So se na Delu ustrašili svojih čistk ?


Novo leto se je na Delu začelo z napovedjo nadaljnjih odpuščanj zaposlenih, s samimi odpuščanji in novimi ugibanji, kdo je sedaj na vrsti. Na začetku tedna je začelo uredništvo dnevnika Delo delovati pod novim vodstvom v. d. odgovornega urednika Gregorja Knafelca in njegovega namestnika Luke Dekleve. Medtem pa se je sestal sindikat novinarjev Dela.

IMG_0731.JPG

Iz poročila o delu Sekcije honorarnih honorarnih sodelavcev Dela, d. o. o. je razvidno marsikaj, kar so tako zaposleni, še bolj pa “honorarci” že vedeli.

“Sekcija honorarnih sodelavcev Dela ima danes najmanj tri člane manj. Za najmanj toliko se je namreč zmanjšalo število rednih honorarnih sodelavcev na ravni cele hiše. Še vedno nas redno prihaja na Delo približno 35.

IMG_0729.JPG

Delo, vse fotografije Marijan Zlobec

Leto 2015 je bilo tudi za nas burno. Junija je uprava za vsakodnevno prisotne na sedežu družbe izdala aneks k pogodbam »za najem računalnika in morebitna druga delovna sredstva« za 30,50 evra na mesec, kar se »kompenzira pri izplačilu avtorskega honorarja«, torej dobimo nakazan sorazmerno nižji honorar (pri čemer dobijo nekateri sodelavci ta znesek vrnjen iz drugega proračuna). Uprava je zatrdila, da so aneks uvedli zaradi poplačila stroškov licenc in ker je oprema v hiši zastarela, sredstva pa da bodo namenili za njeno posodobitev. Hkrati so zanikali, da je poteza povezana z delovno inšpekcijo, ki je takrat že najavila svoj prihod v hišo.

IMG_1709.JPG

Delo je že dolgo v Evropi

Uprava je ponudila tudi možnost, da se aneks ne podpiše, a bi moral v tem primeru avtor delati na svojih sredstvih, torej na lastnem računalniku, ali pa od doma. Menda takih primerov ni bilo. Nekaj izjem glede podpisov aneksov je bilo v preteklem letu tudi v primeru, če je večje število rednih honorarnih sodelavcev delalo na isti opremi in v nekaj drugih primerih.

Poudarjamo, da teh izjem in možnosti dela na lastnih sredstvih letos, ko smo dobili pogodbe za vsega tri mesece, seveda z aneksom, niso ponudili. Ob tem je bilo jasno nakazano, da tisti redni honorarni sodelavci, ki ne bodo podpisali aneksa, nimajo prihodnosti v hiši.

Pri aneksu o najemu opreme je še nekaj spornih točk, med drugim tudi to, da honorarci v nedogled plačujemo za staro opremo, ki jo bomo preplačali, in poleg tega še brez možnosti odkupa. Treba je dodati, da tistemu, ki se mu je pokvaril računalnik in ni podpisal aneksa, v preteklem letu popravilo ni bilo omogočeno.

IMG_1714.JPG

Kaj pa če Delo bolj spominja na Dob ?

26. novembra si je razmere v hiši ogledala delovna inšpekcija, ki je selektivno prečesala uredništvo. Nekaj dni pozneje so menda pridobili tudi vso dokumentacijo, povezano s honorarnimi sodelavci. Čeprav je inšpektorica zatrjevala, da delajo v dobro delavca, se sprašujemo, kaj bo marca, ko bodo izdali poročilo in morda tudi odločbo o opravljenem nadzoru, na kar čaka tudi vodstvo hiše. Lahko da se bomo morali vsi, za katere bo inšpekcija ugotovila, da smo v prikritem delovnem razmerju, posloviti. Lahko da se bo z marcem končalo tudi delo sekcije.

Poleg tega se je z novim letom znova znižala skupna masa za honorarje.

Zaključimo lahko, da se položaj rednih honorarnih sodelavcev v hiši tako še naprej slabša. Odgovore na to, kaj za honorarce pomeni prihod novega v. d. odgovornega urednika, še čakamo.”

Obljube lastnikov z odpuščanji niso uresničljive

Tu je treba dodati obljube novih lastnikov, češ da se vsebina časopisa ne bo krčila, oziroma da ne bo prišlo do siromašenja vsebin in da bodo sklepali nove avtorske pogodbe o honorarnem sodelovanju, za kar pa bo potrebno veliko več denarja kot doslej, saj je naivno misliti, da bodo novinarje najprej vrgli na cesto, jim odvzeli stalne dohodke z ustreznimi zavarovanji, potem pa naj bi isti ljudje delali za nekajkrat nižji denar.

Sindikat novinarjev Dela še ni rekel zadnje besede

Iz poročila predsednila Izvršnega odbora Sindikata novinarjev Dela je razvidno marsikaj “od poprej”, a se vendarle osredotoča na dogajanja v Delu v letu 2015.

Seveda Delo najprej potrebuje temeljito analizo vsega dogajanja za nazaj, vse od prodaje Dela Pivovarni Laško in analizo neštetih napak, zmot, malverzacij, nepotrebnih jemanj kreditov, kupovanja drugih medijev po visoki ceni, prodaje istih po desetkrat nižji ceni, zamenjav uprav po tekočem traku, menjave odgovornih urednikov vsakih nekaj let…, da te boli glava, če samo pomisliš in se čudiš, kako smo zaposleni sploh lahko preživeli.

Delo  mora najprej napisati vse o sebi

Delo danes žal nima novinarja, ki bi z opisom celotne in predvsem lastne zgodbe zarezal v gnilo tkivo Delovega poslovanja, pa tudi novinarja, ki bi se uspel dokopati do vseh potrebnih, da ne rečem nujnih dokumentov. S tem pa Delo ni nič boljše kot je problem odsotnosti (za javnost) dokumentov v mnogih drugih podjetjih, bankah, holdingih, na občinah, v mestnih upravah, seveda na državni ravni… Ko pomislite sedaj na Delo, mirno lahko še na sto drugih zgodb, mnogih z zelo žalostnim koncem.

Novinarski kolegi iz drugih hiš in javnih zavodov  pazljivo sledijo in se ob Delu obračajo vase, češ kaj se pa nam lahko zgodi? Smo mi na boljšem, na slabšem, se bolj prikriva naš realni položaj?

Novinarski poklic je v hudi krizi

Novinarski poklic je v največji krizi v svoji zgodovini in novinarjev je za naš medijski prostor žal preveč. Fakulteta za družbene vede jih še naprej “proizvaja”, ne da bi vedela, kam bodo odšli po diplomi in kaj bodo dejansko, ne z diplomo v žepu, počeli. Ker od diplome do pomivanja krožnikov v raznih kuhinjah, tako da te nihče ne vidi, ni tako daleč, kot se misli.

Najpomembnejša dogajanja v letu 2015

“Že preden je Pivovarna laško prodala Delo, d. d., podjetju FMR, je uprava Dela začela odpuščati novinarje in verjetno tudi druge zaposlene. Odpuščanje se je nadaljevalo oziroma pospešilo po prodaji. Koliko zaposlenih namerava novi lastnik odpustiti, ni jasno, saj se izmika postaviti jasne številke. Še najbolj oprijemljiva je zmanjšanje delavcev za 34, kar je zapisano v planu za leto 2016.”

SND trenutno financira 11 tožb

“Koliko novinarjev je do zdaj dobilo odpovedi, Sindikat novinarjev Dela  ne ve natančno. Vsi, ki so dobili odpovedi, niso bili člani SND, nekateri člani pa so se očitno odločili, da ne bodo tožili podjetja in se na SND niso obrnili za pravno pomoč. SND trenutno financira 11 postopkov; tožbe so že vložene ali bodo v kratkem. V letu 2016 lahko pričakujemo še veliko več tožb, kar bo povezano s precejšnjimi stroški.”

Poročilo je še precej daljše, a bo potrebno še marsikaj dodati oziroma osvetliti še kak kontekst.

V tem tednu ni bilo opaznih ali opaženih sicer že poprej napovedanih treh novih novinarskih odpustitev, čeprav naj bi se za imena že vedelo, a se zdi, kot da je novi lastnik Dela preobremenjen s tekočim delom oziroma delovanjem, medtem ko so informacije krožile že proti koncu decembra, da so odpovedi delovnega razmerja iz poslovnih razlogov že napisane.

Vprašanje, ali so se na Delu ustrašili svojih čistk? je torej bolj razumeti retorično.

Marijan Zlobec

 

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja