Tone Partljič kustos za en dan


Iz Narodne galerije v Ljubljani smo prejeli prijazno povabilo, da se udeležimo neobičajnega ali novega načina vodenja po na novo postavljenih stalnih zbirkah v okviru pogojno rečeno “rubrike” Kustos za en dan. Prvi tak kustos bo slavni slovenski pisatelj, dramatik, poslanec v slovenskem parlamentu in letošnji Prešernov nagrajenec Tone Partljič.

image003.jpg

Tone Partljič med slavnima slikama Antona Ažbeta: Zamorka in Avtoportret v stalni zbirki Narodne galerije, foto Narodna galerija

Slovesen in za marsikoga že sam po sebi vznemirljiv dogodek bo ta četrtek, 17. marca, ob 18. uri. Kot že rečeno, bo po stalni zbirki vodil pisatelj in dramatik Tone Partljič, ki bo predstavil izbor njemu najbolj ljubih umetnin v Narodni galeriji.

Tako prav z letošnjim Prešernovim nagrajencem začenjajo nov cikel vodstev, ki so ga poimenovali Kustos za en dan.

Partljič 7.jpg

Tone Partljič sprejema v roke svojo najljubšo sliko, Prešernovo nagrado, vse fotografije Marijan Zlobec

“Tone Partljič bo likovno umetnost povezal z literaturo, med drugim bo predstavil Križanega iz Dramelj, Langusovo sliko Primičeva Julija z bratom Janezom, Kobilčino upodobitev Mice Čopove in Groharjevo Pomlad.

S ciklom Kustos za en dan Narodna galerija odpira vrata drugačnim pogledom, povezuje različna znanja in zvrsti umetnosti, odkriva zgodbe za umetninami, pri vsem tem pa je najpomembnejši osebni pečat, ki ga na vodstvu z obiskovalci v prijetnem vzdušju deli izbrana znana osebnost.”

Četrtkovanja v Narodni galeriji so tradicionalni družabni večeri, ko obiskovalci spoznavajo umetnost in galerijske umetnine, med katerimi jih je v novi postavitvi sedaj kar precej novih. Druženja, ki potekajo pod vodstvom kustosev, animatorjev in gostujočih strokovnjakov, se začenjajo ob 18. uri, galerija pa je odprta dlje, to je do 20. ure.

Vsak prvi četrtek v mesecu predstavljajo nove galerijske pridobitve ali odkritja, vsak drugi četrtek rišejo s pomočjo akademskih slikarjev ob izbranih umetninah, tretji četrtek  po zbirki vodijo znane osebnosti, četrti četrtek v mesecu pa ob sproščenem klepetu spoznavajo motive v umetnosti.

Partljič 5 IMG_2515.jpg

Tone Partljič  in predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Janez Bogataj

Četrtkovanja v galeriji se dogajajo ob isti uri. Prijave na vodstvo po stalni zbirki z znano osebnostjo so obvezne, pravijo v Narodni galeriji. Niso namreč povedali, kolikšna je “kapaciteta” takšnih vodstev znanih osebnosti, saj je možno, da se bo iz stavbe parlamenta na “kulturno ekskurzijo” v Narodno galerijo podal kar ves parlament v sedanji sestavi, saj kaj je lepšega, kot se učiti od nekdanjega kolege. Še lepše, pa, če bo kaj vprašan, pa ne bo “znal.”

Partljič 1 IMG_2539.jpg

Če Prešeren ne bi srečal Julije…

No, o Langusovi Juliji ni bojazni, da se ne bi dalo kaj pikantnega reči, če se spomnimo, da jo je Partljič omenil celo v svojem slavnostnem nagovoru po prejetju Prešernove nagrade v Cankarjevem domu.

Pahor 1 IMG_1294.jpg

Bo naslednji gost Narodne galerije sam predsednik Borut Pahor, če je že tako lepo govoril na odprtju galerije?

Komelj IMG_1732.jpg

Nobenega dvoma ni, da bi bil dr. Miklavž Komelj še kako velik magnet v NG

NG IMG_1325.jpg

Kaj pa pisatelj, dramatik in režiser Dušan Jovanović ali kipar Mirsad Begić ?

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja