Kultura potrebuje podporo nacionalnih vlad


V Palači Berlaymont v Bruslju se je Evropsko združenje festivalov (European Festivals Association, EFA) že drugič srečalo na okrogli mizi s komisarjem EU za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tiborjem Navracsicsem. Med udeleženci okrogle mizi so bili Festival Armel Opera, ARS Electronica, Association of Irish Festival Events (Irsko združenje festivalskih prireditev), BOZAR, Pomladni festival v Budimpešti in CAFe Budapest, Europalia, Festival Trayectos – Danza en Paisajes Urbanos, Ljubljana Festival, Festival Malta v Poznanju, Glasbeni bienale v Zagrebu, Festival v Ravenni, Glasbeni festival Rheingau, Festival Romaeuropa, Serralves em Festa, Tanz im August (Ples v Avgustu) in Mednarodni glasbeni festival Yerevan Perspectives.

3 Tibor 18 Feb 16 group i (1).jpg

Okrogla miza in srečanje festivalov v Bruslju, foto Festival Ljubljana

Predsednik EFA ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je poudaril, da so se okoliščine v Evropi precej spremenile, odkar se je združenje prvič sestalo s komisarjem. V žalostnem obdobju, ko se znova postavljajo meje, EFA nadaljuje svoja tradicionalna prizadevanja za preseganje meja, med drugim z uvajanjem projektov, v katere so vključena širša festivalska združenja, npr. EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE – Evropa za festivale, festivali za Evropo), ter v sodelovanju z drugimi celinami prek izobraževalnih programov, ki potekajo v Koreji, Libanonu in na Tajskem. Darko Brlek je znova poudaril, da kultura potrebuje podporo nacionalnih vlad in Evropske komisije, če naj še naprej ustvarja koristi za družbo.

Uspel pilotni projekt EFFE

IMG_6016

Kodirektor EFFE Hugo De Greef z Leksikonom evropskih festivalov, foto Marijan Zlobec

Komisar je združenju EFA čestital za uspeh pilotnega projekta EFFE, v okviru katerega se je za znak EFFE prijavilo skoraj 900 festivalov. Projekt EFFE lahko v Evropi postane orientacijska točka za kakovost, inovacije in učinke. Komisar je potrdil, da sta Evropska komisija in Evropski parlament pripravljena sodelovati na prihodnjih dogodkih, ki bodo kmalu najavljeni.

Hkrati je komisar pozdravil pobudo EFA za podaljšanje Ateljeja za mlade direktorje festivalov in pohvalil EFA glede izbire tretjih držav. Zelo pomembno je tudi izvajanje programa usposabljanja EFA na Kitajskem v okviru dialoga za povezovanje ljudi med EU in Kitajsko. Komisar aktivno proučuje možnosti, da bi to priložnost lahko čim bolje izkoristili.

Nadaljevanje medkulturnega dialoga

Obe strani priznavata in se strinjata glede odgovornosti festivalov v današnji družbi. Kot je poudaril komisar: »Medkulturni dialog nam pomaga prepoznati naše razlike in skupne točke. Nujno moramo preseči predsodke in nezaupanje ter biti kritični pri obravnavanju in preprečevanju konfliktov znotraj kultur in med njimi. Tako nam medkulturni dialog omogoča graditi skupnost v Evropi.«

Brlek 2 IMG_3525.jpg

Darko Brlek med nagovorom ob koncu lanskega 63. Ljubljana Festivala, foto Marijan Zlobec

»S podporo medkulturnemu dialogu se Komisija opira na ideje, omrežja in zmogljivosti številnih partnerjev. Tako raznolikega nabora politik in projektov ne bi mogli uresničiti brez Evropskega parlamenta, brez sodelovanja oblasti in kulturnih ustanov v državah članicah ter organizacij, kot sta Evropska hiša kulture in Evropsko združenje festivalov. Svoje sodelovanje moramo nadaljevati.«

EFA se zahvaljuje izjemni skupini festivalov, ki je prispevala pomembne in koristne argumente k vsaki od tem z dnevnega reda. Združenje bo te teme in udejstvovanje komisarja še naprej spremljalo do naslednje okrogle mize v letu 2017.

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča. Festival Ljubljana je član Evropskega združenja festivalov EFA že od leta 1977, Darko Brlek pa je predsednik EFA od leta 2005.

P. S. Iz Bruslja so pravkar sporočili, da so vsi udeleženci srečanja in okrogle mize EFA zdravi, brez poškodb in na varnem.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja