Ministrica za kulturo ima prav


Nepreklicni odstop ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar na zahtevo premiera Cerarja po njegovih precej nejasnih in neprepričljivih očitkih nekompatibilnosti ali neubogljivosti ministrice v njegovi vladi, nam je že pred dnevi, izražen kot premierova nezaupnica ministrici, dal misliti, kdo nam vlada in kako. Bizjak Mlakarjeva je izjavila, da nam vladajo elite, kar je povedala še poprejšnja premierka Alenka Bratušek.

 

Bizjak 1 IMG_7248

Ministrica Julijana Bizjak Mlakar na odprtju muzikološkega simpozija v okviru 31. SGD, foto Marijan Zlobec

Para država Slovenija je v primežu in v omrežju ljudi, ki imajo v rokah vse, kar daje vzvode oblasti dejansko, ne pa pravno, formalno ali strukturno. Predvsem pa ne deluje  v korist samostojne države in njenih državljanov. To vedo vsi ljudje. Žrtvovanje Bizjak Mlakarjeve je v bistvu Cerarjev zelo strahopetni akt, ker se je spravil na žensko, ki je želela delati po zakonih in po drugi strani na sektor, ki je že tako obubožan, da že lahko govorimo o propadu slovenske nacionalne kulture po krivdi ravno sedanje vlade. Za vse je imela in dala denar, razen za kulturo.

Idrijski rudnik kot izgovor je smešnica, saj bi ta redek evropski spomenik lahko obvarovali s sredstvi evropskih skladov za regionalni razvoj , če bi državna birokracija znala in želela pripraviti spodobni predlog, tako kot še za mnoge druge kulturne programe, a se ji(m) preprosto ne ljubi.

Ne  bi ponavljal izjav predsednika Društva slovenskih pisateljev Iva Svetine v obrambo ministrice, kot tudi ne o domnevnih novih kandidatih za ministra.

Ministrica predsedniku vlade na žalost ne zaupa več. Verjamem, da ne. Omrežja se prisesavajo na javna sredstva in živijo na njihov račun. Sama je prišla v tak položaj, da lahko poizkuša nadaljevati s svojim delom le kot poslanka v državnem zboru. Bolje bi bilo, da iz svoje poslanske skupine izstopi in postane neodvisna poslanka. Premier se brani, da ni član nobenih lobijev.

On ne razume, da je še kako povezan in avtomatično vpleten, ali pa ne ve, kaj je država. In to doktor prava!? Naredil je že napako, da ni dovolil razkritja vseh bančnih mahinacij Nove Ljubljanske banke, da niso razkrili kriminala v vseh drugih bankah, ki so se lepo zgledovale po naši največji. In dovoljuje, da se stvari dogajajo naprej pri “slabi banki”, kjer si lobijo podpisujejo vse kar hočejo mimo dejanske oblasti. Tako da smo že vrsto let ne na pragu, ampak sredi “ropanja Turčije”.

Premir Cerar lahko reče: “Jaz sem na oblasti!”, kar je tudi res, ne more pa pričakovati, da so njegovi ministri “ovce”, ker je struktura ali pričakovanje oblasti, da to morajo biti.

Premier Cerar ni storil pričakovanih potez, namreč razkritja vseh vpletenih v državni kriminal na vseh ravneh, ki se nadaljuje še danes in se bo prav tako jutri. Bizjak Mlakarjeva je govorila o “omrežjih, ki se prisesavajo na javna sredstva”. To delajo mafije. In v Sloveniji vlada mafija. To je že pred dobrimi petnajstimi leti opazil tedanji italijanski ambasador, ko me je vprašal.”Kako morejo biti močnejši od države?”

Ne vem, zakaj mora biti dva milijona Slovencev ali državljanov Slovenije talec dva tisoč lopovov, ki so zase pokradli petdeset in več milijard, potem pa “raziskovalno novinarstvo” na čelu z Delom “odkrije” glavne lopove v boksarju Zavcu in košarkarju Slokarju, ne vpraša pa se, kje skriva denar in v katerih državah pravi finančni lastnik Dela idrijski Kolektor? Cerar ve, da je slovenski kriminal močnejši od njegove vlade; žrtvoval je sektor, ki porabi zanemarljiva proračunska sredstva, a je po pomenu in nacionalni vrednosti ter seveda trajnosti ali zgodovinskosti neprimerljivo večji.

No, kulturi pa res ne bo zamašil ust.

Getty index

Gettyjev muzej v Kaliforniji, foto Wikipedije

Slavni italijanski umetnostni zgodovinar Federico Zeri, ki je v Narodni galeriji pred približno dvajsetimi leti pomagal pri postavitvi zbirk tujih mojstrov, je na tiskovni konferenci lepo povedal:”Resnica je drobna ptica, ki pa daleč prileti!” Zeri se je namreč sprl s slavnim in nadvse bogatim ameriškim mogotcem Gettyjem, ker je od njega pričakoval, da bo potrdil ponaredke starih bronastih kipov in jih razglasil za originale za njegov slavni J. Paul Getty Museum  v Los Angelesu, a je raje odšel. No, njegov odhod je nam koristil; raje je za nas delal tako rekoč zastonj kot za Gettyja za milijonski honorar.

Ampak Zerijev Slovenija na žalost nima! Ima pa “Gettkije”

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja