Po Delovi varianti je Mateja Babič Stermecki odstopila


Če berete današnje Delo in včerajšnje sporočilo za javnost novega lastnika Dela, družbe FMR, boste morda celo opazili  razliko v eni podrobnosti, ki pa je bistvena.

babic-stermecki_bobo_05.02.14.jpg

Mateja Babič Stermecki, foto Bobo

Ali je “Mateja Babič Stermecki odstopila s položaja odgovorne urednice Dela, a ostaja zaposlena na Delu, ” kot piše današnje Delo, ali pa jo je novi lastnik zamenjal? Iz današnjega Dela ni razvidno nikakršno pojasnilo, zakaj je Mateja Babič Stermecki odstopila, še manj se da prebrati kakršna koli njena izjava, kar očitno pomeni, da ni čutila potrebe po pojasnilu, zakaj odstopa od ene najpomembnejših medijskih funkcij v Sloveniji. Morda pa je delovanje nekaterih javnih ljudi, celo v medijih, ilegalno oziroma pred javnostjo skrito, čeprav  delajo za javnost in predvsem v interesu javnosti vsak dan in vse dni v letu?

Ob objavi, da je Mateja Babič Stermecki odstopila, bi  pričakovali, da se ne strinja z novim lastnikom Dela, družbo FMR, ker dela čistko med novinarji in drugimi zaposlenimi na Delu. Nič takega nam ni uspelo prebrati. Celo v dneh, ko je še na položaju in ima zadnjo roko na vseh straneh Dela. Morda pa je ravno ta zadnja roka oblikovala vest, podpisano z inicialkama C. R. Mi z Dela seveda vemo, kaj to pomeni; namreč da so vest napisali in priredili v Centralni redakciji Dela, nad katero ima vrhovno roko ravno Mateja Babič Stermecki. Posledično bi se dalo celo sklepati, da je Mateja Babič Stermecki sama pazila na pravilnost objavljene vesti, potem ko je sama družba FMR poslala sporočilo za javnost, iz katerega pa ni razvidno, da bi Mateja Babič Stermecki odstopila.

Sporočilo za javnost FMR pravi:” Družba FMR, ki ima v lasti medijsko družbo Delo, je na položaj vršilca dolžnosti odgovornega urednika časopisa Delo imenovala Gregorja Knafelca. Na položaju v. d. odgovornega urednika bo s 1. februarjem 2016 zamenjal dosedanjo odgovorno urednico Matejo Babič Stermecki, ki ostaja zaposlena na Delu…”

Če pogledamo objavo iste informacije v Slovenskih novicah, lahko tam med drugim preberemo:” Odgovorno urednico Dela Matejo Babič Stermecki bo s 1. februarjem kot v. d. na tej funkciji zamenjal Gregor Knafelc, sicer dolgoletni svetovalec družbe FMR za odnose z mediji. Babič Stermeckijeva, ki je bila na funkcijo imenovana pred nekaj več kot dvema letoma, ostaja zaposlena na Delu…”

Kot vidimo, dolga roka odstopa na Slovenske novice ni segla. Vsaj ne pravočasno.

Iz tega jasno sledi, da Mateja Babič Stermecki ni odstopila, kot trdi današnje Delo. Kakšen je bil dogovor vpletenih strank glede na tako navzkrižni objavi, je kajpada skrivnost.

Morda pa Delo še ne loči med pojmoma odstopiti in biti zamenjan, medtem ko zelo dobro loči med vržen na cesto z odpovedjo delovnega razmerja in še zaposlen novinar Dela.

Marijan Zlobec


En odgovor na “Po Delovi varianti je Mateja Babič Stermecki odstopila”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja