Dvajset let Beletrine


Slavna založba Beletrina, verjetno najboljša slovenska založba glede literature kar precej let nazaj, obeležuje dvajseto obletnico obstoja in plodnega urednikovanja in zalaganja slovenskih knjig oziroma knjig v slovenščini, del tudi v tujih jezikih. O jubileju sta na današnji tiskovni konferenci na sedežu Beletrine na Kersnikovi 4 spregovorila Mitja Čander in Aleš Šteger.

Čander IMG_0553.jpg

Mitja Čander, glavni in odgovorni urednik Beletrine, foto Marijan Zlobec

Mitja Čander je lahko ponosen, da se mu je uresničil založniški in kulturni projekt, o kakršnem si pred dvajsetimi leti ni upal pomisliti; njegova, namreč Beletrinina bilanca je že kar epohalna; 402 knjigi v redni Beletrinini zbirki, blizu 50 knjig v žepni zbirki Beletrine, potem celotna družboslovno – humanistična zbirka Koda, zbirka Posebne izdaje, Časopis za kritiko znanosti (Čkz), zbirka Claritas, zbirka Scripta, spletni časopis Versopolis…

Šteger IMG_0784.jpg

Aleš Šteger z jubilejnim programom v rokah, foto Marijan Zlobec

Skupaj 1040 publikacij vseh tipov in vsebin ali v povprečju petdeset na leto. Prav tako dvajsetletnico praznuje festival Dnevi poezije in vina, nekaj manj pa Fabula – literature sveta.

Odgovorni na Beletrini: Mitja Čander, direktor založbe in urednik zbirke Beletrina, Aleš Šteger, strokovni vodja založbe, urednik zbirke Koda in vodja festivala Dnevi poezije in vina, Renata Zamida, vodja marketinga in mednarodnega sodelovanja, vodja festivala Fabula, Marko Hercog, tehnični direktor, Špela Pavlič, izvršna urednica zbirke Beletrina, Anja Kovač, vodja projektov, producentka festivala Dnevi poezije in vina, Miljana Cunta, vodja projektov.

Cunta IMG_0576.jpg

Miljana Cunta, foto Marijan Zlobec

Aleš Šteger  je omenil dvodnevno praznovanje 20. in 21. maja v Ljubljani,  pa še v Gorici, na Ptuju, Krškem, pred tem pa že v Mariboru, kasneje pa v Novi Gorici. V Ljubljani bo vrhunec v okviru Študentskega kampusa kot zaključno praznovanje z odprtjem razstave ilustracij iz knjige Samire Kentrić Pismo Adni (ob 20. uri) in s koncertom 21. maja ob 21. uri pri Pivovarni Union.

Fundacija Rudija Šelige

Beletrina se bo v soboto, 13. maja, spomnila pokojnega pisatelja, dramatika, nekdanjega kulturnega ministra Rudija Šelige.

Šeligo.jpg

Rudi Šeligo  leta 1998, foto Beletrina/Miško Kranjec

S tem bo svoje delovanje začela Fundacija Rudija Šelige, poimenovana po pisatelju in dramatiku Rudiju Šeligi (1935-2004), ki bi 14. maja praznoval svoj 81. rojstni dan. Ob tej priložnosti se bodo v knjigarni Konzorcij ob 11. uri na dogodku v spomin Rudiju Šeligi zbrali njegov sin in ustanovitelj Fundacije Aleš Šeligo, njegovi prijatelji in sodelavci Niko Grafenauer, Dušan Jovanović in Milena Zupančič, ki bo interpretirala odlomke iz Šeligovih dramskih tekstov. Dogodek bo povezoval urednik založbe Beletrina Mitja Čander.

Istega dne bo ob 20. uri  na 2. programu TV Slovenija predvajan TV film po literarni predlogi Rudija Šelige Triptih Agate Schwarzkobler (1996, režija Matjaž Klopčič).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: