Tone Peršak novi kulturni minister


Z 51 glasovi za in dvanajstimi proti je bil Tone Peršak, dosedanji državni sekretar na ministrstvu za kulturo, danes v državnem zboru izvoljen za novega kulturnega  ministra Republike Slovenije.

Peršak IMG_2078.jpg

Tone Peršak na ogledu Mušičeve stalne zbirke v Narodni galeriji v sredo zvečer, foto Marijan Zlobec

Tone Paršak je tako dosegel svoj najvišji politični položaj ali “čin”, za katerega si je morda celo bolj prizadeval, kot se je na koncu pokazalo v znanih okoliščinah, ko je proti svoji volji in pod pritiskom predsednika vlade dr. Mira Cerarja odstopila ministrica mag. Julijane Bizjak- Mlakar

Peršak 6.jpg

Tone Peršak je postal minister v času, ko so se državna sredstva za kulturo nenehno zmanjševala in na koncu pristala na najnižji točki v samostojni Sloveniji. Podobno ali vzporedno se je zmanjševal proračun za kulturo v nepotrebnih preštevilnih slovenskih občinah.

Peršak 5 IMG_2081.jpg

Vse panoge, zvrsti, veje, organizacije, ustanove, zavodi ter posamezniki s področja kulture so podvrženi nenehnemu varčevanju in nimajo  primernih materialnih, kadrovskih in prostorskih pogojev za uspešno, kvalitetno, ustvarjalno  prepričljivo soustvarjanje mednarodno odmevne ter hkrati prepoznavne nacionalne podobe in identitete narodove kulture.

Potreben je močnejši nacionalno kulturni preboj v svet, tako kot na drugih področjih, na primer v športu. Potrebna je vizija in strategija, tako kot v turizmu.

Tone Peršak se bolj ali manj intenzivno in kontinuirano ukvarja s politiko že najmanj četrt stoletnja in vse te razmete z zgodovino vred dobro pozna. Torej sedaj ima edino življenjsko priložnost, da nekaj konkretnega stori in naredi. Vse ostalo je lahko le “politika”.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja