi korak na poti k reorganizaciji uredništva – z združevanjem uredništev. O tem smo sicer tu že pisali in rezultat so nova odpuščanja.

Naslednji korak na poti k reorganizaciji uredništva bo prostorska prenova. Knafelc je potrdil informacije, da lastniki Dela resno razmišljajo o selitvi uredništva Dela v novogradnjo, predvidoma v letu 2018.

IO Aktiva novinarjev Dela je opozoril, da mora biti morebitna nova lokacija uredništva dovolj blizu centra mesta, predvsem zaradi dnevnega dogajanja, na katerega so novinarji vezani, in sestankov z viri oziroma z vsemi, ki pomagajo oblikovati novinarske vsebine.

IO Aktiva novinarjev Dela je izpostavil tudi slabo in nepregledno upravljanje s kadri v uredništvu ter neustrezno selekcijo pri odpuščanjih. V. d. odgovornega urednika Dela Gregor Knafelc je pojasnil, da je z odpuščanji v uredništvu zdaj konec.

IO Aktiva je izrazil tudi nestrinjanje glede izdajanja novih pogodb novinarjem brez soglasja delavskih predstavništev – sindikata in sveta delavcev.

Delo je po sodni poti doseglo razveljavitev sklepa inšpektorja za delo glede honorarnih sodelavcev. Ti so si sicer večinoma uredili statuse samostojnih novinarjev, prek agencije pa se jih je zaposlilo le nekaj. Trenutno potekajo pogajanja glede podpisa aneksa o pravni zaščiti honorarnih sodelavcev, sporoča IO Aktiva novinarjev Dela.

Zakaj naj bi prišlo do spremembe ali zamenjave lokacije uredništva Dela? Na to je možnih več odgovorov, ki pa so seveda nejasni oziroma odprti; odvisno od končnega namena sedanje lokacije. Govori se o tem, da je ves kompleks Dela (z vsem, kar je nekoč predstavljalo deset TOZD Dela) za sam časopis prevelik. To je seveda res. Drugi problem je menda nestrinjanje nekaterih drugih lastnikov posameznih nadstropij v Črni vdovi in drugih delih kompleksa, da bi svoje prostore prodali in se sami preselili, kar bi bilo za sedanjega lastnika Dela kajpada najugodneje,  tretji pa verjetno v tem, da bi celovito lastništvo nad kompleksom Dela novim lastnikom omogočilo na tem dragocenem in velikem kompleksu v središču mesta druge in drugačne vsebine. Slišal sem že marsikaj, vendar ne bi želel “strašiti”.

Nova lokacija Dela naj bi bila kot rečeno na Brnčičevi, kake pol ure ali še več zunaj središča mesta, kar je za opravljanje novinarskega poklica (spremljanje parlamenta, vlade, tiskovne konference, novinarska srečanja s posamezniki, pogovori, fotoreporterstvo, vsakršno javno dogajanje…) hudo oteženo in postavlja pred novinarje povsem nepotrebne logistične in časovne ovire, kar je za ažurnost poročanja več kot škodljivo.

Medtem ko zagotavljajo, da je z odpuščanji konec, pa se že govori o redukciji zaposlenih na nekaterih drugih z novinarstvom močno povezanih področjih. Odpustili naj bi po enega zaposlenega, kar pa bi zneslo okrog deset doslej zaposlenih za nedoločen čas.

Prav tako se govori o pritiskih na novinarje, ki so pred upokojitvijo, naj bi se čimprej upokojili sami oziroma sprejeli pogoje delodajalca. Tretje pa je odhod samih novinarjev iz hiše, kot smo imeli primer odhoda ali odpovedi dveh novinarjev v teh dneh. Ker gre med drugim za kader iz Infoteha, bi smeli sklepati o nezadovoljstvu z informacijsko tehnologijo v Delovi hiši.

Marijan Zlobec

 

 

 

 

 

 

.

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: