Transgeneracije 2016


V Cankarjevem domu se je začel  Festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2016, na katerem se bodo z gledališkimi in plesnimi predstavami ter likovnimi, fotografskimi in video deli predstavili dijaki iz vse Slovenije.

Transgeneracije_006foto_nadazgank (1).jpg

Transgeneracije, foto CD/ Nada Žgank

Festival so začeli v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma z razstavo likovnih del, fotografij in videa, ki so prispeli na javni natečaj. V Linhartovi dvorani je sledila predstava Gimnazije Nova Gorica Češnjev vrt A. P. Čehova ter nato v Dvorani Duše Počkaj gledališka predstava Še.EN.tjanž teatra z naslovom Ne zdej stran gledat avtorice Drage Potočnjak. Večer je sklenil avtorski projekt Gledališke šole Prve gimnazije Maribor s predstavo Noč v jedilnici.

trans_v.jpg

Danes ob 17. uri bo v Štihovi dvorani zaključek šestnajstega slovenskega srednješolskega natečaja za najboljši haiku s podelitvijo nagrad. Sledila bo gostujoča predstava iz Črne gore Woody Alen:Bog in na koncu v Linhartovi dvorani uprizoritev pesmi štirih sodobnih slovenskih pesnic Pesmi 4… To so Barbara Korun, Taja Kramberger, Katja Perat in Jana Putrle Srdić. Nastopajo dijakinje in dijaki SVŠGL, Umetniške gimnazije z mentoricami Ano Čigon, Sinjo Ožbolt in Alenko Bobek.

Sredo bodo najprej zaznamovale Plesne miniature, na koncu pa še nastop Plesnega foruma Celje in v Kreatoriju DIC na Poljanski 26 Teatra Pozitiv.

Iz četrtkovega programa omenjamo predstavo Iluzija Theatra Šentjošt, predstavo Sarah Marn Ženko po Georgeu Orwellu: Živalska farma II. gimnazije Maribor in predstavo Jureta Novaka Kisli maček Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana; Umetniške gimnazije, dramsko-gledališka smer. V spremljevalnem programu pa bo nastopil NVU Prazan prostor iz Nikšića z Javno vajo kot kolektivnim projektom.

Iz petkovega programa napovedujemo Generacije v izvedbi Prve gimnazije Maribor, predstavo po Brechtovi Operi za tri groše Tri cente daš, opero imaš  Gimnazije Šentvid in Teatra Curriculum Vitae ter  Intervju z (m)Ano  z 72 dijakinjami in dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, Umetniške gimnazije, smer sodobni ples.

Selektorji so bili Petra Pogorevc in Matej Bogataj za gledališki program, Meta Lavrič in Tanja Skok za  plesni program,  Gašper Demšar za likovni in fotografski ter Uroš Smasek za video program. Na sklepni slovesnosti v soboto, 9. aprila, ob 17. uri v Štihovi dvorani, bodo razglasili nagrajence festivala in podelili priznanja.

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: