Samira Kentrić z ilustracijo vidi usodo begunskih otrok


Beletrinin program ob dvajsetletnici je tako velik, da se ga ne bo dalo “obdelati”, za kar pa so si kar sami krivi, kaj organizirajo različne dogodke ob isti uri na povsem različnih lokacijah. Nekoliko več sreče bo v soboto imela ilustratorka in pisateljica Samira Kentrić, ko bo ob 20. uri odpirala razstavo svojih ilustracij za knjigo Pismo Adni. Dogodek bo v Študentskem kampusu pri Pivovarni Union. Sledil pa bo koncert.

Samira maj2.jpg

Ilustracija Samire Kentrić iz Pisma Adni

Knjiga je bila napisana v času, ko se je begunska kriza šele kazala, kaj šele pokazala v takem obsegu in na tak način. Zato smemo v knjigi, čeprav je v temelju literarno pismo in izpoved, videti neko vizijo humanizma z negotovim rezultatom, s potrpežlnjivim optimizmom in umiritvijo razmer; vsaj za zdaj in pri nas.

Samira 3 maj6.jpg

Pismo Adni je nastajalo še pred sporazumom med Nemčijo in Turčijo, a je Samira Kentrić že vedela, koga mora ilustrirati in portretirati. Turški predsednik Erdogan bolj gleda v evropske zvezde na zastavi EU in v polmesec na turški zastavi hkrati ter v evropskem kontekstu, kot razmišlja, kako bo prvi začel razreševati begunsko krizo, saj prihajajo begunci največ in najprej k njim.

Samira 1 IMG_3768.jpg

Samira se je izida knjige pred meseci razveselila, kot se nove knjige vsak pisatelj, foto Marijan Zlobec.

Samira 4 maj8.jpg

Medtem je bila avtorica na knjižnem sejmu v Leipzigu in Nemci so se že začeli zanimati za knjigo in njen nemški prevod.

Samira 6.jpg

Marijan Zlobec


En odgovor na “Samira Kentrić z ilustracijo vidi usodo begunskih otrok”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja