Zlata plaketa JSKD dirigentu Marku Munihu


Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD)  je zvečer na slovesnosti na Ljubljanskem gradu podelil tradicionalna  najvišja priznanja na področju kulture in nagrado za življenjsko delo za izjemne dosežke. Letošnji nagrajenec, dobitnik zlate plakete JSKD, je znani in priljubljeni slovenski dirigent Marko Munih, ena najvidnejših osebnosti glasbenega poustvarjanja zadnjih šest desetletij, ki je devetega januarja praznoval osemdesetletnico.

IMG_0945.JPG

Marko Munih na slovesnosti na Ljubljanskem gradu, fotografije Marijan Zlobec

Srebrne plakete so prejeli dirigent Janko Ban za ustvarjalno in organizacijsko delo na področju zborovske glasb.

IMG_0995.JPG

Nagrajenec dirigent Janko Ban

Branka Bukovec za ustvarjalno in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi,

IMG_0914.JPG

Nagrajenka Branka Bukovec

Aleksander Peršolja za življenjsko delo na področju literarnih dejavnosti.

IMG_0893.JPG

Nagrajenec Aleksander Peršolja

Jožica Soko za ustvarjalno in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi.

IMG_0887.JPG

Nagrajenka Jožica Soko

in dr. Janko Zerzer za življenjsko delo pri razvoju kulture koroških Slovencev.

IMG_0874.JPG

Nagrajenec Janko Zerzer (desno)

Zlati znak JSKD sta prejela Mitja Dragolič za pomembne dosežke na področju inštrumentalne glasbe in Simona Zorc Ramovš za dosežke na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.

IMG_0861.JPG

Mag. Igor Teršar in Simona Zorc Ramovš

IMG_0867.JPG

Nagrajenec Mitja Dragolič

Slavnostni nagovor ministrice za kulturo mag. Julijane Bizjak Mlakar

Iz nagovora ministrice:”Ljubiteljske dejavnosti so zibke za bodoče velike slovenske umetnike: igralce, pevce, režiserje, plesalce, koreografe, pisatelje, slikarje, kiparje, dirigente, zborovodje. So zatočišče in izpolnitev sanj vsakega izmed nas, ki so mu takšne ali drugačne objektivne okoliščine preprečevale podati se na profesionalno pot, želja po kulturnem udejstvovanju pa je tako močna, da se je ne da spregledati in jo je moč uresničiti znotraj dejavnosti JSKD.

IMG_0848.JPG

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar

Seveda obstajajo v željah po večjem finančnem kolaču znotraj kulturnih zvrsti in interesnih skupin tudi prizadevanja, da bi zmanjšali sredstva za ljubiteljske kulturne dejavnosti, še več, da se ljubiteljsko dejavnost v celoti izvzame iz financiranja Ministrstva za kulturo. To je glede na velik pomen ljubiteljske kulture za narodovo identiteto in naš obstoj povsem nesprejemljivo in ne pride v poštev – vsaj dokler bom lahko o tem odločala.”

IMG_0836.JPG

Zlata plaketa za življenjsko delo na glasbenem področju

“Dirigent Marko Munih je svoje življenje posvetil glasbi v najširšem pomenu in kot ena najvidnejših osebnosti glasbenega poustvarjanja šestdeset let sooblikoval glasbeno življenje pri nas.

Njegova umetniška osebnost se je skoraj hkrati oblikovala na zborovskem in orkestrskem področju. Izkušnje, ki si jih je pridobil pri delu z našima odličnima zborovskima ansambloma, so ga izoblikovale v tenkočutnega in muzikalno globoko osveščenega poustvarjalca tuje in domače vokalno-instrumentalne glasbe.

IMG_0972.JPG

V Ljubljani je na Akademiji za glasbo študiral dirigiranje pri profesorju Danilu Švari, nato se je še leto dni izpopolnjeval v Frankfurtu pri mojstru Lovru Matačiću. Najprej je bil korepetitor v Slovenski filharmoniji, nato v letih 1963–1971 dirigent Orkestra Slovenske filharmonije. Deset let, od 1965 do 1975, je bil umetniški vodja in dirigent Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, s katerim je dosegel izjemne umetniške uspehe, v letih 1971–1979 pa je vodil Komorni zbor RTV Ljubljana. Bil je tudi dolgoletni odgovorni urednik glasbenega programa Radia Slovenija.

Redno je nastopal z radijskimi simfoniki in drugimi orkestri doma in na mednarodnih festivalih. Dobil je mnogo pomembnih nagrad in odlikovanj: študentsko Prešernovo nagrado (1960), nagrado Prešernovega sklada (1969 in 1985), Betettovo nagrado (1983), lani še posebno priznanje za 50-letno umetniško sodelovanje na mednarodnem tekmovanju pevskih zborov Cesare Augusto Seghizzi.

IMG_0944.JPG

Veliko let je opravljal svetovalno delo za zborovsko glasbo pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti. V letih 2004–2010 je vodil zelo uspešne zborovodske šole v Novi Gorici. Bil je tudi pobudnik, umetniški vodja in dirigent projekta Tvoj tek je živ in je legak ob stoletnici smrti Simona Gregorčiča, ki je bil novembra 2006 premierno izveden v Cankarjevem domu v Ljubljani. Z Veselim pastirjem, notno zbirko priredb ljudskih in ponarodelih pesmi za mešani zbor, ki je izšla leta 2014, pa se je predstavil tudi kot prirejevalec zborovskih skladb.

IMG_0926.JPG

Veliko je prispeval tudi k promociji slovenske glasbe v svetu. V laskavih kritikah, ki jih je dobival za svoje nastope, je poudarjena njegova občutljivost in muzikalnost pa tudi izvrstno tehnično znanje ter velik smisel za vokal in vokal v povezavi z orkestrom.

Marko Munih je kot ena najvidnejših osebnosti glasbenega poustvarjanja v Sloveniji svoje življenje posvetil glasbenemu ustvarjanju, vzgoji in izobraževanju ter organizaciji, zato mu Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje zlato plaketo za življenjsko delo.”

 

IMG_0948.JPG

Voščilo Ministrstva za kulturo dirigentu Marku Munihu za visok življenjski jubilej

Ministrstvo za kulturo ob visokem osebnem jubileju – 80. rojstnem dnevu – čestita dirigentu in umetniškemu vodji Marku Munihu, ki s svojim delom že vrsto let pomembno sooblikuje glasbeno življenje na Slovenskem.

 

IMG_0990.JPG

Umetniško pot je začel kot korepetitor v Slovenski filharmoniji, v obdobju od 1963-1971 pa je dirigiral orkestru te ustanove. Od Antona Nanuta je prevzel delo zborovodje v Primorskem akademskem zboru Vinko Vodopivec. Od 1965 do 1975 je bil umetniški vodja in dirigent Akademskega pevskega zbora (APZ) Tone Tomšič, ki ga je popeljal na gostovanja v države Evrope in severne Amerike. Dolga leta pa je bil tudi odgovorni urednik glasbenega programa Radia Slovenija.

IMG_0983.JPG

Marko Munih prejema čestitke članov Goriškega okteta Vrtnica

Še kot študent je leta 1960 prejel študentsko Prešernovo nagrado za dirigiranje Beethovnove Sedme simfonije. Nagradi Prešernovega sklada je prejel leta 1969 za umetniško vodenje APZ Tone Tomšič ter drugič leta 1985 za izvedbo slovenskih del z orkestrom Slovenske filharmonije. Poleg nagrad Prešernovega sklada je prejel tudi Betettovo nagrado za poustvarjalnost leta 1983 ter srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za dolgoletno delo v glasbeni dejavnosti leta 2002. Z domačimi simfoničnimi orkestri ali kot gost tujih ansamblov je nastopil v Italiji, Nemčiji, Avstriji, Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, Finskem, Danskem, v nekdanji Češkoslovaški in SZ, v Bolgariji in Veliki Britaniji ter s Simfoniki RTVS na dveh turnejah po ZDA in Kanadi. V njegovem repertoarju imajo pomembno mesto vokalno-inštrumentalna dela različnih obdobij, zlasti iz 19. in začetka 20. stoletja, ekspresivne romantične simfonične partiture, pa tudi skladbe sodobnih slovenskih in tujih avtorjev.

IMG_0951.JPG

Ob njegovem jubileju sta pri založbi Didakta izšli monografiji Moje izrazno sredstvo so roke Sonje Kralj Bervar in Maestro Marko Munih Danice Taljat.

IMG_0222.JPG

Dirigentsko kariero bo sklenil novembra v Kulturnem domu Nova Gorica, kjer bodo poleg nekaj slovenskih del izvedli Klavirski koncert št. 2 Sergeja Rahmaninova z domačim pianistom Danijelom Brecljem.

 

IMG_0952.JPG

Iz zahvalne besede Marka Muniha: “Kar se tiče mojega preteklega, več kot petdesetletnega dela dirigentstva in zborovodstva, je  moj prijatelj, vrhunski skladatelj in dirigent Lojze Lebič menda prvi izjavil, da je največ spoštovanja in pozornosti užival med ljubitelji, takrat ko je vodil Akademski zbor študentov ljubljanske univerze Tone Tomšič. Tudi sam se pridružujem njegovemu mnenju, saj je bil čas, ko sem za njim prevzel ta zbor, najlepši v mojem življenju!”

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja