Kam po kulturo na Dunaju čez praznike ?


Mnogi Slovenci bodo te dni potovali v tujino. Najraje ne preveč daleč, tako da jim lahko namignemo, kam bi lahko šli in si ogledali kakšno kulturno prireditev. Ni tako daleč, kot se zdi in je marsikomu doseglivo tako čez dan kot zvečer. Zaustavimo se najprej na Dunaju, kamor gre verjetno največ Slovencev za prvi maj.

er_ffnung_valentin_oman_1_foto_ferdinand_neum_ller.jpg-a5

Z odprtja Omanove razstave na Dunaju

Na Dunaju je veliko prireditev. Med razstavami najbolj priporočam obiskl slavne  Albertine s sedanjo razstavo Od Chagalla do Maleviča, o kateri sem na teh straneh že pisal in si lahko zapis ogledate. Nisem pa pisal še o dveh razstavah v Albertini, to je v spodnjih, kletnih prostorih  Anselm Kiefer s svojimi velikanskimi grafikami, multipli, obdelanimi, poslikanimi lesorezi precej na temo Wagnerjevih oper, še posebej Prstana Nibelunga.

Kiefer 0xF26C105D253964A86FC3D3D442891425

Anselm Kiefer v Albertini

Seveda je še na ogled zbirka Od Moneta do Picassa, ki je bila na ogled že poprej, a so jo sedaj premaknili.

 

marc-chagall-the-promenade-1917

Marc Chagall

 

malevich_last_futurist_exhibition

Kazimir Malevič

Za nas je odlična priložnost spoznati koroškega slovenskega slikarja Valentina Omana, ki so mu v Hiši umetnikov (poleg Musikvereina) pripravili pregledno razstavo oziroma retrospektivo ob njegovi osemdesetletnici. To je veliko priznanje za našega umetnika, opozarjam pa še na ogled dveh dokumentarnih filmov o njem. Žal ne vem natančno, ali so jo konec tedna že zaprli ali bo še na ogled čez prvomajske praznike.

valentin_oman_foto_ferdinan

Valentin Oman

Prav gotovo pa so še na ogled razstave ob stoti obletnici smrti cesarja Franca Jožefa I., nekoč našega cesarja, kot ga poznamo iz priljubljene pesmi oziroma himne Bog obvaruj, Bog ohrani nam cesarja, Avstrijo! V središču Dunaja je največja v Avstrijski nacionalni knjižnici z naslovom Der ewige Kaiser. Franz Joseph I. 1830 – 1916.

 

Cesar 751668726_FrazNew1

Vedno je privlačen Belvedere, tako Zgornji s stalnimi zbirkami, še posebej Klimta, Schieleja in impresionistov, ali pa Spodnji, kjer sta sedaj na ogled dve posebni razstavi.

Kraft 0xCF765A56353369BF5FE5C796E5BFBE31

Johann Peter Krafft

Ena je nekakšno nadaljevanje že poprejšnjih razstav, tokratna je poudarek na Klimtu, Kupki, Picassu in drugih. Največ je češkega kubizma, s precej slikarji, ki pokažejo, kako so naši slikarji na čelu z Jakopičem v razvoju zaostali.

 

Kupka 0xE149F9489D2DC9AD7950793C139D2784

František Kupka

Druga pa predstavlja avstrijskega slikarja Johanna Petra Kraffta, slikarja nove Avstrije. Močna razstava.

Horman 3144

Theodor von Hörmann

V MQ ni kakšnih posebnih razstav, a je vseeno veliko stvari, zbirk in priložnostnih razstav. V Leopold Museumu je poudarek  na Dunaju leta 1900, torej Secesija, Art Nouveau ali Jugendstil. V Leopold Museumu bodo 29. aprila odprli razstavo Theodora von Hörmanna Od Pariza do Secesije.

K csm_Gallina-ciega_940x361_13f8dac874

Francisco Goya – La gallina ciega

V Umetnostnozgodovinskem muzeju so vedno na ogled vse stalne zbirke, tokrat še posebej razstava v počastitev 125. obletnice muzeja…

 

Balthus-The-King-of-cats-1935

Balthus – Kralj mačk

V Kunstforumu je še na ogled razstava znanega slikarja Balthusa. Ni najboljša, manjkajo mnoge zanj najboj tipične slike, one “pedofilske” oziroma z golimi najstnicami.

Frank 0x66429D37F00215E6C2728D0F8274543F

Josef Frank

V Galeriji MAK je vedno na ogled več stalnih zbirk, še posebej je vredna ogleda ona o dunajskem oblikovanju na prelomu 19. in 20. stoletja. Trenutno sta še razstavi Josefa Franka in  Uporabne umetnosti sedaj.

Da ne pozabim, videl sem še razstavo v Mestni galeriji (Wien Museum) blizu Karlove cerkve in je posvečena zabaviščnemu Praterju in njegovi 250 – letni  zgodovini. Zelo dobra in veliko pove. Tja so radi zahajali vsi, tudi dunajski Slovenci, le da so imeli premalo denarja, da bi se zares zabavali. Bogati Dunajčani pa so tam prirejali prave orgije, kot je pred več kot sto leti poročal Slovenski narod.

Prater image_gallery

Vrtiljak v Pratru okrog leta 1800

V Državni operi Turandot

V Državni operi so v pričakovanju premire Puccinijeve Turandot, ki jo bo vodil mladi venezuelski dirigent Gustavo Dudamel (28. aprila). Potem pa pride naš dirigent Marko Letonja, ki bo dirigiral Borisa Godunova (od 6. maja). To je izvirna verzija brez poljske scene in konca z Marino in lažnim Dimitrijem med slavnostnim prihodom v Moskvo. Še prej bodo na programu starejši predstavi Verdijevega Plesa v maskah (26. in 29. aprila) in Mozartovega Don Giovannija (27. in 30. aprila).

Osemdeset let Zubina Mehte

V Musikvereinu bo 0d 29. aprila do 8. maja cela serija koncertov v počastitev osemdesetletnice Zubina Mehte, o čemer sem tu prav tako že pisal. Mehta bo vse koncerte sam dirigiral.

Če boste 27. aprila že na Dunaju, ne zamudite nastopa dveh slavnih pianistov: Marthe Argerich in Daniela Barenboima  z deli Mozarta in Schuberta ter priredbo Posvečenja pomladi Igorja Stravinskega za dva klavirja v Musikvereinu. Potem bosta dva koncerta Dunajskih simfonikov ( 28. in 30. aprila).

Če se prvega maja “zagrebete” za vstopnice, četudi za stojišča za Turandot, ne bo slabo. Menda pa so 1. maja za Zubina Mehto razprodana celo stojišča. A na Dunaju je že tako, da se kakšna vstopnica morda še najde, če kdo zboli…A treba je biti tam.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: