Odprto pismo članom Programskega sveta RTVS


Objavljamo Odprto pismo članom Programskega sveta RTV Slovenija, ki so ga skupaj napisali Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija,Tadeja Anžlovar, predsednica, Uredništvo Slovenskega programa TV Koper, Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije in IO Aktiva novinarjev Radio Slovenija.

Med novinarskimi imeni, ki so se znašle na seznamu, je tudi znana in priljubljena kritična novinarka Televizije Slovenija Jelena Aščič, ki je sicer članica Aktiva novinarjev TVS in članica Sindikata pri Društvu novinarjev Slovenije. Na “udaru” je seveda še več zelo znanih novinarjev, kot Marcel Štefančič s svojo priljubljeno in kritično oddajo Studio City, oddaja Utrip, novinarka Eugenija Carl, brez katere bi o marsikaterem problemu in kriminalu na Obali ostali v novinarski temi, prav tako  smo slišali, da bodo “obravnavali” delo Mojce Pašek, Edvarda Žitnika, Edija Mavsarja, Jolande Lebar, Marka Radmiloviča… Objavljam le fotografijo Jelene Aščič, ker drugih omenjenih kolegov žal nimam, ampak verjamem, da vse obraze dobro poznate!

Odprto pismo je včeraj na svojem spletnem časopisu objavil Novinar.si pod zaglavjem Stališče.

 

Aščič

Jelena Aščič kot novinarka TVS na ljubljanskem zborovanju v podporo beguncem na Kotnikovi ulici, foto Marijan Zlobec

“Spoštovani predsednik, članice in člani Programskega sveta RTV Slovenija, Programski svet je, kot določa Statut RTV Slovenija, vodilni organ zavoda, kar zadeva programsko politiko. To seveda ne pomeni, da lahko neposredno vpliva na uredniško politiko ali konkretno delo posameznih novinark in novinarjev. Statut RTVS posebej izpostavlja, da Programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezani z objavo delov programa. Zato smo prepričani, da Programski svet z zadnjimi obravnavami oddaj in prispevkov v naših programih, s  kritikami dela posameznih novinark in novinarjev, z izražanjem očitkov zaradi »neporočanja« o dogodkih in pojavih, grobo posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter tako izvaja pritisk na urednice, urednike, novinarke in novinarje.

18 primerov prispevkov, oddaj, vsebin, o katerih se ni poročalo

Še posebej je nesprejemljiva napovedana izredna seja Programskega sveta, na kateri naj bi obravnavali 18 primerov prispevkov, oddaj, vsebin, o katerih se ni poročalo. Ta točka dnevnega reda namreč pomeni preseganje pooblastil, ki jih ima Programski svet RTV Slovenija. Pričakujemo, da Programski svet deluje v skladu z zakonodajo in internimi akti, ki določajo njegovo vlogo, položaj in pooblastila, zato protestiramo zaradi sklica izredne seje Programskega sveta RTVS, ker je po naši oceni nezakonita (omejevanje novinarske in uredniške neodvisnosti) in  zato nedopustna.

Ker nekatere člane Programskega sveta pri delu ter odločanju očitno vodi povezanost s formalnimi in neformalnimi centri politične moči,  naj vas spomnimo še na določilo Statuta RTV, ki pravi, da je pri uresničevanju svojih pristojnosti  Programski svet zavezan načelu politične neodvisnosti javne RTV Slovenija (načelo neodvisnosti). Pristojnosti Programskega sveta so naštete v 12. členu Statuta RTV, v katerem je posebej zapisano, da Programski svet RTV le »v izjemnih okoliščinah, na primer ob naravni nesreči ali vojni, neposredno odloča o oddajanju konkretnih informacij ali vsebinah javnega pomena«, kar je jasno sporočilo, da ima Programski svet neposredna programska pooblastila le v izrednih razmerah. Kot piše v Programskih standardih RTVS, smo ustvarjalci radijskih in televizijskih programov RTV Slovenija pri svojem delu neodvisni in avtonomni ter zavezani k profesionalnosti, za kritike in pobude za obravnavo konkretnega novinarskega dela pa obstajajo druge ustaljene poti (če pri novinarskem delu niso spoštovana načela javnosti, pluralnosti in neodvisnosti, lahko  Programski svet pisno obvesti generalnega direktorja RTVS, za varstvo pravic gledalcev in poslušalcev, zavezancev za RTV prispevek, sodelujočih v oddajah in programih RTVS v okviru zavoda deluje Varuh pravic gledalcev, na voljo so tudi druge pritožbene poti zunaj RTVS).

Programski svet ni organ, ki bi se ga smelo zlorabljati za pogrome na novinarke in novinarje, urednice in urednike, zato zahtevamo, da se načrtovana razprava o našem delu in osemnajstih konkretnih primerih umakne.”

Ljubljana, 25. 4. 2016

Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija,Tadeja Anžlovar, predsednica
Uredništvo Slovenskega programa TV Koper
Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije
IO Aktiva novinarjev Radio Slovenija


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja