14. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani


Od 5. do 16. aprila bodo v Ljubljani potekali 14. Koroški kulturni dnevi. Odprli so jih pred dobro uro v Galeriji Družina z razstavo  slikarjev Alberta in njegove hčerke Simone Krajger iz Šmihela v Podjuni. Naslov razstave je Mik ustvarjalnosti. Umetnika sta razstavila dvajset svojih slik iz zadnjega obdobja. Predstavila jih je Pepca Weiss. V glasbenem programu so nastopili  Albert Krajger-kitara, Simona Krajger- petje in  Emil Krištof-bobni. Kot je posebej omenil Lovro Sodja, smo prvič videli slikarja še kot pevca na odru.

 
Koroški 4 IMG_6022.jpg

Dr. Clemens Koja, veleposlanik Republike Avstrije v Ljubljani, vse fotografije Marijan Zlobec

14. KKD je odprl  Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, razstavo pa dr. Clemens Koja, veleposlanik Republike Avstrije v Ljubljani. Žmavc je poudaril bogato tradicijo te kulturne manifestacije, ki združuje Slovence z obeh strani meje in predstavlja njihovo bogato kulturno ustvarjalnost. Podobno ambasador s svojim nagovorom v slovenščini.

Koroški IMG_6049.jpg

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc

Jutrišnji program bo bolj literarno obarvan, saj se bosta v dvorani Društva slovenskih pisateljev ob 18. uri predstavila dva mlada pesnika:Dominik Srienc s pesniško zbirko Tu je konec / Hier ist Schluss ter Aljaž Pestotnik z zbirko v seriji Popki literature. Z avtorjema se bo pogovarjala Jerneja Jezernik.

Koroški 2 IMG_6054.jpg

Umetnostna zgodovinarka in kustosinja Pepca Weiss

Koroški 5.jpg

Slikar in pevec, kitarist Albert Krajger

Koroški 7.jpg

Trio Simona Krajger, Emil Krištof in Albert Krajger

Neodvisno od tega programa bo v soboto, 9. aprila, v Osnovni šoli Prežihovega Voranca (Prežihova ul. 1) igrala tudi lutkovna skupina Danica iz Šentprimoža (predstava Petelin, vladar sveta ob 10.30 in 11.30).

Koroški 9.jpg

Prof. Lovro Sodja med uvodnim nagovorom

Koroški 8.jpg

Simona Ana Krajger – Cikel sedmih slik, nastalih iz dnevnega opazovanja Pece, 2014

Koroški 10 IMG_6001.jpg

Bobnar  in pevec Emil Krištof

Koroški 11 IMG_5996.jpg

Visoki gostje na odprtju 14. Koroških kulturnih dnevov v Ljubljani

Koroški kulturni dnevi se bodo nadaljevali prihodnji teden, v torek in sredo. V torek, 12. aprila, ob 19. uri v Centru kulture Španski borci.
V sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti Slovenije bo koncert Marko Skače. V enournem koncertu bodo mladi pevci otroškega pevskega zbora KD ICS Zmaj iz Celovca pod vodstvom Eduarda Oražeja in člani skupine Jazz Ravne iz Raven na Koroškem pod vodstvom Sama Kolarja in Igorja Bezgeta izvedli osem ljudskih pesmi in priredb. S tem koncertom želijo predstaviti dobro čezmejno sodelovanje glasbenikov obeh delov Koroške.

Koroški 12.jpg

Albert Krajger –  Gorovje

V sredo, 13. aprila, bo ob 10.30 v  Svetovnem slovenskem kongresu
predstavitev treh knjig: zbirke Marije Bartoloth ZILŠČÇ PUŠÇLČ, Pesmi s spodnje Zilje, z zgoščenko, izdajatelj Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik (2015); brošure Slovenščina – živ jezik v družini in javnosti (ur. Martin Kuchling); prispevke s srečanja 14.11.2014 v Tinjah je izdala Iniciativa Slovenščina v družini (2015); brošure Začelo se je pred 40-imi leti… (ur. Mateja Kert in Zalka Kelih-Olip), s prispevki, dokumenti, slikami in seznami skozi štiri desetletja lutkovne in mladinske gledališke dejavnosti pri Krščanski kulturni zvezi (2015).

Koroški 13.jpg

Albert Krajger – V vetru

V sobota, 16. aprila, ob 19. uri bo v Linhartovi dvorani CD Koroški večer
. Oblikujeta ga MePZ Podjuna iz Pliberka (zborovodja Anja Kapun) in Rožanski muzikanti, t.j. vokalno-instrumentalna skupina (9 članov ) pod vodstvom Jožka Kovačiča. Predstavili  bodo koroške ljudske in umetne pesmi.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja