Na Delu stroški za kulturo previsoki


Razmere na Delu se počasi “konsolidirajo”. Kot smo izvedeli, bo s prvim aprilom prišel v Kulturno redakcijo Dela Andrej Jaklič, dosedanji urednik Pogledov, ki bodo z aprilom ukinjeni. Torej bo on na neki način “zamenjal” odstranjeni dolgoletni novinarki, komentatorki in urednici Jelko Šutej Adamič in Majo Megla. Jaklič je obveljal za najslabšega, da ne rečem nesposobnega urednika Pogledov, potem ko sta svoje urednikovanje zelo dobro vodila prva urednica Ženja Leiler in za njo Boštjan Tadel.

2011, na Beneškem bienalu.JPG

Maja Megla na Beneškem bienalu leta 2011

Obe dolgoletni sodelavki Dela sta dobili odpoved, v kateri med drugim piše: “Delodajalec ugotavlja, da v Kulturni redakciji stroškovno ni več upravičena takšna količina stroškov dela…” “Preostala dela in naloge delavca, ki so se tudi sicer zaradi ekonomskih razlogov zmanjšala, se prerazporedijo na ostale zaposlene v Kulturni redakciji.”

“Zaradi zgoraj opisanega ekonomskega in organizacijskega razloga je delodajalec s tem reorganiziral in optimiziral ter zlasti racionaliziral svoj delovni proces. Glede na zgoraj navedeno je potreba po opravljanju del in nalog pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi delavca zaradi navedenih ekonomskih in organizacijskih razlogov odpadla.”

“Z navedenim je delodajalec obrazložil dejanski poslovni, zlasti ekonomski in organizacijski razlog, s čimer je utemeljena ta odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Tako ni več dejanske potrebe po delu delavca na delovnem mestu, za katerega je imel sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.”

In dalje:”Ker v skladu z obrazloženim delodajalec ne  more zagotoviti dela delavcu pod pogoji iz sklenjene pogodbe o zaposlitvi, niti ni realno pričakovati, da bi lahko delavcu v prihodnje zagotovili delo, delodajalec zaključuje, da za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi obstajajo resni in utemeljeni razlogi.”

Če strnemo: Pred dvema mesecema in pol ugotavljajo, da je “potreba po opravljanju del in nalog pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi delavca zaradi navedenih ekonomskih in organizacijskih razlogov odpadla”, sta  Maja Megla in Jelka Šutej Adamič, dve novinarki v Kulturni redakciji dobili odpoved, nato pa tja premeščajo tretjega, ki je urednici Kulturne redakcije Dela Tanji Jaklič veliko bolj pri srcu kot odstavljeni kolegici.

Srčni utrip kulture v Delu se meri v jakličih!

Marijan ZlobecDodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja