Na Delu zastrašuječe, kot v Stalinovih časih


Dobil sem pismo kolege Ognjena Tvrtkovića iz Londona. Ko je živel še v Ljubljani, kamor je prišel iz Sarajeva, je bil sodelavec Dela predvsem kot kritik vsega dogajanja s področja jazza; jazzovskih koncertov, zgodovine jazza, jazzovskih osebnosti in njihovih zvočnih posnetkov. Sedaj stalno živi  v Londonu.

IMG_0705.JPG

Z razstave Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005 – 2015 v MSUM, foto Marijan Zlobec

Med drugim pravi:“Marijan, svaka čast za sve tekstove na Tvom portalu, čitam ih sa istinskim zadovoljstvom, onaj u kome pišeš kako su odrezali naše divne kolege iz “Dela”je zastrašujući, situacija dostojna najgorih dana staljinizma…Ognjen Tvrtković iz Londona.”

Ognjen je bil vedno goreč sogovornik, jasnih idej, visoke morale in prepričanja v svoje kritiško poslanstvo, imel je raje Slovenijo in slovenske glasbenike kot marsikdo drug v Sloveniji ali celo Slovenec.

635693787599908533_fmr1.jpg

Stojan Petrič, Andrej Kren in Nataša Luša, foto Saša Dragoš

Seveda te moje članke berejo po vsem svetu, sedaj že v stodrugi državi; odkril sem, da dovolijo posameznikom branje tudi na Kitajskem, kjer je sicer dostop do interneta selekcioniran.

Ognjen je uporabil izraz, na katerega sem že sam pomislil, namreč razmere v času stalinizma, ko si se tresel, koga jutri ne bo več in ga bodo odpeljali neznano kam, od koder se ne bo več vrnil.

Na Delu medtem nove odpovedi

Na Delu so tako naredili Katarini Novak pred kakimi desetimi dnevi pravcato sceno. Ko je prišla v Centralno redakcijo v službo in se je hotela vpisati na list, kamor se novinarji podpisujejo kot dokument svoje prisotnosti na delovnem mestu, so ji rekli, da se ne sme podpisati. Začudeno je pogledala. Rekli so ji, da ni več v službi! Menda so ji odpoved poslali že lani s priporočeno pošto, ki pa je ni dobila in se je vrnila na Delo.

Še prej je bil pogovor odvetnika v imenu uprave Dela z novinarjem v Kroniki Dela Markom Jakopcem, ki ga bodo očitno vrgli na cesto. Medtem so že upokojili Marjeto Šoštarič, dolgoletno novinarko s področja kmetijstva in kmetijske politike, a so ji še dovolili pisati, sicer bi afera slovenski med padla v neuke roke, saj  nihče drug kmetijstva ni novinarsko spremljal.

Z januarjem so upokojili  še Silvestro Rogelj Petrič iz Znanosti, vendar so ji prav tako še dovolili pisati po individualni avtorski pogodbi.

Nepričakovano so dali odpoved še Robertu Geigerju, upravljalcu  Delovih elektronskih komunikacij in vodji Delovega avtoparka.

Tožbe proti Delu zaradi nezakonitih odpovedi

Medtem so bile vložene naslednje tožbe proti Delu zaradi nezakonite odpovedi redno zaposlenih delavcev: Barbara Primc, Ljubomir Vukelič, Sebastian Ozmec, Monika Povšič, za katero je bila izdana sodba prve stopnje v korist Dela, Zdenka Lindič Dragaš in Erika Repovž. V treh primerih so že  bili končani postopki v delovno pravnih sporih z doseženo poravnavo po prvotni tožbi glede nezakonitosti odpovedi. Poravnavo so dosegli: Jasminka Mlakar, Mateja Celin in Miha Rubin.

635693787599908533_fmr1.jpg

Stojan Petrič, predsednik nadzornega sveta FMR, ob nakupu Dela, foto Saša Dragoš

Predstavniki Društva novinarjev Slovenije obiskali Delo

Iz zapisnika srečanja predstavnikov Društva novinarjev Slovenije: Petre Lesjak Tušek, Blaža Močnika in Tanje Starič (imenovani so bili izbrani po izboru in sklepu Upravnega odbora DNS) z vodstvom Dela: direktorico Dela Irmo Gubanec, prokuristko  FMR Natašo Luša in predsednikom uprave FMR Andrejem Krenom, ni razvidno, da bi kdorkoli omenil  skorajšnjo zamenjavo odgovorne urednice Dela Matejo Babič Stermecki  s  FMR-jevim človekom Gregorjem Knafelcem, omenjenim oziroma objavljenim včeraj.

Iz komunikeja je razvidno le, da bo “v prvem kvartalu sledila reorganizacija uredništev in spremembe na uredniških položajih. Reorganizacija najprej pomeni združevanje nekaterih uredništev, ker da jih je preveč. Katera se bodo združevala, nismo razpravljali, prav tako ne o imenih urednikov.”

Se pravi, da predstavniki Društva novinarjev Slovenije na sestanku niso izvedeli skoraj ničesar. Zato se ni čuditi ugotovitvi, zapisani v komunikeju:” Razkorak v dojemanju ustreznosti komunikacijskih načinov je zelo očiten.” Informacija DNS je bila zapisana 14. januarja.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja