Miha Turšič odgovarja na očitke Julijane Bizjak Mlakar


Govor kulturne ministrice Julijane Bizjak Mlakar v parlamentu, predno je premieru dr. Miru Cerarju vročila odstopno izjavo s položaja ministrice v njegovi vladi, v katero ne zupa več, kot je dejala, vzbuja ogromno zanimanje bralcev WP po vsem svetu (Dosegel je bralce že  v  53 državah na vseh celinah). Pred nekaj minutami pa je v njenem govoru omenjeni Miha Turšič objavil svoj odgovor na svoji spletni strani J’Accuse, ki ga tu z avtorjevo privolitvijo  ponatiskujemo. Dodajamo pa še poprejšnji njegov zapis, ker se navezuje na delovanje in financiranje KSEVT.

 

Turšič 13077140_10154116611024603_646581927_n

Miha Turšič, foto osebni arhiv

 

Gospa bivša ministrica, 

v ponedeljek 18. aprila, ko sta se na Masarykovi cesti ujela najina pogleda, Vi v avtomobilu med vožnjo iz vlade kjer vas je predsednik vlade prosil za odstop  in jaz na poti iz postavljanja razstave Nizkoproračunske utopije v MSUM, ste se mi zdela človeška, potrta in žalostna. Doživljali ste krivico.

Zato boste morda razumeli kako se počutim jaz, odkar ste se Vi zaradi vašega občutka ogroženosti odločili, da je potrebno Ksevt in mene osebno uničiti. 

Po koncu moje gladovne stavke ste se hvalili, da ste Vi rešili naš problem ter da ste me Vi prepričali naj končam z gladovno stavko. Kakšna laž! Ravno z izjavo ob vašem odstopu iz ministrske funkcije potrjujete, da je bil vaš cilj zgolj moja osebna diskeditacija in nadaljno sistematično onemogočanje delovanja Ksevt.

Osebno sem v Ksevt vložil popolnoma vse kar sem imel. Na lastne stroške smo ga opremili in postavili prve razstave ter financirali večino plač od otvoritve do danes. Sredstva, ki smo jih dobili od prejšnjega ministra so bila poskus vzpostavljanja funkcionalne inštitucije.

Današnje ponovne laži o mojem okoriščanju z javnimi sredstvi dokazujejo, da izkoriščate nemogoče pogoje delovanja Ksevta in socialne stiske moje družine za svoje politično spletkarjenje in obračunavanje. 

Zato ponavljam, da z javnimi sredstvi nisem poravnal nobenega svojega dolga ali se na kakršen koli drug način okoristil. Zaradi vašega uničenja Ksevta živim v socialnem minimumu. Sem si pa nakopičil toliko znanja in izkušenj, da lahko z njim do konca življenja svobodno delam umetnost.

Miha Turšič
Vitanje, 25. april 2016

Dodajamo pa še poprejšnji zapis, ker se navezuje na delovanje in financiranje

Ministrstvo na pomoč poklicalo dolgoletnega prijatelja

Kako sta Matjaž Šekoranja in Boštjan Bezek preživljala skupno otroštvo, ne vem, očitno pa je, da še desetletja kasneje gojita prijateljstvo in skupne strasti. Oba namreč odkrito prezirata umetnost in umetnike. Prvi kot nižji sekretar na Ministrstvu za kulturo, ki se mora dnevno ukvarjati z ‘razvajenimi otroci’, drugi pa kot oče, ki se ne more sprijazniti, da je njegov sin umetnik.

Uničevanje Ksevta s strani trenutne ekipe na Ministrstvu za kulturo sedaj poteka že več kot eno leto. Po seriji neuspešnih poskusov medijske in pravne likvidacije ustanoviteljev KSEVT sta direktorica direktorata za ustvarjalnost Biserka Močnik in nižji sekretar Matjaž Šekoranja na pomoč poklicala zgoraj omenjenega dobrega prijatelja iz Urada za nadzor proračuna, inšpektorja Boštjana Bezeka.

Njegova naloga je bila opraviti inšpekcijski nadzor izvajanja Zakona o javnih financah in predpisov, ki urejajo poslovanje s sredstvi javnega proračuna pri občini Vitanje. Predmet pregleda je bila zakonitost in namenskost porabe proračunskih sredstev. Končno nekdo, ki naj bi po mesecih različnih interpretacij brez pravne podlage umestil problem v pravno shemo.

Toda zaman. Po večmesečnem sklicevanju Ministrstva za kulturo na nezakonito rabo proračunskih sredstev tega inšpekcijski pregled ni potrdil. Inšpekcijski izdelek namreč ne vsebuje jasne dikcije, kateri veljavni predpis RS je bil z našim ravnanjem kršen. Sklicuje se zgolj na neskladje med letnim planom in zaključnim poročilom.

Tu pa se zaplete, saj v sklopu predstavitve dejstev, vezanih na predmet pregleda, inšpektor Bezek navede zgolj dejstva, ki ustrezajo zaključku Ministrstva za kulturo, izpusti pa niz dejstev, ki trditve ministrstva ovrže. Naše postopkovno dopolnilo zapisnika inšpekcijskega pregleda namreč subjektivno in diskriminatorno zavrne, ker mu dejstva ne ustrezajo.

Katera dejstva ne ustrezajo inšpektorju Bezeku? Ne ustreza mu dejstvo, da je bil s pogodbo določen program v celoti izveden. Ne ustreza mu dejstvo, da so bili ministrstvu predloženi tudi upravičeni programski stroški, ki so nastali pri s pogodbo določenem programu, vendar so zaradi tranzicije iz zasebnega v javni zavod nastali pri prvem in ne pri slednjem. Ne ustreza mu dejstvo, da so mu zaposleni na ministrstvu lagali glede pravočasno zaključnega poročanja in to pri nenamenskih obrazcih.

To nerazumno subjektivnost v luči prijateljevanja ne moremo razumeti drugače kot pristransko prirejanje ugotovitev. Seveda pa to ekipi na ministrstvu ni zadoščalo, zato je inšpektor Bezek v zapisnik izven predmeta preiskave vključil še cel kup slabo preverjenih ugotovitev, katerih namen je zgolj moja osebna diskreditacija skozi objavo zapisnika v medijih.

Izjavljam! Poleg osebnega dohodka v višini 800 EUR mesečno, nadomestila za prehrano, prevoz na delo in potnih stroškov iz javnega zavoda KSEVT nisem prejel nobenih sredstev. Tudi noben “moj” zavod ni od javnega zavoda KSEVT prejel nobenih sredstev. Plačilo Poloni Lovšin je bila poravnava dolga, ki je izhajala iz predhodnika javnega zavoda KSEVT, ne moj osebni dolg.

Poraba proračunskih sredstev je transparentna!

Pomembno je omeniti tudi, da se je inšpektor Bezek načrtno izogibal srečanju z mano in s tem podrobnega preverjanja dejstev pri meni kot očitnem preiskovancu.

Ugotavljanje upravičene rabe proračunskih sredstev tako še ni zaključeno in se bo očitno še nekaj časa nadaljevalo na pristojnih inštitucijah.

Sramota, ki nastaja na Ministrstvu za kulturo pod vodstvom ministrice Julijane Bizjak Mlakar, je postala že folklora, sedaj pa se širi še v polje inšpekcijske subjektivnosti.

Kaj ostane nam umetnikom? Objektivnost? Tudi lahko! Zato vas 19. februarja vabimo v KSEVT, na novo razstavo z naslovom Objektivi, kjer v sodelovanju s Centrom za usposabljanje kozmonavtov J. Gagarina iz Zvezdnega mesta predstavljamo polstoletno zgodovino vesoljske filmske in fotografske opreme iz vesolja.

Miha Turšič
Vitanje, 14. februar 2016


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja