Slavni fotograf Sebastião Salgado v Ljubljani


Eden  osrednjih kulturnih projektov v letu Ljubljane kot  zelene prestolnice Evrope je razstava Geneza svetovno priznanega fotografa Sebastiãa Salgada v organizaciji MGML, ki jo bodo zvečer odprli na dveh lokacijah: v Galeriji Jakopič in Mestnem muzeju Ljubljana.
Salgado gallery_04-1-193-69_s.salgado_morski.legvan_marine.iguana.jpg
Sebastião Salgado – Morski legvan
Sebastião Salgado (rojen v Braziliji l. 1944), po poklicu ekonomist, je fotografsko kariero začel leta 1973 v Parizu, kjer je sodeloval s fotografskimi agencijami Sygma, Gamma in Magnum Photos – vse do leta 1994, ko sta skupaj z Lélio Wanick Salgado, kuratorko in oblikovalko vseh njegovih razstav in knjig, ustanovila svojo agencijo Amazonas Images. Salgadove prejšnje fotografske serije, med njimi Druge Amerike (1985), Sahel – ljudje v stiski (1986), Delavci (1993) in Migracije (2000), so poglobljeno raziskovale življenjske pogoje in kulturne razlike med ljudstvi, uničujoče posledice suše v afriški pokrajini Sahel, neizprosne razmere, v katerih delajo delavci vsepovsod po svetu, in stisko ljudi, ki so iz različnih razlogov ostali brez svojih domov.
sebastiao.salgado.the.women.in.the.zoe.village(1).jpg
Ženske iz vasi Towari Ypy, ki pripada plemenu Zo’é, si rade barvajo telesa z rdečim barvilom »urucum« iz semen grma Bixa orellana, Pará, Brazilija, 2009

Pri Genezi (2013) se je Salgado sklenil preusmeriti od ljudi k neokrnjeni lepoti Zemlje in bitjem, ki živijo v sožitju z njo. Na svojih potovanjih po zemeljski obli je med letoma 2004 in 2011 dokumentiral arktične in puščavske krajine, tropski deževni gozd, morske in druge prostoživeče rastline in živali ter skupnosti, ki še danes živijo v skladu z izročilom prednikov. Salgado je s svojimi fotografijami napravil vizualni poklon našemu ranljivemu planetu, saj je prepričan, da smo ga dolžni varovati.

“Razstava, ki obsega 245 veličastnih črno-belih fotografij, je razdeljena na pet geografskih območij, poimenovanih Jug planeta, Zatočišča, Afrika (na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana) ter Severna prostranstva in Amazonija in Pantanal (v Galeriji Jakopič). Direktor Blaž Peršin in višja kustosinja Marija Skočir, strokovni vodji projekta v MGML, sta za predstavitev Geneze izbrala dve razstavišči, da si jo je mogoče ogledati v neokrnjenem obsegu. V MGML pa ne želimo zgolj predstaviti izjemno pomembnega avtorja iz sveta fotografije. Pri celostni predstavitvi fotografove kariere in njegovih naravovarstvenih prizadevanj želimo podkrepiti moč sporočila, s katerim se projekt vključuje tudi v naše okolje.”

 

salgado 1 07-3-192-57a_s.salgado_zenske.mursi_surma_women.jpg
Pripadnice ljudstev Mursi in Surma so edine ženske na svetu, ki še nosijo ustne diske. Dargui, vas ljudstva Mursi v narodnem parku Mago blizu kraja Jinka, Etiopija, 2007.
Od devetdesetih let prejšnjega stoletja si zakonca Salgado namreč prizadevata obnoviti del atlantskega gozda v Braziliji; ustanovila sta tudi nevladno okoljsko organizacijo Instituto Terra, katere poslanstvo je ponovno pogozdovanje, ohranjanje narave in izobraževanje. Zato je Geneza, ki jo Salgado vidi kot svoje »ljubezensko pismo planetu«, navdihnila okoljevarstveno iniciativo Moje ljubezensko pismo planetu , ki obiskovalcem razstave ponuja možnost, da sodelujejo v številnih akcijah, tako na lokalni kot na globalni ravni – od odstranjevanja invazivnih tujerodnih vrst do čiščenja okolja, v Mestnem muzeju Ljubljana pa s svojim »ljubezenskim pismom planetu« ozelenijo simbolično drevo.
(Iz predstavitvenega gradiva)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: