Z Zubinom Mehto bolj osebno


Indijski dirigent svetovne slave Zubin Mehta praznuje 29. aprila osemdeset let. Njegov jubilej je nehote bolj povezan z nami kot se kaže pri podobnih jubilejih drugih svetovnih glasbenikov. Mehta je namreč po svoji dunajski diplomi pri Hansu Swarowskem dobil hitro povabilo tedanjega direktorja Slovenske filharmonije prof. Marijana Lipovška za gostovanje v Ljubljani; najprej v veliki Unionski dvorani, potem pa še v Slovenski filharmoniji, obakrat z našim orkestrom. Tega podatka svetovne biografije o Zubinu Mehti kajpada nočejo objaviti.

Mehta IMG_2577.jpg

Gospa pl. Corsini in Zubin Mehta, vse fotografije Marijan Zlobec

Lipovšek se kot občutljiv glasbenik, skladatelj in koncertni pianist ni zmotil, ko je ne le Mehto povabil v Ljubljano, ampak je potem dirigent iz Ljubljane gostoval še v Beogradu, kasneje v Sarajevu in Skopju, le Zagreb ga tedaj ni hotel, češ da je neznan dirigent, kar si je Mehta zapomnil vse do danes.

Mehta 1 IMG_2572.jpg

Slavni gostje za mizo in med prepevanjem ob zvokih romske glasbe

Mehta je tako z Ljubljani povezan več let kot je v Ljubljani še ohranjen spomin na konec petdesetih let in nanj kot mladeniča. Mehta ima Ljubljano dlje v svojem spominu kot že večina njenega današnjega prebivalstva.

Mehta 2 IMG_2552.jpg

Ob jubileju mu je čestitala skladateljica in pianistka Tina Mauko

Spomnimo se njegovega gostovanja na 63. Ljubljana Festivalu, ko je težko hodil oziroma so ga po koncertu, ko je podpisoval plošče z Izraelsko filharmonijo, pripeljali na vozičku. Kasneje sem na Dunaju izvedel, da je bil operiran in da bo lahko kmalu normalno hodil.

Mehta 3 IMG_2554.jpg

Z Zubinom Mehto sem se poleg Ljubljane, kjer sem imel v konferenčni dvorani Grand Hotela Union z njim intervju, in še potem na naslednjih gostovanjih v Cankarjevem domu, srečal še nekajkrat v Firencah, Salzburgu in na Dunaju.

Mehta 4 IMG_2592.jpg

Zubin Mehta bo prižgal svečke ob vznožju ogromne torte

Posebno doživeto je bilo srečanje ob njegovi petinsedemdeseti obletnici, ko ga je plemiška družina Corsini povabila na svoj grad  z vinogradi  v okolici Firenc. Prišlo je nekaj sto ljudi.

Barenboim 3 IMG_2523.jpg

Zubin Mehta in Daniel Barenboim na jubilejnem koncertu v Firencah pred petimi leti

Na jubilejnem koncertu 29. in 30. aprila je Zubin Mehta  z zborom in orkestrom Maggio Musicale Fiorentino izvedel Beethovnovo kantato Meeresstille und glückliche Fahrt op. 112, pianist Daniel Barenboim je bil solist v Lisztovem Klavirskem koncertu št. 2, v drugem delu pa je dirigiral še Beethovnovo Peto simfonijo.

Corsini 1024px-Palazzo_Corsini.JPG

Palača Corsini v Firencah, foto Wikipedija

Rodbina Corsini je po poreklu iz Firenc in je ena najslavnejših in znanih v Italiji; izvira že iz dvanajstega stoletja, iz nje je bil papež Klemen XII.

Corsini 1 1024px-Santa_Croce_Firenze_Apr_2008_(27).JPG

Grob princa Nerija Corsinija v firenški baziliki Santa Croce, foto Wikipedija

Mehta 5 IMG_2581.jpg

Romska violina vedno naredi razpoloženje

Gostitelji so Zubina Mehto z ženo Nancy, prišel pa je še solist na koncertu Maggio Musicale Fiorentino pianist Daniel Barenboim, presenetili kar z dvema ansambloma; salonskim orkestrom in romsko glasbo.

Mehta 6 IMG_2603.jpg

Nancy Mehta

Zubin Mehta se je v nagovoru zahvalil za tako prisrčno in presenetljivo pozornost, polno presenečenj.

Mehta 11 IMG_2557.jpg

Njegova žena pa je vedno zelo pozorno tiho.

Mehta 8 IMG_2597.jpg

Največje presenečenje je bila ogromna torta v obliki piramide, ker je Zubin Mehta poleg koncerta dirigiral še Verdijevo Aido.

Barenboim 2 IMG_2578.jpg

Barenboim ni pozabil povedati, da je njegova sestrična (bila tedaj) argentinska ambasadorka v Ljubljani.

Mehta 9 IMG_2579.jpg

Ko pa so prišli muzikantje k mizi, sta njihove melodije prepevala tako Mehta kot Barenboim, le plemkinja Corsini je bila tiho.

Mehta 12 IMG_2548.jpg

Kot se spodobi za umetnika svetovne slave, so Mehto pred vhodom v grad pričakale fanfare.

Mehta 13 IMG_2547.jpg

In metalci zastav…

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja