Z Dela sama odšla Polona Frelih


Precej nenavadno dopisovanje in polemika na včerajšnjem FB je razkrila, da je z Dela včeraj prostovoljno odšla, torej dala odpoved novinarka v Zunanjepolitični redakciji Polona Frelih. Sama sicer svojega dejanja oziroma poteze ne želi komentirati, niti ne želi publicitete, vendar pa je FB tako javni medij, da se to preko prijateljev na FB in delitev zelo hitro razve in širi z nesluteno hitrostjo, kar na svojem WordPressu opažam še sam.

10013918_10152285862339362_497915081_n.jpg

Polona Frelih, foto profil FB

Polona Frelih je včeraj takoj reagirala na zapis na FB Jelene Aleksić:”Kot je rekel Grega Repovž, opraviti imamo z “izgonom pameti”. No, tako je odšla tudi Polona … ”

Polona Frelih: “Soros in, Polona out. Hvala vsem, ki ste me brali. Z uredniško politiko Dela se absolutno ne strinjam več. Čas za nove izzive.”

Ostale zelo dolge polemike na FB tu ne mislim nadaljevati.

267675_10150250063004362_5606991_n.jpg

Polona Frelih v moskovskem metroju, foto osebni arhiv

Polona Frelih je bila zelo pogumna, čista, jasna, pokončna in kulturna novinarka, sprva moskovska dopisnica, zadnja tri leta članica Zunanjepolitične redakcije. V novinarski prostor je vstopila v času največjih preizkušenj poročanja o dogajanju v Rusiji in Ukrajini, do katerega je imela svoj oseben in intelektualni, človeški odnos na etičnih in zakonitih osnovah delovanja držav in sistemov ter seveda ljudi kot nosilcev oblasti.

uploads1359040668.JPGPolona Frelih, foto focus.solidarityby.eu

Kot že rečeno, ne želi komentirati svojega odhoda z Dela kot ne publicitete ob tem, vendar pa je v medijskem prostoru tako znano ime, da ne moremo vsaj mimo zabeležke s citatom tistega, kar je sama izrekla, čeprav le na FB.

Na Delu smo jo imeli radi in občutimo njen odhod kot veliko izgubo za odpiranje, analizo, komentiranje in učlovečenje mnogih tem, ki so veliko bolj negotove, nejasne, v razmerah, do katerih je težko imeti enotno, jasno, kaj šele pravično stališče, hkrati pa biti o vsem tako dobro obveščen, da sploh lahko zavzameš neko intelektualno in kot novinar jasno stališče, ne da marsikaj tvegaš, saj je do mnogih ozadij zelo težko priti.

index.jpeg

Polona Frelih, foto Twitter.com

Polona Frelih je morda v tem trenutku spoznala, da  se stvari premikajo drugam, kot bi si želela in kot je sama prepričana, da je za novinarja z javno besedo prav.

Njen edini stavek, češ da se z uredniško politiko Dela absolutno ne strinja več, nam novinarjem Dela, četudi že v pokoju, pove dovolj.

Marijan Zlobec


En odgovor na “Z Dela sama odšla Polona Frelih”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja