Prekriti oltar svetega Štefana


Cerkveno vodstvo katedrale Sv. Štefana je, kot smo že poročali iz Ljubljane,  izdelavo letošnjega postnega prta prvič v zgodovini te znamenite dunajske cerkve  zaupalo slovenski umetnici – Evi Petrič, multimedijski ustvarjalki, ki deluje med Ljubljano, Dunajem in New Yorkom. Slavnostna predstavitev bo v sami cerkvi v torek, 9. februarja, ob 20. uri. Collective Heart od danes že prekriva prezbiterij z glavnim oltarjem in bo tam ostal štirideset dni, do 27. marca. Kustos je znani dunajski umetnik, profesor  Joachim Lothar Gartner. Ves projekt pa je pod nadzorom slovitega stolnega župnika Antona, popularnega Tonija, Fabra, ki je bil danes ob ogledu postavitve ves navdušen, tako kot Petričeva in kustos razstave.

IMG_2873.JPG

Križ pred oltarjem in v ozadju postni prt Eve Petrič,  foto Marijan Zlobec

Njeno umetniško intervencijo; 55 kvadratnih metrov obsegajoč tekstilni asemblaž Collective Heart sestavlja več kot  tisoč recikliranih, na boljšjih trgih po vsem svetu najdenih in podarjenih čipk. Glavno aorto je umetnica v tem Kolektivnem srcu poudarila s kosi idrijskih čipk.

»Te čipke sem zato sklenila porabiti za glavno arterijo. Zgodba je navdušila vodilne v Sv. Štefanu (Stephansdomu) in enako, sem prepričana, bo vplivala tudi na druge,« pojasnjuje umetnica Eva Petrič. Upa, do bo prav preko podarjenih kosov čipk, vgrajenih v instalacijo, ta asemblaž in tudi asemblaži, s katerimi bo na začetku maja oblikovala tri velike »emocijske« oblake, nameščene pod strop katedrale nad glavno ladjo, povezovali številne ljudi, ki so ji pomagali priskrbeti čipke, »poleg tega pa upam, da bodo s svojo sestavo še dodatno izpostavili povezanost med ljudmi in generacijami, ki je trdnejša, kot se zavedamo,« poudarja Eva Petrič.

V tem času je katedrala Sv. Štefana na Dunaju ena najbolj obiskanih točk v Avstriji, ki je ne obiščejo le tisoči turistov, ampak še toliko bolj redno sami Dunajčani in ostali Avstrijci. Med njimi so tudi Slovenci na Dunaju, ki v katedralo še zlasti radi zahajajo zaradi dejstva, da je v njej grob dunajskega škofa slovenskega rodu Jurija Slatkonje, ustanovitelja Dunajskih dečkov in nasploh začetnika slovite dunajske glasbene tradicije. Umetnica upa, da bo s transgeneracijsko sestavo svojih asemblažev, ki prav zaradi trans-genercijskosti učinkujejo močno arhetipno, še poudarila slovenski pečat v tej katedrali. V asemblažih čipk je namreč močno izražena tudi tradicija Slovenije, ki pa jo umetnica s prenosom v sodobno umetniško instalacijo uspešno globalizira in jo postavlja v univerzalne okvire.

Projekt so poleg avstrijskih institucij do začetka januarja 2016 podprli  BTC d.d., Sava Turizem d.d. in Riko d.d. iz Slovenije ter SKICA na Dunaju.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja