Dan mladosti na Kongresnem trgu


Mednarodni, že deseti festival Igraj se z mano je na Kongresni trg popoldan in zvečer privabil množico obiskovalcev. Festivalu je uspelo porušiti stereotipe o drugačnosti. Če je človek prizadet, na invalidskem vozičku, to še ne pomeni, da ni prav tako zdrav, željan igre, zabave, plesa, razvedrila, družbe, nastopanja, priznanja. Festival je danes obudil spomin na nekdanji Dan mladosti, vsaj pri tistih, ki smo ga nekoč doživljali in praznovali.

Dan 6 IMG_3886.jpg

Ob koncu plesa poklon, vse fotografije Marijan Zlobec

“Festival predstavlja najobsežnejši del Mednarodnega festivalskega leta Igraj se z mano. Festival tradicionalno poteka v Ljubljani v zadnjem tednu v maju, od leta 2010 pa se je festivalsko dogajanje razširilo tudi v druge kraje po Sloveniji in tujini. Festival je mednaroden, saj ga vsako leto obiščejo gostje iz tujine.

Dan 3 IMG_3844.jpg

Ideja festivala je povezovanje skozi igro. Vključevanje otrok, mladostnikov in odraslih s posebnimi potrebami ter ostalih, ki z medsebojnim druženjem in skupnim ustvarjanjem rušijo meje med “hendikepom in normalnostjo” in dejansko uresničujejo inkluzijo vseh ljudi, ne glede na drugačnost, v družbo.

Dan 4 IMG_3854.jpg

Aktivnosti na festivalu spodbujajo socialno integracijo oz. inkluzijo med otroki, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami ter večinsko populacijo vseh generacij.”

Dan 9 IMG_3793.jpg

Pristnost doživetja pod odrom je spremljalo petje na odru

Dan 11 IMG_3899.jpg

Na koncu s Perpetuum jazzile

Dan 8 IMG_3782.jpg

Mladi pevci s slovenskimi popevkami

Dan 13 IMG_3787.jpg

Popoldan pa z mladimi glasbeniki

Deseti  Mednarodni festival Igraj se z mano se je začel včeraj že od 9. ure zjutraj dalje z igro  na Kongresnem trgu in v Parku Zvezda v Ljubljani, za spektakularen začetek festivala pa so poskrbeli člani Pihalnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana s svojimi gosti KD Pihalni orkester Bežigrad in KD Pihalni orkester Godbe ljubljanskih veteranov. Bučen aplavz so požele članice mažoretne skupine iz Sevnice in Trebnjega.

V večernih programih  štiridnevnega festivala so ali še bodo nastopili  Glasbeni center DoReMi Bled, skupina Čudoviti um: Fantom iz opere, raper Zlatko s svojimi otroki in gosti (za konec), Perpetuum jazzile,  Victor Mendoza Ensemble,  Casey Driessen Ensemble, glasbeniki s posebnimi potrebami, zmagovalci talentov Jana Šušteršič, Alja Krušič…, Pevski zbor Centra Janeza Levca v Ljubljani, Big Band Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana,  Big band Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, Big Band Konzervatorija za glasbo in balet Maribor, Muzika Viva, Fanika Križaj, Vrtiljak – Cirius Vipava ( nastop plesalcev invalidov), vrhunski glasbeniki Berklee College of Music – Valencia Campus,   Skupina Malo drugače in plesna skupina Venas – CVIU Velenje.

Marijan Zlobec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: