Riccardo Muti se vrača v Scalo, vsaj z razstavo


Slavni italijanski dirigent Riccardo Muti se po dvanajstih letih odsotnosti vrača v milansko Scalo. Za zdaj sicer samo z razstavo, ki jo Muzej Scale pripravlja v počastitev dirigentove petinsedemdesetletnice, ki jo bo praznoval 28. julija. Slavnostno srečanje z Mutijem bo kar v sami Scali 5. junija, ko bodo odprli njegovo razstavo, uradno na ogled od 6. junija. Muti je bil glasbeni direktor Scale med letoma 1986 in 2005, ko je 2. maja istega leta zadnjič nastopil kot dirigent gostujočih Dunajskih filharmonikov, mesec dni po odstopu 2. aprila.

Muti.jpg

Riccardo Muti na tiskovni konferenci pred svojim Koncertom prijateljstva v Trstu 13. julija 2010, foto Marijan Zlobec

Kot poroča italijanski tisk, so se pogovori med Mutijem in intendantom Scale Alexandrom Pereiro začeli že lani. Ob tem naj dodam, da mi je Muti, ko sem mu lani po koncertu z Verdijevim Requiemom na Konkresnem trgu omenil svojo kritiko Pereire in njegovega uvažanja salzburških festivalskih že videnih opernih predstav v Scalo kot svoj umetniški projekt, dal prav in je bil do Pereire, s katerim se sicer dobro pozna, zelo zadržan, tako kot je očitno še sedaj. Za zdaj je jasno le, da naj bi dirigiral dva koncerta z gostujočim Chicago Simphony Orchestra, ne pa z orkestrom Scale; to je  20. in 21. januarja 2017, in to z dvema programoma. Američani bodo tedaj na evropski turneji in ne bodo prišli v Scalo kot poseben projekt za njihov koncertni program. Muti je šef dirigent tega ameriškega orkestra že od leta 2010.

Muti 1 PMF0RSJR5800-kgtG-U10602044496434cbH-700x394@LaStampa.it.jpg

Muti je odšel iz Scale po prepirih s tedanjim intendantom Carlom Fontano in po notranjih volitvah, pri katerih svojega glasbenega direktorja ni podprlo kar sedem osmin vseh zaposlenih v Scali, kar je Mutija še posebej prizadelo. Najbolj proti svojemu dirigentu je bil ravno orkester, ki je pod Mutijevim dirigentskim in umetniškim vodstvom gostoval po vsem svetu.

Prve informacije o Mutijevi vrnitvi v Scalo so bile sicer objavljene že lani, a bolj v tem smislu, da naj bi v samo Scalo pripeljal svoj mladinski orkester Cherubini, ki ga je sam ustanovil in ga ves čas umetniško vodi. Tisk je izbrskal še podatek, da so orkestraši, ki so takrat glasovali proti, sedaj začeli z novo podpisno akcijo, s katero kot kolektiv in individualno vabijo svojega nekdanjega dirigenta v Scalo. Javnost to razume kot kesanje in prošnjo za odpustek za svojo tedanjo napako in krivico, ki so jo velikemu dirigentu povzročili. Če bi jim uspelo, bi Muti morda nastopil z orkestrom Scale najpoprej v letu 2018.

Alexander Pereira je v svoji izjavi poudaril, da je zelo žalosten, da so se stvari v preteklosti tako razvile, ker sam maestra Mutija občuduje. Tako velikega dirigenta kot je Riccardo Muti Italija ne more pustiti zunaj in da nima domicila ali kraja v svoji domovini, kjer bi lahko razvijal svoje umetniške ideje. Sam bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi se Muti in on kot intendant Scale zbližala, saj ga neizmerno ceni in si želi sodelovanja. Od začetka do konca svojega mandata si bo prizadeval za Mutijevo vrnitev v Scalo, čeprav ne more ničesar zagotoviti. Pereira verjame, da si Mutijevo vrnitev v Scalo še kako želi tudi milansko in mednarodno občinstvo.

Muti 54767a46d635565ac5ac0a86f3ca1cb7-kC5D-U1080209153884QK-1024x576@LaStampa.it.jpg

Riccardo Muti se le zelo počasi zbližuje z milansko Scalo, foto ANSA

Razstava v Muzeju Scale bo predstavila vse etape Mutijega delovanja v Milanu. Zaradi velikega zaninanja bo odprtje razstave v ožjem krogu v Muzeju Teatro alla Scala, zatem pa srečanje z Mutijem za širše občinstvo s priložnostnim koncertom Kvarteta Scale  in pogovorom z Mutijem 5. junija zvečer v samem gledališču. Avtor razstave je znani italijanski glasbeni kritik in publicist, Mutijev prijatelj  Lorenzo Arruga.

Riccardo Muti bo sicer že 4. junija odprl  festival v Ravenni v  Palazzo Mauro de André, ko bo dirigiral Schuberta (Nedokončana simfonija) in Beethovna (uvertura Coriolan in Peta simfonija) z Orchestra Giovanile Cherubini.

Muti Pismo IMG_4199.jpg

V času hude polemike, krize in vsega dogajanja v Scali sem maestru Mutiju, potem ko smo se spoznali že poprej, še posebej pa po smrti Carlosa Kleiberja leta 2004, pisal pismo, v katerem sem mu izrazil svojo podporo, hkrati pa ga pozval, naj odide iz Scale, češ da ga ni vredna.

Muti Pismo 4 IMG_4200.jpg

Na dan, ko je zapustil Scalo, mi je odpisal.

“Dragi gospod Zlobec. Zahvaljujem se Vam za ljubeznive  besede. Imate prav; vso svojo energijo in ljubezen sem dal osebam, ki tega niso vredne.

Muti Pismo 3 IMG_4204.jpg

Kdo ve, kaj bi si o tem mislil ali rekel naš prijatelj Carlos Kleiber!

Danes zapuščam Scalo, a upam, da jo bom kmalu spet videl.

Z živo prisrčnostjo

Riccardo Muti”

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: