Placido Domingo spet poje v Scali


Za slavnega špansko baskovskega tenorista, sedaj baritonista in dirigenta Placida Dominga ni počitka. Starejši kot je,  bolj ali več nastopa; nihče ga ne izpusti iz rok, pa naj gre za njegovo slovito svetovno tekmovanje opernih pevcev Operalia, dirigiranje koncertov in opernih predstav, nastopanja kot pevec in dirigent na dunajskem Opernem plesu ali za petje sedaj že baritonskih vlog po vsem svetu ter nastopanja v teh vlogah v opernem filmu (kot Rigoletto). Trenutno je v Milanu, kjer poje v manj znani Verdijevi operi Dva Foscarija.

Domingo 1.jpg

Placido Domingo kot Francesco Foscari, foto Teatro alla Scala/Brescia/Amisano

Lirična tragedija v treh dejanjih Dva Foscarija (I due Foscari) je nastala na libreto Francesca Marie Piaveja in je bila krstno izvedena v Rimu 3. novembra 1844, po operah Ernani in Nabucco.

Opernball_2016_86961_DOMINGO-ORCHESTER.jpg

Placido Domingo je dirigiral pred kratkim na dunajskem Opernem plesu, foto dunajska Državna opera/Michael Pöhn

Zanimivo je, da je Placido Domingo nekoč pel tenorsko vlogo Jacopa Foscarija, sina Francesca Foscarija, osemdesetletnega beneškega doža, ki mora lastnega sina spričo njegovega hudodelstva kaznovati, potem pa se izkaže, da je nedolžen, a je že prepozno in sin po krivici obtožen na poti v izgnanstvo umre, oče pa mora dožev položaj zaradi starosti zapustiti. Sina Jacopa poje slavni italijanski tenorist Francesco Meli, lani in predlani na Salzburških slavnostnih igrah v ljubezenskem trikotniku skupaj z Domingom in Ano Netrebko v Verdijevem Trubadurju.

Domingo 12 K61A9172.jpg

Francesco Foscari ne odpusti ne sinu Jacopu (Francesco Meli), ne njegovi ženi Lucrezii (Anna Pirozzi), foto Teatro alla Scala/Brescia/Amisano

Torej bo Domingo pel samega sebe, le da ni (še) beneški dož. Bo pa še lahko postal, če se bodo Benetke osamosvojile, kar so bili že pred leti politični popadki Severne lige. Opera Dva Foscarija se sicer dogaja okrog leta  1457.

Opernball_2016_87069_PERETYATKO-DOMINGO.jpg

Ruska sopranistka Olga Peretjatko in Placido Domingo na dunajskem Opernem plesu, foto dunajska Državna opera/Michael Pöhn

Domingo je na Dunaju pel s slavno rusko sopranistko Olgo Peretjatko, ki je sicer pred tem že večkrat nastopila na odru milanske Scale in uspešno stopa po poti slavne starejše ruske kolegice sopranistke Ane Netrebko.

Opernball_2016_86815_MEYER_DOMINGO_PERETYATKO_GOETZEL.jpg

Direktor dunajske Državne opere Dominique Meyer, Placido Domingo, Olga Peretjatko in Sascha  Goetzel, foto dunajska Državna opera/Michael Pöhn

O operi Dva Foscarija bomo več pisali po obisku  Scale.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja