Črna gora, tast Evrope, od danes skoraj v NATO


Črnogorski državni praznik ob desetletnici ustanovitve neodvisne in samostojne Črne gore v Slovenski filharmoniji je bil pripravljen ravno na dan, ko so v Bruslju podpisali pristopni protokol osemindvajseterice  za pristop Črne gore v obrambno zavezništvo NATO. Desetletnica nove države in tisočletnica črnogorske državnosti sta tako minili v prazničnem razpoloženju.

ČG IMG_2391.jpg

Dr. Miomir Mugoša, vse fotografije Marijan Zlobec

Črnogorski veleposlanik v Sloveniji dr. Miomir Mugoša je orisal odnose med Slovenijo in Črno goro ter jih označil kot odlične, posebej pa je omenil, da je Črna gora prva sprejela slovenskega veleposlanika po osamosvojitvi.

ČG 1 IMG_2341.jpg

Črnogorsko in slovensko himno sta izvedla zbor  Akademije za glasbo v Ljubljani in Godalni orkester Slovenske filharmonije.

ČG 3 IMG_2406.jpg

Osrednji zgodovinski govor je imel dr. Saša Knežević, dekan Fakultete za politične vede Univerze Črne gore.

Milica 220px-Jutta_of_Mecklenburg-Strelitz_3b08781r.jpg

Princesa Jutta Militza von Mecklenburg – Strelitz

Knežević je med drugim omenil številne sorodstvene vezi, ki so se stkale s porokami. Najstarejši sin kralja Nikole, prestolonaslednik Danilo, se je oženil z nemško princeso Jutto (Militzo) iz dinastije Mecklenburg – Strelitz.

Nikola 235px-Kingnicholas.jpg

Črnogorski kralj Nikola I. Petrović Njegoš

Hčerka kralja Nikole Ana se je vdala za Franza Josepha von Battemberga, čigar brat Henry Maurice von Battemberg se je oženil s hčerko kraljice Viktorije, princeso Beatrice Mary Victoria Feodore, kar je bilo pomembno za odnose z Veliko Britanijo. Hčerka kralja Nikole Jelena se je poročila z italijanskim kraljem Vittorejem Emanuelom III. Savojskim, medtem ko se je najstarejša kraljeva hčerka Zorka poročila s srbskim prestolonaslednikom, kasnejšim kraljem Petrom Karađorđevićem. Dve kraljevi hčerki, Milica in Anastasija sta se poročili z dvema velikima ruskima knezoma iz rodbine Romanov, najbližjih sorodnikov ruskega carja. Zato so v posameznih tedanjih političnih krogih črnogorskega kralja poimenovali “tast Evrope”. (Kralj Nikola in njegova žena, kraljica Milena,  sta imela kar dvanajst otrok; devet hčera in tri sinove, tako da je bila njihova poroka najboljši zunanjepolitični diplomatski akt njihovih staršev in seveda neodvisne kraljevine Črne gore od leta 1910).

ČG 2 IMG_2426.jpg

Zahvala za glasbeni večer v Slovenski filharmoniji

ČG 4 IMG_2452.jpg

Ljubljanski župan Zoran Janković in črnogorski častni konzul v Kranju Vojislav Kovač

ČG 5 IMG_2448.jpg

Svetozar Raspopović Pope reže črnogorski pršut

ČG 6.jpg

Izvajana skladateljica  Nina Perović je kompozicijo študirala pri Urošu Rojku v Ljubljani

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: