Z Dela vrgli še urednico Uršo Jurak Kuzman


Poročanju o razmerah na Delu ni videti konca. Priča smo že tretjemu zaporednemu ukinjanja uredništev in metanju urednikov na cesto. Poročali smo že o odpovedi delovnega razmerja za urednika Marka Pečauerja in Roka Šinkovca, tretja urednica brez službe pa je ostala Urša Jurak Kuzman, ustanoviteljica in ves čas urednica priloge Kult. Urša Jurak Kuzman je bila odpuščena 3. maja na dan Svetovnega dneva svobode medijev.

Jurak FullSizeRender.jpg

Urša Jurak Kuzman

Kut je doslej njeno življenjsko novinarsko in uredniško delo, saj dotlej Delo še ni imelo take in tako obsežne priloge, ki bi pokrivala modo, njeno zgodovino in aktualnosti, vseh vrst oblikovanje, arhitekturo, multimedijsko ustvarjanje, posebnosti iz filmske in umetnostne zgodovine, osebnosti iz vseh teh področij… Kult je postal najbolj opazna priloga po najstarejših Književnih listih in Znanosti. Očitno bo Delo kmalu izgubilo vse tri priloge. V kolofonu Dela je še vedno napisana kot  urednica Kulta in Panorame.

Leto dni (do februarja leta 2015) je Urša Jurak Kuzman opravljala delo urednice Centralne redakcije in pomočnice odgovorne urednice Dela (ter ob tem urejala tudi Kult, Panoramo in Trip). Leta 2015 je vsebinsko in oblikovno preuredila Nedelo ter ga pol leta tudi urejala.

Diplomirana novinarka je bila na Delu zaposlena od leta 1995. Najprej je delala v Ljubljanski redakciji, redno pa je pisala tudi za gospodarske strani (o lesni in tekstilni industriji ter turizmu).

O oblikovanju je začela pisati že pred redno zaposlitvijo, nekaj let je objavljala tudi foto reportaže iz svetovno uveljavljenih pohištvenih sejmov in (slovenskih) modnih revij. V tem času je tudi izjemno veliko fotografirala. Novembra leta 2016 bo deset let, odkar si je zamislila petkovo Delovo prilogo Kult – na osnovi znanja, ki ga je pridobivala z branjem in opazovanjem sveta okrog sebe, predvsem na potovanjih. Projekt Kult je izpeljala od začetka, od idejne zasnove do izbire studija, ki je izdelal oblikovalsko zasnovo priloge ter časopisne, radijske in tv oglase.

Kult še vedno sledi smernicam, po katerih ga je zasnovala; je petkov vodnik po lepem. Predvsem pa želi biti priloga, ki ponuja tudi vpogled v svet zanimivega, drugačnega, izstopajočega, nikoli povprečnega. Kult je kultura v najširšem pomenu te besede.

Kultove teme so: vrhunski dizajn, osupljiva arhitektura, visoka moda, kulinarika Michelinovih restavracij, knjige, svetovne znamenitosti, osebnosti, ki so spremenile svet, blagovne znamke…

Jurak 1 FullSizeRender.jpg

Urša Jurak Kuzman

V njem so tudi izjemno dobro brane kolumne in rubrika Pet predmetov, ki jo prav zaradi interesa bralcev v teh letih še niso opustili.

Urednica Kulta ne določa le njegove vsebine, temveč vsak teden poskrbi tudi za izbor ustreznih fotografij, zamisli pa si tudi njegov prelom – skratka, vse od a do ž.

Kult je izhajal najprej na šestih, nato pa celo na osmih Delovih straneh – odločitev za to je bila sprejeta zaradi izjemno dobre branosti (med bralci do 35 let je bila celo 100 – odstotna). Zaradi nerazgledanosti zdaj že nekdanje odgovorne urednice Dela in posledičnega nerazumevanja potrebnosti in zaželenosti takšnih vsebin, je bil Kult v preteklih letih skrčen na zdajšnje štiri strani.

Mateja Babič Stermecki je ukinila tudi strani Generacija D, (ki jih je prav tako urejala in si jih zamislila Urša Jurak Kuzman), namenjene mlajšim bralcem, starostnih skupin, ki bi jih tiskani mediji še kako potrebovali.

Kako so sedanji lastniki Dela nasedli posebnemu seznamu ljudi na Delu, ki jih je treba odpustiti, kot ga je zasnovala, kot se že povsem glasno govori, Mateja Babič Stermecki, saj novi lastniki nikogar niso poznali, bo še predmet raziskav. Kaj pa bodo pozitivnega dosegli, še najmanj vedo sami.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: