Delo uspešno ruši dopisniško mrežo


Ne bi mogel reči, da je kot strela z jasnega, ker je deževno, udarila novica, da je uprava Dela danes odpustila kar štiri novinarje, dopisnike in žlahtne ter nepogrešljive sodelavce “s terena”, dolgoletne soustvarjalce dopisniške mreže, povezovalce Slovenije v enoten medijski in državni prostor, če to komur koli še kaj pomeni.

Delo 2.jpg

Odpovedi so dobili Dejan Karba (Prlekija), Robert Galun (Maribor), Dragica Jaksetič (Ilirska Bistrica) in Katja Željan (Nova Gorica). Noro, če samo pomislim, kako so slovenski bralci na podeželju odvisni od poročanja o njihovem življenju in delu, o problemih in njihovih slabih reševanjih v obrobnih slovenskih pokrajinah. To so sami izjemno požrtvovalni novinarji, dragi kolegi, ki so v svoje delo na Delu vložili veliko več truda, kot so bili zanj poplačani. Zdaj pa konec, kar ne pomeni le konca za njihovo delo na Delu, ampak zavedanja, kako malo je v očeh novih lastnikov Dela vredna prisotnost celotne Slovenije v osrednjem slovenskem dnevniku.

Delo IMG_9950.jpg

Delo na višini, foto Marijan Zlobec

O vsakem kolegu bi moral napisati posebno zgodbo, o nikomer ne bi mogel najti nečesar, kar ni izhajalo iz njihove globoke, neopisljive pripadnosti časopisu, novinarstvu, delu na terenu, kjer je marsikateri problem hujši in pušča v novinarjevi psihi veliko skrbi, odgovornosti, sočutja, spominjanja vseh člankov in komentarjev,  pretresov, občutka krivde, če ni zaznati odgovornosti pri ljudeh, ki vodijo občine in državo. Vsi ti novinarji in dopisniki niso nikoli bili dovolj plačani, niti se niso spraševali za dan, uro in čas dogajanja ter poročanja. Nikoli niso dobivali nagrad, ampak so poročali, kako so jih prejemali drugi, in bili hkrati pri tem soudeleženi s svojim ponosom ter zavedanjem skupnega uspeha. Biti Delov človek in novinar jim je bilo najvišje življenjsko poslanstvu; vera, upanje in ljubezen. Občutek za pravico in resnico ter o tem obveščati javnosti, kljub hudemu tveganju, pri čemer je najbolj nastradal Dejan Karba. Upam, da bo imel dovolj poguma, moči, volje in občutka za pravico in resnico, da bo “na svobodi” povedal še marsikaj, kar mora javnost izvedeti.

Delo 4.jpg

Drugače kot sedanji Delovi birokrati, ki so od novinarstva oddaljeni dlje kot je Mars od Zemlje. Ampak na Mars bomo nekoč še prišli.

Delo 4 IMG_9791.jpg

Delo vas gleda!

Marijan Zlobec


9 odzivov na “Delo uspešno ruši dopisniško mrežo”

 1. Bravo, Marijan, ker si opozoril, da je Delo vedno temeljilo tudi na lokalnih dopisnistvih, ki pa pogosto niti v lastnem delovnem okolju ni dovolj cenjeno.

 2. Ostalih treh ne poznam, Karba je pa dobil, kar je zaslužil. Dobro se še spominjam njegovih laži in podtikanj iz preteklosti. Zato mu želim, da občuti kako je kadar se človeku godi krivica.
  Vesela sem pa, da se je zopet izkazalo kako resnično je tisto ;
  Da ZA VSAKO RIT RASTE PALICA !!!

  Hvala ti BOG, da ne pozabiš nikomur plačati po njegovih ZASLUGAH !!!

 3. No, gospod Zlobec, poglejte si kaj je odločilo Vrhovno sodišče v zadevi Karba/DELO:SDS.
  V našem podjetju bi delavca, ki podjetju dela škodo, tudi odpustili. Sodba VS je zame sicer postranska stvar, problem je totalna odsotnost morale in etike tega novinarja. Naj gre za politika v SMC, tam imajo za take enaka etična merila!!!

 4. Sem domačin in poročanje zgoraj omenjenih novinarjev iz mojega kraja ne pogrešam prav dosti. Pravzaprav ga sploh ne pogrešam. Tako govorim v svojem imenu, kdo koga pogreša in rabi. Zame je Delo samo še eno leglo, ki mi krade davkoplačevalski denar.

 5. Vseh ne poznam, Karba si je pa to nesporno zaslužil.
  Z lažmi, ki jih je pisal o raznih ljudeh je naredil veliko škode in gorja !!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja