Osemdeset let Zubina Mehte


Slavni indijski dirigent Zubin Mehta praznuje osemdesetletnico. Kot se spodobi za glasbenika svetovne slave in s šestdesetletno glasbeno kariero, bo imel celo vrsto koncertov, ki se začenjajo 24. aprila s slovesnim odprtjem že 79. festivala Maggio Musicale Fiorentino v Firencah, v mestu, s katerim sodeluje že več kot pol stoletja. Slovesnosti se bodo nadaljevale na Dunaju s kar petimi koncerti z Dunajskimi filharmoniki.

Zubin-Mehta-1-Foto-Simone-Donati-940x440

Zubin Mehta, foto Maggio Musicale Fiorentino

Nedeljski koncert v Firencah bo posvečen Ludwigu van Beethovnu, tako da je Mehta najprej povabil v goste slavnega pianista Andrasa Schiffa, ki bo izvedel skladateljev zadnji, Peti klavirski koncert, sledila pa bo še Deveta simfonija op. 125 z Odo radosti. Nastopili bodo Zbor in orkester Maggio Musicale Fiorentino ter solisti: sopranistka Julianna Di Giacomo, mezzosopranistka Julia Rutigliano, baritonist Burkhard Fritz in basist Tomasz Konieczny.

Andras_Schiff_02_940x440

Andras Schiff

Dunajski koncerti bodo v sloviti zlati dvorani Musikverein – Dunajskega glasbenega združenja. Mehta si je izbral Mahlerjevo Simfonijo št. 2 Vstajenje  z Dunajskimi filharmoniki in zborom ter solistkama sopranistko Chen Reiss ter mezzosopranistko  Elisabeth Kulman (5. in 8. maja) ter koncert, na katerem bo solist, prav tako pianist, Daniel Barenboim. Pianist si je za prijateljev jubilej izbral Schumannov Klavirski koncert v a-molu op. 54, dirigent pa še Brucknerjevo Simfonijo št. 7 (koncerti bodo 29. aprila, na sam rojstni dan, 30. aprila in 1. maja)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: