Nadarjeni violončelist in pihalni kvintet


Na Festivalu Ljubljana se bo v sredo končal letošnji mednarodni koncertni cikel Mladi virtuozi, ki je ponudil kar sedem koncertov s po dvema nastopajočima oziroma ansambloma na večer. To je dolgoletni cikel, ki poteka v Viteški dvorani Križank in gosti mlade, perspektivne soliste, da se pokažejo in izkažejo na koncertnih odrih, opozorijo nase in dobijo priložnost za stik z ljubljanskim koncertnim občinstvom. Ta skrb Festivala Ljubljana tako traja že triindvajset let.

Sebastian Bertoncelj 1.jpeg

Violončelist Sebastian Bertoncelj, foto arhiv Festivala Ljubljana

Na sklepnem koncertu bo najprej nastopil mladi violončelist Sebastian Bertoncelj, v drugem delu pa pihalni kvintet Anemos.

Sebastian Bertoncelj je iz glasbene družine

Sebastian Bertoncelj izhaja iz glasbene družine; njegov oče je legendarni slovenski pianist Aci Bertoncelj, ki pa je umrl, ko je bilo Sebastianu komaj devet let. Violončela se je začel učiti v Domžalah pri prof. Zdenki Kristl Marinič, nato je nadaljeval s študijem na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in na Akademiji za glasbo pri prof. Milošu Mlejniku. Študiral je tudi v tujini, pri Christophu Richterju v Essnu in Conradinu Brotbeku v Stuttgartu. Udeležuje se tekmovanj doma in v tujini. Med drugim je dosegel trikrat prvo nagrado in prvo mesto na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG (2009, 2012, 2015).

lorenzocossi.jpg

Pianist Lorenzo Cossi, foto ildiscorso.it

Mladi umetnik je reden gost na domačih in tujih odrih in na glasbenih festivalih, kjer nastopa kot solist ali pa z orkestri. Med najprestižnejšimi dvoranami, v katerih je igral, je dvorana Albana Berga na Osojah in dvorana Johannesa Brahmsa v dunajski koncertni hiši Musikverein. Za svoje dosežke je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2011), Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana (2013) ter nagrado Yamahinega glasbenega sklada (2016).

edvard-grieg1.jpg

Edvard Grieg, foto Wikipedija

Na klavirju ga bo spremljal obetaven tržaški pianist Lorenzo Cossi. Glasbenika se bosta predstavila z deli Roberta Schumanna (Fantazijske skladbe, op. 73) in Edvarda Griega (Sonata za violončelo in klavir v a-molu, op. 36).

Pihalni kvintet Anemos izhaja iz Furlanije

biografia_virginio.jpg

Italijanski skladatelj Virginio  Zoccatelli, foto spletna biografija

Pihalni kvintet Anemos je nastal leta 2008, ko se je pet mladih furlanskih glasbenikov odločilo, da začnejo skupaj nastopati in študirati  bogato literaturo za to zasedbo od 18. stoletja do dandanes. V sedmih letih obstoja se je ansambel predstavil na nekaterih pomembnejših koncertih v Italiji in Sloveniji. Glasbeniki so namreč varovanci našega odličnega glasbenika Paola Calligarisa, člana pihalnega kvinteta Slowind in prvega fagotista v simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije. Kvintet je dobitnik prve nagrade na 3. nacionalnem tekmovanju za pihalne ansamble v mestu Bertiolo in prve nagrade na tekmovanju Svirel v Štanjelu na Krasu s posebno nagrado žirije.

MalcolmArnold.jpg

Sir Malcolm Arnold, foto Wikipedija

Pihalni kvintet Anemos se bo predstavil z deli W. A. Mozarta (Andante v F-duru, KV 616), italijanskega skladatelja Virginia Zoccatellija (r.1969) (Suite Balcanica), francoskega skladatelja Dariusa Milhauda  (1892 – 1974)(La cheminée du Roi René) ter angleškega skladatelja Malcolma Arnolda (1921 – 2006) (Three Shanties, op.4).

220px-Milhaud_Darius_1926.jpg

Skladatelj Darius Milhaud, foto Wikipedija

Koncert v sredo ob 19.30 je nastal v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji.

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: