Veličastno kitajsko novo leto


Ljubljana je očitno med prvimi na svetu vstopila ali vsaj praznovala kitajsko novo leto, ki se bo uradno sicer začelo 8. februarja na Prešernov praznik. Slovesnost so pripravili sinoči v polnem Lutkovnem gledališču, kjer so se zbrali številni predstavniki slovenske oblasti in kitajski organizatorji, na čelu s kitajskim  veleposlaništvom, kitajsko Gospodarsko zbornico v Sloveniji  in Konfucijevim inštitutom Ljubljana, ki deluje na Ekonomski fakulteti.

IMG_2066.JPG

Aplavz in hvaležnost za bogat slovensko – kitajski kulturni program, vse fotografije Marijan Zlobec

Nobeno tuje veleposlaništvo v Sloveniji ne prireja takih praznovanj novega leta, ne krščanskega, ne pravoslavnega; očitno so ravno Kitajci, daleč od domovine, z njo še najbolj povezani, kot kažejo razmere in razpoloženje v Lutkovnem gledališču, pa še s Slovenci.

IMG_2050.JPG

Najbolj fascinantno namreč je, da se že v treh osnovnih in srednjih šola poučuje kitajščina in da je želja Konfucijevega inštituta Ljubljana, kot jo je izrekla njegova direktorica mag. Danijela Voljč, da naj bi kitajščina postala drugi obvezni tuji jezik na naših šolah (za angleščino in očitno pred nemščino, francoščino, ruščino, italijanščino, španščino, madžarščino).

IMG_2045.JPG

Kitajci so očitno pri nas dobro organizirani že vrsto let, pravzaprav so prihajali k nam s svojimi restavracijami še poprej in so povezani v enotno mrežo kulinarične ponudbe, ki je kot se zdi že dosegla svojo prepoznavno vlogo v kontekstu kasnejših in drugih tovrstnih “eksotičnih” ponudb.

IMG_2039.JPG

No, na slovesnosti smo vendarle pogrešali še kakšnega ministra več, zlasti za gospodarstvo in zunanje zadeve, če pomislimo, da bo ravno Kitajska naš vse bolj prepoznaven in močan gospodarski partner, še posebej pri projektih, za katere Slovenija sama nima dovolj sredstev, koristijo pa lahko obema državama.

IMG_2022.JPG

Če je pred kratkim visoka slovenske  državna delegacija na Kitajskem dosegla sorazmerno skromni efekt s ponujeno prodajo vina in mleka, kar zveni domala groteskno, pa ostajajo odprti mnogi boljši in večji projekti. Prej bi pomislili, da bi Krka na Kitajskem zgradila deset svojih tovarn ali Pipistrel podružnico za svoja lahka letala…

IMG_2021.JPG

O gospodarskem sodelovanju med državama je govoril kitajski veleposlanik, njegova ekselenca Ye Hao, ki pa na odru ni imel slovenskega sogovornika, razen ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič in je moral pravzaprav on naštevati, kdo je na Kitajskem od naših bil in kolikšna je blagovna menjava med državama.

IMG_2017.JPG

O slovenskih načrtih na slavju ni bilo ne duha ne sluha. Ni bilo slišati ne besed premiera, ne gospodarskega ministra, ne predsednikla državnega sveta, ki so na Kitajskem pred kratkim bili.

IMG_2009.JPG

Bolj ostaja vtis, kot da prevzemajo vlogo medsebojnega spoznavanja, tovarištva in prijateljstva otroci z obeh kontinentov, kar je seveda prav in lepo, saj bodo vzpostavili pristne vezi z znanjem kitajščine, tako kot se je je naučil slovenski misijonar Ferdinand Avguštin Hallerstein, o katerem smo na odru slišali in videli celotno njegovo življenjsko zgodbo.

IMG_2004.JPG

Prva je nanj s svojim likovnim delom in interpretacijo njegovega življenja in dela opozorila morda najbolj znana Kitajka v Sloveniji, pravzaprav kitajska umetnica Huiqin Wang, tako kot je bil menda prvi znani Slovenec sploh na Kitajskem prav Hallerstein.

IMG_2001.JPG

O njem smo slišali pripoved babice svojima vnukoma na odru kot nekakšno pravljico, čeprav je bilo vse res, tako rekoč zgodovinsko dokazano. Sodelovali so učenci OŠ Savsko naselje.

Res_t_hallerstein-maketa.jpg

Zgodba je bila povzeta iz knjige Hallerstein, Slovenec v Prepovedanem mestu kitajske slikarke Huiqin Wang, za katero je prejela nagrado zlata hruška 2015.

IMG_1994.JPG

Glasbeni del sta uvedla flavtist Matej Zupan in harfistka  Urška Križnik Zupan z deli slovenskih in tujih skladateljev, na koncu s kitajsko tradicionalno ljudsko pesmijo  v aranžmaju Li Guoquana.

IMG_1982.JPG

Kitajski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekselenca Ye Hao

IMG_1986.JPG

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič

Večer je v celoti sijajno uspel; toliko razigranosti,  mladih in najmlajših zlepa ne srečamo na kakšnem tovrstnem mednarodnem slavju.

IMG_1974.JPG

Direktorica Konfucijevega inštituta Ljubljana mag. Danijela Voljč

Kitajci so očitno veliko bolj sproščeni, kot mislimo v Evropi. Čas je za pozitivne in optimistične spremembe, ki jih nakazuje veliki kitajski svet. In kitajsko novo leto v znamenju opice.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja