Vladimir Putin na 64. Ljubljana Festivalu ?


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil na slovesnost ob stoti obletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Informacijo je prvi objavil mariborski Večer, po katerem so jo povzeli vsi drugi mediji.

65232473_1-brglez-pahor-cerar-medvedjev-kucan.jpg

Slovesnost ob Ruski kapelici lani z udeležbo premiera Dmitrija Medvedjeva, foto rtvslo.si

Ta informacija je končno prišla v javnost, čeprav je bilo v krogih blizu ruskega veleposlaništva v Sloveniji in tistih, ki spremljajo vsakoletna komemorativna dogajanja ob Ruski kapelici znano to že lani, ko je ob devetindevetdesetletnici Ruske kapelice k nam prišel predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev.

P60203111876851.jpg

Ruska kapelica, foto www.hribi.net

Udeležba ruskega predsednika Vladimirja Putina na slovesnosti ob Ruski kapelici je bila pričakovana, ker gre za enega največjih simbolov ruske prisotnosti v najzahodnejšem slovanskem delu Evrope, med Slovenci, med prvo svetovno vojno in kot  dokaz trdne povezanosti slovanskih narodov v najhujših preizkušnjah, kot sta bili prva in druga svetovna vojna, po svoje in v različnih oblikah pa v mirnem času.

64772414_pahor-putin.jpg

Vladimir Putin in Borut Pahor, foto www.rtvslo.si

Slovenija se za povabilo odloča v skladu s plemenito tradicijo proslavljanja praznika ob Ruski kapelici, ki ostaja ruski spomenik in nepredstavljiv dosežek v najtežjih preizkušnjah in pogojih doživljanja vojakov prve svetovne vojne pod Vršičem.

110322_brdo_11.jpg

Pogovor na štiri oči med predsednikom Vlade Republike Slovenije Borutom Pahorjem in predsednikom Vlade Ruske federacije Vladimirjem Vladimirovičem Putinom na Brdu pri Kranju leta 2011, foto Janez Platiše

Slovesnosti potekajo v spomin na nesrečo, v kateri je 12. marca 1916 snežni plaz zasul 260 ruskih vojnih ujetnikov, ki so gradili cesto čez 1.600 metrov visok prelaz Vršič, in 60 njihovih stražarjev. Preživeli ruski ujetniki so v bližini mesta nesreče postavili leseno kapelico. To so obnovili in ob njej se vsako leto zgodi jubilejni in komemorativni ter pietetni dogodek.

Vladimir_Putin_11_January_2001-1.jpg

Valerij Gergijev in Vladimir Putin leta 2001, foto www.theartsdesk.com

Medtem ko je vest o Putinovem obisku Slovenije letošnje poletje že počasi pricurljala v javnost, pa je še večja skrivnost, da si bo Vladimir Putin v okviru 64. Ljubljana Festivala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani predvidoma ogledal slavnostni koncert na gostovanju zbora in orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva.

080822people_gergiev--121939133906134800.jpg

Vladimir Putin in Valerij Gergijev, foto www.theweek.co.uk

Ob tej nadvse slavnostni priložnosti po dopoldanski slovesnosti ob Ruski kapelici bo zvečer na programu znamenita  kantata Sergeja Prokofjeva Aleksander Nevski.

Vladimir_Putin_27_February_2008-1.jpg

Vladimir Putin je leta 2007 nagradil Marijino gledališče v Sankt Peterburgu, foto www.theartsdesk.com

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek je o tem pripovedoval že lani, vendar pa je z informacijo za javnost še čakal, dokler se ne pojavi bolj politični del, to je uradno povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za njegovo osebno počastitev stoletnice Ruske kapelice in seveda njegove osebne odločitve, da počasti tudi 64. Ljubljana Festival.

gergiev2-57f6e5517d5feef913de17978b09e64fb5c636b7-s900-c85.jpg

Vladimir Putin je odlikoval Valerija Gergijeva z redom junaka dela, foto www.npr.org.

Kdo vse bo iz Rusije prišel na slovesnot iz krogov ruske pravoslavne cerkve, še ni znano, verjetno pa bodo gostje iz cerkvenih vrst ravno tako zelo visoki. Dan pred Putinom naj bi v Ljubljano pripotoval vodja urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, kar bo obletnici tragičnih dogodkov pod Vršičem dalo tudi v verskem smislu posebno težo.

RussianWinterGergievPutinhdl1115.jpg

Valerij Gergijev vodi predsednika Vladimirja Putina po novi zgradbi Marijinega gledališča v Sankt Peterburgu, foto Anatoly Maltsev

V programu Putinovega obiska Slovenije naj bi bil tudi obisk ljubljanskih Žal in odkritje novega do pet metrov visokega spomenika padlim ruskim in sovjetskim vojakom v Sloveniji.

Gergijev 5.jpg

Valerij Gergijev in Darko Brlek, fotografije Marijan Zlobec

Valerij Gergijev je bil v Ljubljani prvič že leta 1997 v okviru Evropskega meseca kulture s koncertno izvedbo opere Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskega. Potem je sledila še cela plejada njegovih koncertnih in opernih gostovanj, verjetno pa bi bila izvedba Aleksandra Nevskega že sam vrhunec letošnjega 64. Ljubljana Festivala. Kateri dan bi bilo to, še ni bilo sporočeno, verjetno pa eden izmed zadnjih v juliju.

Gergijev 6.jpg

Valerij Gergijev razlaga Berlioza in Wagnerja

Podrobne podatke bo Darko Brlek sporočil, ko bo izšla knjižica Poudarki 64. Ljubljana Festivala. Seveda pa informacijo o Putinovem dejanskem obisku omenjenega koncerta na 64. Ljubljana Festivalu da lahko le ruska stran na čelu s predsednikom Putinom samim. Brlek je potrdil koncert z Valerijem Gergijevim.

Ob tej priložbnosti bi bilo primerno, da bi Valerij Gergijev, ki je med vsemi svetovno znanimi glasbeniki v zadnjih dvajsetih letih največkrat gostoval v Sloveniji (bil je tudi v Mariboru), dobil še kakšno posebno državno priznanje. Spomnimo, da je Gergijev prijateljeval s pokojnim predsednikom dr. Janezom Drnovškom, s katerim sta se prvič srečala na slavnostnem koncertu ob jubileju mesta Sankt Peterburg, ki se ga je udeležila tudi uradna slovenska državna delegacija s predsednikom dr. Janezom Drnovškom in zunanjim ministrom dr. Dimitrijem Ruplom, potem pa nekajkrat v Ljubljani.

Gergijev 2.jpg

Valerij Gergijev pred leti na tiskovni konferenci na Peklenskem dvorišču v Križankah

Kot kažejo informacije, ki jih imamo na voljo do tega trenutka, pa še te niso povsem uradne, bi šlo predvsem za Putinov komemorativno – jubilejni in kulturni obisk Slovenije.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja