Zagreb prvi spoznal 64. Ljubljana Festival


Pod motom Središče vaših poletnih doživetij so danes v zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski prvi spoznali program bližajočega se mednarodno znanega in uveljavljenega, tokrat že 64. Ljubljana Festivala.

Zagreb 1 IMG_0427.jpg

Z vlakom “brez voznega reda ” naravnost v Zagreb, fotografije Marijan Zlobec

Zakaj nas je v hrvaško prestolnico popeljal poseben sicer že star motorni vlak Slovenskih železnic in zakaj je bila prva tiskovna konferenca prav v Zagrebu, medtem ko bo v Ljubljani šele prihodnji teden? Na to vprašanje smo dobili odgovor ob predstavitvi samega programa in gostiteljev, ki vidijo v sodelovanju z Ljubljano veliko priložnost za zbližanje in boljše spoznavanje  dveh glasbenih kultur, mest,  kulturnega in siceršnjega turizma, skupnega oblikovanja programov in celotnih umetniških sezon v Sloveniji in na Hrvaškem.

Zagreb IMG_0434.jpg

Pero Glavinić, Ivica Lovrić, Darko Brlek, Boštjan Koren in Mirko Boch (od leve)

Za mizo so skupaj sedli pomočnik direktorja za program Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski Pero Glavinić, vodja mestnega urada za izobraževanje, kulturo in šport Ivica Lovrić, direktor Slovenskih železnic Boštjan Koren, direktor Zagrebške filharmonije Mirko Boch in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Zagreb 2 IMG_0433.jpg

Plakat za otvoritveni koncert 64. Ljubljana Festivala na Kongresnem trgu

Slišali smo veliko spodbudnih besed, podkrepljenih z že v preteklosti izkazanem sodelovanju pri konkretnih programih Festivala Ljubljana, za letos pa bo teh konkretnih stikov kar nekaj. Najprej že na odprtju 27. junija na Kongresnem trgu v Ljubljani, ko bosta na večeru opernih arij skupaj nastopili Zagrebška in Slovenska filharmonija. Kot gosta bosta v Ljubljani prvič pela sloviti basbaritonist Erwin Schrott in sopranistka Jacquelina Livieri, dirigiral pa bo Francesco Ivan  Ciampa.

Trotovšek IMG_1856.jpg

Violinistka Lana Trotovšek bo nastopila z Londonskim simfoničnim orkestrom

Drugi skupni nastop  bo vrnitev gostovanja v Zagrebu z ljubljanskim otvoritvenim programom 8. julija na  Tomislavovem trgu, tretji program sodelovanja pa bo gostovanje Zagrebške filharmonije v Ljubljani na koncertu, na katerem bo kot solist nastopil eden najboljših in najbolj iskanih pianistov na svetu; Denis Macujev, ki pa je pred več leti  že nastopil na ljubljanskem festivalu. Prvi večer bo nastopil z Zagrebško filharmonijo (4. julija) pod dirigentskim vodstvom Jeska Sirvenda, drugi pa s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom Bojana Sudžića; na programu bosta oba najbolj priljubljena koncerta Sergeja Rahmaninova; Tretji in Drugi.

Zagreb 3 IMG_0440.jpg

Pero Glavinić

Iz besed odposlanca zagrebškega župana Milana Bandića Ivice Lovrića je bilo razbrati več želja po medmestnem sodelovanju, kot jih je bilo doslej, nazadnje z likovno razstavo Ivana Kožarića v ljubljanski Mestni galeriji februarja letos, kar pa je imelo v naši prestolnici lep odmev.

Mestna galerija Ljubljana je pripravila najobsežnejšo predstavitev del hrvaškega umetnika Ivana Kožarića v slovenskem prostoru v partnerskem sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti v Zagrebu. Razstava je bila zasnovana v zaokroženih vsebinskih prerezih skozi njegov izjemno razsežni opus obsega preko 200 skulptur, objektov, asemblažev, ready-madeov, slik, risb, grafik, fotografij in tkanin. Toliko v navezi z Lovrićevimi besedami.

Zagreb 4 IMG_0442.jpg

Ivica Lovrić

Darko Brlek je omenil, da nas v slovenski prestolnici  čaka dolgo, vroče in pestro kulturno poletje. Ljubljana Festival, najstarejši in eden najpomembnejših festivalov v širši regiji, bo v 64. izvedbi postregel z izjemnim številom zvenečih imen. V skoraj treh mesecih bo gostil uveljavljene slovenske in tuje umetnike s področja simfonične, komorne in solistične glasbe, opere, baleta, plesa in muzikala.

Brlek 1 IMG_0447.jpg

Darko Brlek v Zagrebu

Uvod v festivalsko poletje bo že 17. junija z lanskim rekordno obiskanim muzikalom Mamma Mia! ter 21. junija s tradicionalnim koncertom Poletna noč.

Zagreb 5 IMG_0504.jpg

Tiskovna konferenca v Zagrebu

Ljubitelji opere bodo prišli na račun še nekajkrat.  Verjetno nepozaben operni večer bo ustvaril sloviti poljski tenorist Piotr Bezcała. Na dveh predstavah Verdijevega Otella pa bosta v naslovni vlogi gostovala slovita José Cura in Walter Fraccaro.

Zagreb 7 IMG_0543.jpg

Ivo Pogorelić ne pride v Ljubljano, a je tudi v Zagrebu prestavil svoj koncert

Poletje bodo poleg opernih dogodkov močno zaznamovale izvrstne plesne predstave. Kitajsko nacionalno operno in plesno gledališče bo gostovalo z baletom Konfucij, SNG Opera in balet Maribor pa z baletom Gusar. Za bolj sproščeno vzdušje bosta poskrbela večer flamenka z ansamblom Soledad Barrio Noche ter romska  plesna predstava Sisi v izvedbi članov plesnega ansambla Sandorja Romana in Budimpeštanskega romskega simfoničnega orkestra iz Budimpešte. Na Ljubljana Festival se vrača tudi Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga z baletno predstavo Up and Down, ki bo  sklenil letošnji festival.

Zagreb 6 IMG_0531.jpg

V Ljubljano prihajajo veliki svetovno priznani orkestri in dirigenti, Londonski simfonični orkester z dirigentom Gianandreo Nosedo, Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama z Daniellom Gattijem, kitajski Simfonični orkester Schenzhen. Gostili bodo tudi slovitega makedonskega pianista Simona Trpčeskega, violinistko Lano Trotovšek, violiniste Dmitrija Sitkoveckega, Janeza Podleska in Sergeja Krilova ter basista Grigorija Soloviova.

Boch IMG_0514.jpg

Mirko Boch

Svežino bo prinesel Mediteranski mladinski orkester pod dirigentskim vodstvom Marka Letonje, pa tudi gledališki predstavi Pylade v izvedbi La Mame iz New Yorka in Tako je govoril Zaratustra z Anton Podbevšek teatrom in skupino Laibach.

Mama OV7A7464.jpg

Mamma mia!, foto Festival Ljubljana

Brlek je še posebej omenil, da se bo skupina Laibach   festivalskemu občinstvu predstavila tudi na koncertu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija kot ponovitev in dopolnjen program koncerta v sloviti dvorani Bozart v Bruslju ob prejemanju naziva Ljubljana, zelena prestolnica Evrope.  Dirigiral bo Simon Dvoršak. Nastopili bodo še Litovski komorni orkester (solist in dirigent Sergej Krilov), ruski plesni ansambel Beriozka (ob stoletnici Ruske kapelice in ob programu gostovanja ter obiska ruskega predsednika Putina v Sloveniji konec julija), Vlado Kreslin, tokrat z Big bandom Slovenske vojske, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in še mnogi drugi.

Darko Brlek je posebej omenil prvi  ljubljanski  festival na Ljubljanici, ki pa ima sicer prve svoje izvedbe že pred dvestotimi leti, ko je v mestu delovala nemška Filharmonična družba. Koncerti bodo na šestih ladjicah od desetih dopoldne do desetih zvečer, seveda med vožnjo.

Koren IMG_0523.jpg

Boštjan Koren

Ljubljana je z Zagrebom povezana s petimi pari vlakov, smo slišali iz ust direktorja Slovenskih železnic Boštjana Korena. Gostje, ki bodo imeli vstopnice za prireditve 64. Ljubljana Festivala, pa bodo imeli 50 odstotni popust na ceno vozovnice in za nekatere hotele. To kajpada velja še za ostale vlake iz Slovenije (Maribor, Celje, Koper)  v prestolnico.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: