Samira Kentrić z Balkanalijami v Zagrebu


Medtem ko je v okviru festivala Fabula izšla knjiga Pismo Adni avtorice besedila in ilustracij Samire Kentrić, je priznana umetnica, še posebej ilustratorka, sicer pa dolga leta članica umetniškega tandema Eclipse, pripravila v Zagrebu razstavo izvirnih ilustracij iz svoje knjige Balkanalije, ki se je na lanskem Slovenskem knjižnem sejmu uvrstila med pet najlepših in najzanimivejših knjig v Sloveniji. Obe njeni knjigi sta izšli pri Beletrini. Razstavo bodo zvečer  ob 19. uri odprli v zagrebški Galeriji Forum Kulturno informativnega centra. Razstava je nastala ob sodelovanju veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu.

65193468_samira-iz-knjige-balkanalije.jpg

Risarski avtoportret Samire Kentrić v knjigi Balkanalije

Balkanalije so v bistvu avtobiografija. V nekem intervjuju pravi: “Rišem zato, da si razložim svet. Vse, česar nisem razumela, mi je postalo nekako jasneje, ko sem dala na papir”.

Samira IMG_3766.jpg

Samira Kentrić, foto Marijan Zlobec

Njen avtobiografski grafični roman Balkanalije je v večjem delu nastajal med njenim odhodom “v prostovoljni enoletni eksil” v ustvarjalni mir v Izolo, kjer je lažje risala.  S slikami in spremnim besedilom govori o svojem odraščanju v bošnjaški družini v Sloveniji ob razpadu Jugoslavije, o slovenski osamosvojitvi, tranziciji iz socialističnega v kapitalistično gospodarstvo in  o razblinjenih sanjah o svetli prihodnosti v Evropski uniji. Samira se je rodila v Ljubljani, njeni starši pa kot priseljenci živijo v Grosupljem.

3d_kentric_balkanalije-copy.jpg

Podiplomski študij filozofije

Samira Kentrić je končala študij vizualnih komunikacij, nato pa svoje oblikovalske veščine še teoretsko dopolnila na podiplomskem študiju filozofije. Njene risbe, ki vedno nosijo globlji pomen, so jo popeljale v svet politične ilustracije. Znašla se je v morda najbolj netipičnem poklicu za otroke bosanskih priseljencev v Sloveniji in za ženske nasploh. O svoji izbiri poklica  je Admiru Baltiću povedala: “Ni tipičen, v vsaki družbi je tega zelo malo, in to je nekaj, kar te mora izrazito veseliti in poklicati , da se s tem ukvarjaš. Nikoli se nisem  kaj dosti spraševala, kako me drugi vidijo, jaz sem samo vedela,  kaj želim delati, in to je to. Biti ženska mi ni bil nikoli išju.” (Tu misli najbrž na problem).

Samira Kentrić riše zato, da si razloži svet

“Ni mi všeč, če se izpostavljajo skupine, ki so itak izpostavljene, kot na primer  verske majšine, pametneje bi se bilo lotiti kakšnih avtoritet. Družbe na Zahodu  imajo veliko hujše probleme,” pravi.

Fizičnih izkušenj vojne sama ni imela, tako kot so jo doživeli njeni številni prijatelji in znanci, a jo je vojna zelo zaznamovala.

Kentric_Balkanalije_630.jpgSamira Kentrić med svojimi ilustracijami v Zagrebu, foto Galerija Forum

Vojna na Balkanu jo je, kot rečeno,  zelo formirala, tako kot vse, kar se dogaja danes, še posebej z begunci, kar je izrazila v svoji drugi knjigi Pismo Adni. V knjigi Balkanalije Samira Kentrić na simpatičen, morda rahlo naiven, odkrit  način spregovori o svojem odraščanju v času tranzicije. Gre za poseben tip ilustrirane avtobiografije, kar je celo v svetovnem merilu redek primer književnika in ilustratorja hkrati.  Literarne izpovedi se je lotila potem, ko je povsem obvladala ilustracijo in je vedela, kaj vse z njo lahko izrazi.

Samira 3 IMG_3767.jpg

“Pripoveduje zgodbo o dozorevanju znotraj migrantske delavske družine, ko je skupna socialistična domovina krvavo razpadla v globalno tranzicijsko paradigmo privatiziranja in rangiranja vsakogar in vsega.
Zgodba nam približa socialni portret deklice, ki odrašča v priseljenski delavski družini bivše SFRJ. Ima očeta, ki je bil včasih pastir, in mamo, ki je znala stkati tepih. Svoje bosansko, vaško muslimansko okolje sta starša zamenjala za slovensko, mestno, katoliško, in tako postala notranja migranta v deželi, ki je najbolj častila delavstvo ,”  je predstavitvena ocena lani izšle knjige Balkanalije, ki je že razprodana.

Povzemimo še nekaj misli iz zagrebške predstavitve umetnice

635603725834206640_kul_20150223_78.jpg

U utorak, 1. ožujka, 2016. godine u 19 sati, u Galeriji Forum otvara se izložba Samire Kentrić Balkanalije – odrastanje u tranzicijskom vremenu.

“Samira Kentrić je slovenska autorica koja se bavi ilustracijom, no jednako tako i umjetnošću obilježenom kritičkim promišljanjem svijeta. Polazeći od osobnog iskustva ona svoj društveni okoliš promatra iz intimnog rakursa djeteta iseljeničke bosanske obitelji te tako dodatno osnažuje prikaze općeg stanja ratne i poratne stvarnosti ovih prostora.

2 index.jpeg

Umjetnica koja u svojim (nad)realističkim crtežima pokazuje suvereno zanatsko umijeće ne zaustavlja se na demonstraciji vlastite vještine nego koristi metier kao sredstvo posredovanja intenzivne refleksije, aktivnog postavljanja prema društvenom hororu proteklog razdoblja, jednako kao i prema problematičnoj suvremenosti koja je uslijedila.

titimuc.jpg

Kroz metaforičke i alegorijske ‘montažne’ prizore u kojima se isprepliću autobiografska iskustva s lokalnim i globalnim političkim događajima, u prikazima koje obilježava otpor i pobuna, žestina, sarkazam, ali i nježne, melankolične evokacije djetinjstva, autorica nastoji objasniti sebi i publici mučnu kompleksnost svijeta i vremena u kojemu se zatekla”, stoji u najavi izložbe.

 

index.jpeg

U Galeriji Forum bit će premijerno predstavljen veći broj crteža koji su publicirani u njezinoj knjizi, grafičkom romanu Balkanalije. Knjiga je izašla iz tiska početkom 2015., a nastajala je gotovo pet godina. Izloženo je 38 crteža-akvarela, monokroma s tek mjestimičnim kolorističkim akcentima. Većim dijelom radovi su gusto nanizani u kontinuiranom frizu na katu galerije, a u prizemlju autorica je postavila i ‘kutak za čitanje’, instalaciju s knjigama, bean bag-sjedalicama i hrpom kitkat čokoladica.Tekst na zidu, dio te instalacije, evocira vedre djetinje doživljaje u rodnom kraju svojih roditelja suprostavljene kasnijim traumatičnim ratnim zbivanjima.

Izložba ostaje otvorena do 23. ožujka, 2016. godine.

O razstavi v Zagrebu bomo še poročali.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja