Mladi virtuozi z gosti iz tujine


Šesti koncert v okviru triindvajsete sezone Mladih virtuozov gosti komorni duo Musiciens Libres ter obetavnega harmonikarja iz Bosne Dragana Ribića. Duo redno nastopa in se udejstvuje pomembnih mednarodnih tekmovanj, kjer dosega najvišja mesta, za svojo muzikalnost in svežino pa prejema dobre kritike in pohvale. Harmonikar Dragan Ribić nastopa na pomembnih koncertnih odrih in se udeležuje tako domačih kot mednarodnih tekmovanj, kjer prejema številne nagrade. Trenutno se izpopolnjuje na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu. Njihov koncert bo v sredo, 2. marca, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank, vstop pa je kot vedno prost.

Duo ML Photo by Raffay Zsofi_2.JPG

Musiciens Libres

Harfistka Anastazija Razvaljajeva in kitarist Miklos Környei sta se srečala v specialnem programu za nadarjene študente na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti. Odkrila sta presenetljive možnosti v zvočni kombinaciji obeh inštrumentov in se po diplomi leta 2011 odločila, da svoje muziciranje združita v komornem Duu Musiciens Libres.
Literatura za kombinacijo harfe in kitare je razmeroma skromna, zato svoj repertoar razširjata s transkripcijami najrazličnejših skladb. Lani sta prejela drugo nagrado na IV. tekmovanju za komorno glasbo s harfo v Madridu in tretjo nagrado na IV. mednarodnem tekmovanju Suoni d’arpa v Italiji. Na sedmem mednarodnem tekmovanju na festivalu Svirel sta prejela posebno nagrado: koncert v okviru Mladih virtuozov v Ljubljani.
Glasbenika veliko igrata kot solista in v duu na Madžarskem in drugje po Evropi. Duo Musiciens Libres se bo predstavil z deli Bele Bartoka (
15 madžarskih ljudskih pesmi, Sz. 71, BB 79), Josepha Haydna (Andante in varijacije v f-molu, Hob. 17/6) ter G. F. Händla (Suita v E-duru, št. 5, HWV 430: Air in Variacije).

Slika Dragan Ribic.jpg

Dragan Ribić, foto arhiv Festivala Ljubljana

Dragan Ribić je bil rojen leta 1989 v Bosanskem Petrovcu. Po študiju harmonike na Akademiji za glasbo v Sarajevu je mojstrski študij nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu, kjer se izpopolnjuje pri profesorju Grzegorzu Stopi. Od leta 2002 prejema številne nagrade in priznanja, med drugim je dobitnik druge nagrade na Mednarodnem tekmovanju v Grčiji, druge nagrade na VIII. mednarodnem tekmovanju v slovaškem Popradu, posebne nagrade Fundacije Sparda Bank v Hannovru ter prve nagrade na festivalu Svirél.

csm_G.Stopa_Photo_df26f9429a.jpg

Poljski harmonikar in profesor Grzegorz Stopa

Obetavni glasbenik bo zaigral Et Exspecto, sonata za harmoniko solo Sofije Gubaidulina, Sonato v c-molu, K 126 Domenica Scarlattija ter delo Brez naslova, op. 72 danskega skladatelja Poula Rovsinga Olsena (1922 – 1982).

poul rovsing olsen.jpg

Poul Rovsing Olsen, foto Zofia Kruszona

23. Mladi virtuozi se bodo zaključili 6. aprila. Takrat bodo nastopili violončelist Sebastian Bertoncelj ob spremljavi pianista Lorenza Cossija  ter Pihalni kvintet Anemos.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja