Novi urednik Dela povsem brez izkušenj


Objavljam še dve izjavi, iz katerih je razvidno, kakšna je prava vsebina zamenjave dosedanje odgovorne urednice Dela Mateje Babič Stermecki z novim v. d. odgovornim uredikom Dela, sporočila za javnost družbe FMR in objav o njem v Delu in Slovenskih novicah.

“Društvo novinarjev Slovenije z veliko zaskrbljenostjo spremlja spremembe v medijski hiši Delo, kjer so danes na mesto vršilca dolžnosti odgovornega urednika imenovali Gregorja Knafelca, dolgoletnega svetovalca Delovih lastnikov (družba FMR) za odnose z mediji. Gre za podjetnika oziroma piarovca, ki nima nobenih novinarskih in uredniških izkušenj, celo več, na mesto prvega človeka prihaja v uredništvo nekdo iz “nasprotne strani”, ki je doslej v medijih ščitil izključno interese svojih strank.

635890569821812130_knafelc_bor_slana.jpg

Gregor Knafelc, foto Siol. net/Bor Slana

Po naši oceni gre za nerazumno, neodgovorno, poslovno in napačno odločitev, ki kaže, da ima nov lastnik Dela velike težave s temeljnim razumevanjem vloge medijev v demokratični družbi. Odločitev lastnikov razumemo tudi kot poskus vpliva na uredniško politiko in novinarsko avtonomijo. Prepričani smo, da je neodvisnost medijev pomembnejša od finančnih interesov njihovih lastnikov, ne nazadnje lahko takšna lastniška intervencija v uredništvo v pomembni meri vpliva tudi na verodostojnost in zaupanje, ki ga Delo uživa med svojimi bralci. Razumemo potrebo po prestrukturiranju in reorganizaciji uredništva, a takšne procese bi moral voditi visoko usposobljen novinar oziroma urednik, profesionalec, zavezan novinarski etiki in standardom, ki bi obenem predstavljal tudi požarni zid pred morebitnimi poskusi lastniških posegov v novinarsko vsebino.

IMG_0727

Delova stolpnica, foto Marijan Zlobec

Z imenovanjem Knafelca, ki izhaja iz upravljalskih struktur družbe FMR oziroma skupine Kolektor, je ta požarni zid porušen. Vodstvo Dela pozivamo, da ob izrekanju novinarjev o v. d. odgovornega urednika njihovo mnenje upošteva pri nadaljnjih odločitvah.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije

Špela Stare generalna sekretarka
DRUŠTVO NOVINARJEV SLOVENIJE
Vošnjakova ulica 8/VII 1000 Ljubljana Slovenija

IMG_0732

Fotografija Marijan Zlobec

Izjava IO Aktiva novinarjev Dela ob imenovanju v. d. odgovornega urednika Dela

IO Aktiva novinarjev Dela je bil danes seznanjen z odločitvijo družbe FMR, lastnice Dela, d. o. o., da za v. d. odgovornega urednika Dela imenuje Gregorja Knafelca za obdobje enega leta.

IO Aktiva novinarjev Dela pričakuje, da se bo v. d. odgovornega urednika v najkrajšem možnem času sestal z IO Aktiva in pojasnil vsebinsko in strateško vizijo uredniškega vodenja Dela. Pričakujemo, da bo s tem seznanil tudi celotno uredništvo.

Ker v. d. odgovornega urednika nima ne novinarskih ne uredniških izkušenj, pričakujemo, da bo profesionalno organiziral delo uredništva in da bosta neodvisnost novinarskega dela in novinarska avtonomija ostali neokrnjeni in v skladu z visokimi standardi novinarskega dela, ki jih je Delo vedno zagotavljalo.

Kljub temu, da je izdajatelj že imenoval v. d. odgovornega urednika, pa zahtevamo, da se izpeljejo postopki za pridobitev mnenja uredništva o njegovem imenovanju tako, kot to določa zakon o medijih.

IO Aktiva novinarjev Dela
V Ljubljani, 22. 1. 2016

Pod izjavo IO Aktiva novinarjev Dela ni nihče osebno podpisan.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja