WordPress k bralcem že v 110 držav


“Dragi Elvis Džaferović, o tvojem pogrebu je do tega trenutka na WordPressu prebiralo tale zapis že nad 12000 ljudi v 71 državah, ” sem dopolnjeval število držav, ki so se v obliki zastavic in imen pokazale na statističnem izpisu mojega WordPressa vsak dan in dober mesec po pogrebu mladega diplomanta Fakultete za družbene vede, ki je umrl za tumorjem v glavi, bil dvakrat operiran in skoraj dve leti samo še trpel.

Članek Lepo je v naši domovini biti mlad (iz 12. oktobra) berejo še danes, saj se pojavljajo vedno novi bralci, ki “gredo od začetka.” V februarju so tako prebirali kar 175 člankov od 184 vseh objavljenih od 21. septembra lani, kar je poseben čar WordPressa.

IMG_7974.JPG

Tina Maze na WordPressu obkrožila svet, foto Marijan Zlobec

Brali so od Avstralije do ZDA in Kanade, od Indije do Brazilije in Mehike, od Katarja in Turčije do Norveške, Danske, Finske, Švedske in Irske, od Grčije in Albanije do Velike Britanije, Nizozemske in Belgije, od Rusije, Belorusije, Poljske, Češke, Slovaške, Romunije, Bolgarije, Madžarske do Portugalske, Španije, Luksemburga, Francije, Švice, Nemčije, Avstrije in Italije, v EU, ki nastopa kot posebna “država”, v Makedoniji, Črni Gori, Srbiji, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem…V Sri Lanki, Južni Koreji, Indoneziji, Združenih arabskih emiratih, na Kitajskem, Japonskem, na Tajvanu (Taiwan), v Singapuru, Nepalu in na Malti. Pa še v Gani, Maroku, Nigeriji, Hong Kongu, Saudski Arabiji, Iraku in Omanu ter nazadnje še v Ukrajini, Argentini, Armeniji, v Paragvaju, na Cipru, v Portoriku, Egiptu, Kambodži, Čilu, Izraelu, na Tajskem (Thailand), v  Litvi, Maleziji in na Nizozemskih Karibih.

Nizozemski Karibi, ki jih sestavljajo trije eksotični otoki: Bonaire, Sint Eustatius in Saba, niso edini v odvisnostnem razmerju na mojem WordPressu, kjer sem registriral bralce. Podobno se je zgodilo kasneje z Reunion, otokom v Indijskem oceanu nad Madagaskarjem, ki formalno spada pod Francijo in je potemtakem celo član Evropske unije.

Potem je tu Macao SAR China, ki je tudi prišel na seznam držav. Podobno označujejo v mednarodni politični opredelitvi Hong Kong SAR China. V slovenščini to predstavljajo kot Posebno administrativno območje LR Kitajske.

IMG_3997

Pogreb Elvisa Džaferovića v Celju prav tako obkrožil svet, foto Marijan Zlobec

Evropske države so se popolnile zlasti ob izidu zapisa Dvorana ni vstala niti za Tino Maze, ob katerem sem v nekaj dneh registriral bralce v 92 državah. Takrat sem napisal članek Tina Maze sama premagala 88 držav iz Sočija. Med evropskimi so bile še Latvija in Estonija, Lichtenstein, Vatikan in Islandija, pa Južnoafriška Republika, Kenija, Tanzanija, Senegal, Kostarika, Afganistan, Vietnam,  Moldavija (Moldova), Maldivi, Bahrein, Mavricij (Mauricius), Nepal, Jordanija, Urugvaj, Tajvan (Taiwan), Kuvajt,  Filipini, Dominikanska Republika, Kazahstan, Nova Zelandija.

Potem so se pojavile še Uzbekistan, Alžirija, Lihtenštajn, sedaj pisan po slovensko, tako kot so začeli sloveniti vse država na WordPressu. Prej so bile namreč vse v angleščini.

Zadnje so bile Monako, Mjanmar (Mayanmar, Burma), Laos,  Jamajka, Edvador, Uganda, Venezuela in Burkina Faso in Angola.

To je 110 držav oziroma “kolonij”. Kako nastopajo posamezne države takoj za Slovenijo, je nerešljivo vprašanje. Na primer, zakaj se je po objavi članka Če smo ljudje, bodimo ljudje, vse drugo je manj o shodu v podporo beguncem v Ljubljani največ bralcev pojavilo v ZDA?

Bralci najbolj berejo tisto, kar je veliko ali zelo boleče, lahko je celo oboje skupaj!

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja