Eva Petrič osvojila Svetega Štefana


Kakšen naj bi bil skupni vtis  odprtja razstave Eve Petrič v katedrali Svetega Štefana na Dunaju? Sedeli smo v baročnih klopeh na obeh straneh v prezbiteriju, kot da bi šlo za najvišji cerkveni zbor in gledali proti z instalacijo Collective Heart prekritim oltarjem, pred katerim so nastopali stolni župnik Anton Faber, kurator razstave, prof. Joachim Lothar Gartner in umetnica Eva Petrič.

marijan zlobec 1a e.jpg

Eva Petrič pred svojo instalacijo Collective Heart, vse fotografije Marijan Zlobec

Prepričljiv, veličasten, poseben, rafiniran, občutljiv, zadržan v  ekspresivnosti modernih sredstev, pogumen v celotni izvedbi projekta, svoboden, v dialogu s preteklimi umetniškimi praksami, z zgodovino,  v kateri je prvi govorec župnik Faber še posebej omenil slovenskega prvega dunajskega škofa Jurija, sam ga je imenoval Georga, Slatkonjo, in zavedanjem sedanjosti, z izzivi  modernega likovnega izraza.

marijan zlobec 2a e

Eva Petrič v Svetem Štefanu

IMG_2873.JPG

Eva Petrič je bila izbrana, kot sem izvedel na dunajskem odprtju njene instalacije, z vednostjo in privolitvijo dunajskega nadškofa, kardinala Christopha Schönborna, kar se zdi logično, saj ne more tako slavna cerkev kot je Sveti Štefan zakriti svoj glavni oltar s čimerkoli oziroma dovoliti, da kdo poseže vanj s svojim aktualnim umetniškim delom, ne da bi zanj natančno vedeli, kakšno bo.

marijan zlobec 11e

Eva Petrič in Joachim Lothar Gartner

Kaj je v ozadju, je najbrž povezano še z dvema momentoma: bodočo dolgo nočjo dunajskih in avstrijskih cerkva (Lange Nacht der Kirchen 10. junija), ko obišče okrog 700 cerkva s posebnim programom do polnoči več sto tisoč ljudi, in pa še poprej poziv papeža v Vatikanu, naj se sodobna umetnost bolj aktivno ukvarja tudi s cerkveno tematiko oziroma motiviko, kot se je že stoletja doslej.

Dunajski stolni župnik Anton Faber ve, da mladih ne more privabiti v cerkev, če nima zanje privlačnega programa, ki ni le strogo cerkven ali religiozen, ampak ima še druge duhovne, kulturne in generacijsko družabne vsebine. Prvi del instalacije Eve Petrič je že opravljen in bo postavljen do velike noči, tretjega  maja pa bo sledil drugi del s tremi njenimi oblaki nad glavno ladjo ali visečimi izpod stropa. V ladji pa naj bi Petričeva izvedla še svoj performans.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja