S simfoniki RTVS in Laibachom v Bruselj


V torek, 9. februarja 2016, bo v palači Bozar v Bruslju nastopila skupina Laibach ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Na sporedu bodo nove interpretacije skladb skupine Laibach, vključno s tistimi iz projektov Sound of Music in Spectre, pa tudi z albuma WAT, ki se ukvarjajo z begunsko in migracijsko krizo v Evropi in na Bližnjem vzhodu.

image.png

Program, ki ga bodo izvedli v Bruslju, sta skupaj pripravila Laibach in Simfonični orkester RTV Slovenija. Mladi slovenski skladatelj Anže Rozman je skladbe pripravil za orkester, ki mu bo dirigiral Simon Dvoršak. Občinstvo bo lahko prisluhnilo novim interpretacijam pesmi skupine Laibach, vključno s tistimi iz projektov Sound of Music in Spectre, pa tudi z albuma WAT iz leta 2003, ki se ukvarjajo z begunsko in migracijsko krizo v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Samooklicani »inženirji človeških duš«, ki z isto glasbo lahko popeljejo v razmišljanje ali pa spodbudijo k plesu in korakanju, bodo tokrat ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija poslušalce prikovali na sedeže.

Koncerta bosta dva – V Bruslju in Ljubljani

Pobudnik za organizacijo dogodka je bil javni zavod Festival Ljubljana. Bruselj kot lokacija koncerta skupine Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ni bil izbran naključno, niti ni edina lokacija dogodka. Gre namreč za dvojni dogodek, ki bo 9. februarja najprej na sporedu v Bozarjevi dvorani Henry Le Boeuf, 2. septembra pa še v ljubljanskih Križankah.

IMG_1650.JPG

Krzysztof Penderecki in Darko Brlek lani na 63. Ljubljana festivalu, fotografije Marijan Zlobec

»Koncert bo v Bruslju izveden predvsem z namenom dodatnega promoviranja mesta Ljubljane, ki v letošnjem letu nosi naziv Zelene prestolnice Evrope. Drugi, prav tako pomemben razlog za organizacijo dogodka v Bruslju, je promocija programa Festivala Ljubljana v evropski prestolnici,« je izbor lokacije komentiral Darko Brlek.

IMG_1835.JPG

Polne Križanke čakajo na ponovitev bruseljskega koncerta

»Simfonični orkester RTV Slovenija že šest desetletij orje ledino z glasbenimi sodelovanji, ki pa jih šele zadnje desetletje označujemo kot “crossover”. Da bo sodelovanje s skupino Laibach eno drznejših, napovedujeta že čas in prostor, v katerem se bo prvi skupni koncert zgodil. Tudi na ta način glasbeniki javne radiotelevizije izvajamo svoje javno poslanstvo in na svojstven način temu času in družbi nastavljamo ogledalo,« pravi Patrik Greblo, vodja Glasbene produkcije na RTV Slovenija.

IMG_1142.JPG

Darko Brlek s kitajskima gostjema po Tan Dunovem koncertu na Kongresnem trgu

Laibachova samorefleksija

Laibach je petintrideset let po svojem nastanku mednarodno najbolj priznana glasbena skupina, ki izhaja iz nekdanjih komunističnih držav vzhodne oziroma srednje Evrope, ter je ena najskrivnostnejših oziroma preroških, a tudi najpristnejših skupin. Ustanovljena je bila v letu Titove smrti v industrijskem mestu Trbovlje, v tako imenovanem revolucionarno-rdečem predelu Slovenije. Laibach je dosledno nasprotoval vsakemu etiketiranju ter še vedno zavrača oznake, kot so »rock«, »pop«, »tehno« ali »industrijski«. Avgusta 2015 so kot prva takšna skupina nastopili v nedostopni Severni Koreji, samotarski garniziji, znani po vojaških koračnicah, množični gimnastiki in hvalnicah velikemu voditelju ter kljubovalnemu upiranju zahodni popularni kulturi.

O njih je bilo posnetih več dokumentarnih filmov in knjig, med njimi tudi dva celovečerna filma (Predictions of Fire režiserja Michaela Bensona ter Victory Under The Sun režiserja Gorana Gajiča).

IMG_0549.JPG

Drzna glasba Laibachov je obogatila več gledaliških produkcij, zaslediti pa jo je mogoče tudi v nekaterih velikih hollywoodskih uspešnicah (Spiderman I, Blair Witch Project, Iron Sky ter v serialu Alias).

Skupina, ki še vedno živi in ustvarja v Ljubljani, je do danes nastopila že na več kot 1000 koncertih po vsem svetu ter prodala milijon albumov. Za svoje delo je poleg številnih izjemnih kritik prejela tudi več nagrad in priznanj (Zlata ptica, Viktor ‘za posebne dosežke na področju medijske in popularne kulture’, nagrado mesta Ljubljane za »izjemne ustvarjalne dosežke doma in v tujini«, itd.)

IMG_0551.JPG

Ocene nastopov skupine Laibach v živo

»Zdi se, da ima ta najprivlačnejši, najvztrajnejši in najzabavnejši kolektiv še vedno veliko povedati o naši preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.« (The Quietus, GB)

»Laibach nam ponovno ponuja prepotreben razmislek o politiki in ideologiji ter, seveda, stopa še korak naprej. Brez pretiravanja lahko rečemo, da so se ponovno izumili. Kar ni preprosto za skupino, ki bo kmalu praznovala 35-letnico …« (The Peek A Boo, GB)

»To je bil vsekakor veličasten večer! Uporabiti moram presežnike. Izredna predstava izredne skupine. Številni oboževalci so popolnoma evforični in z nasmehom na obrazu. Prepričali so celo dvomljivce. V celoti. Kakšna veličastna glasbena skupina!« (Nocturnal Hall Magazine, Nemčija, GB)

»Laibach so bili kot zloščen ideološki vlak, pod katerim se je tresla zemlja, s svojim humorjem pa so se med občinstvom širili kot pomirjajoče poživilo z razponom od hardcore totalitarnih do raznolikih pesmi, ki so kot koničasti zvoniki počivale na črni, temni in zlovešči konstrukciji plesnega neudobja.« (Dagavisen, Norveška)

»Laibach z albumom Spectre in spremljajočo turnejo stopajo iz svojega kotička ter dokazujejo kakovost kot popularni estradni umetniki – vendar pazite, ker vas bodo začarali, zapeljali, zavedli in morda zabodli v hrbet!

IMG_0561.JPG

In pri tem boste popolnoma uživali! (…) ena od predstav letošnjega leta, ki je nesmete zamuditi!« (Reflection of Darkness, Nemčija).


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: